duminică, 9 octombrie 2011

Negocieri. Compensare avantajoasă + Statutul minorităţilor contra 12 judeţe?
Ping-pong-ul reorganizării

de ANDREEA NICOLAE

Deşi liderii UDMR resping vehement, la nivel de discurs, ideea reorganizării teritorial-administrative înainte de alegerile din 2012, în spatele uşilor închise negocierile sunt în toi. Coaliţia nu mai are însă prea mult timp la dispoziţie.

Formula celor 12 judeţe, pe care se lucrează acum în coaliţie, a fost prezentată de premierul Emil Boc colegilor de partid la doar o zi după ce liderul UDMR, ministrul Kelemen Hunor, a subliniat că reorganizarea teritorial-administrativă nu va avea loc înainte de următoarele alegeri, iar „dacă se va face, se va face fără UDMR". Cum se împacă, atunci,  refuzul răspicat al maghiarilor cu optimismul liderilor PDL cum că până pe 15 noiembrie ar putea ajunge la o formulă de compromis?
O explicaţie s-ar putea găsi dacă privim în ansamblu cererile fiecărei părţi. Concret, pe de o parte, PDL are pe agendă reorganizarea teritorială şi a deconcentratelor, precum şi revizuirea Constituţiei, subiecte pe care insistă şi preşedintele Traian Băsescu. La acestea se adaugă modificarea sistemului electoral astfel încât PDL să-şi maximizeze şansele la următoarele alegeri parlamentare. De partea cealaltă, UDMR vrea şi ea schimbarea actualului sistem de vot, dar nu în sensul dorit de PDL, ci în sensul reintroducerii listelor de partid. Nu în ultimul rând, UDMR are pe agendă „eternul" Statut al minorităţilor naţionale, aflat de ani de zile în dezbaterea Parlamentului şi cu termen de adoptare asumat de coaliţie 30 iunie. O singură temă pare să întrunească în acest moment consensul coaliţiei: comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Cum de la Cotroceni a venit însă mesajul că o eventuală comasare ar fi justificată doar dacă s-ar realiza reorganizarea teritorial-administrativă, liderii PDL şi UDMR sunt nevoiţi să se întoarcă la masa negocierilor.
Aşa s-a ajuns la varianta celor 12 judeţe - „regiuni istorice", faţă de 8 sau, cel mult, 8+2 judeţe, cât s-a ofertat, la începutul verii, dinspre Cotroceni şi PDL. În plus, pentru ca toată lumea să fie mulţumită, democrat-liberalii vorbesc de principiul european „toate oraşele dintr-o regiune să primească ceva".  „Trebuie să existe o capitală culturală, o capitală administrativă şi una economică şi atunci nimeni nu va fi supărat", a explicat ministrul Muncii, Sulfina Barbu.
Şi în privinţa modificării sistemului electoral lucrurile nu sunt tocmai clare. Dacă UDMR pledează pentru sistemul german (jumătate din parlamentari să fie aleşi uninominal, jumătate pe listă), PDL ar vrea ca procentul compensării să fie mai mic, iar aceasta să se facă „în favoarea acelora care nu au câştigat, dar au cele mai multe voturi". „Partidul va face o listă descrescătoare cu cei care nu au intrat, în ordinea numărului de voturi, şi câte mandate vor reveni partidului, 20-30, în acea ordine descrescătoare să se acorde mandatele", le-a explicat mecanismul colegilor pre-
mierul Emil Boc.

În privinţa unui Parlament unicameral şi a reducerii numărului de aleşi la 300, deşi acest lucru nu este agreat nici de UDMR, nici de PDL, subiectul poate fi totuşi resuscitat ca monedă de negociere şi sub presiunea Cotrocenilor.  

Sursa:
http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/ping-pong-ul-reorganizarii-240455.html