joi, 20 octombrie 2011

Militant pentru drepturile romilor: ”Băsescu este recidivist”

Autor: PETRU ZOLTAN

Ciprian Necula, un tânăr activist rom, a cutezat să îl ”toarne” pe preşedintele României ,Traian Băsescu, la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru că a afirmat în cadrul unei emisiuni TV: ”Ce poate să facă diplomaţia, când Guvernul constată că ţiganii cerşesc agresiv, au început să fure din autobuze...”. După aproape o lună, membrii CNCD au decis să îl sancţioneze pe Traian Băsescu doar cu un avertisment.

Jurnalul Naţional: Care au fost motivele care te-au determinat să îl reclami pe preşedintele României, Traian Băsescu, la CNCD ?
Ciprian Necula:  Pentru că declaraţiile preşedintelui, din punctul meu de vedere, sunt inadmisibile. Apoi, pentru că am organizat un flashmob în faţa Preşedinţiei, cerşind discurs public responsabil din partea celui care mă reprezintă şi pe mine. La eveniment au participat şi trei porci (de culori diferite) pentru a-i exemplifica lui Băsescu că ”porcii sunt porci indiferent de cultoare sau etnie" -  şi aici mă refer la cei umani! Un alt motiv a fost faptul că nimeni nu a depus până la data de 29 septembrie - când am organizat flashmobul - o astfel de solicitare. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării nu s-a autosesizat. Proiectele structurale, birocraţia, oportunismul, profesionalizarea activismului rom, după cum vezi, lasă loc rasismelor să fie prezente, nesancţionate. Cineva trebuia să o facă...

JN În cat timp s-a soluţionat plângerea?
C.N: Rapid. Mult mai rapid decât în alte cazuri!

JN: Crezi că a fost un termen rezonabil, ţinând cont că CNCD ia o decizie destul de greu?
C.N: Cred că CNCD a avut, pe lângă rolul său aşa cum apare în lege, şi un interes mediatic şi politic. Şeful CNCD a votat împotrivă! Să fie oare o negociere politică la mijloc? Habar n-am! Ceea ce ştiu este că Traian Băsescu a fost sancţionat... cu avertisment, deşi e recidivist. Se impunea o amendă, conform practicilor din domeniu. De aceea, cred că exista şi interese nedeclarate, dar evidente ale CNCD.

JN: Cum a argumentat preşedintele/reprezentatul preşedintelui declaraţia facută la TV?
C.N: Penibil! A adăugat la dosar un articol de presă prin care arăta că doi cetăţeni finlandezi au făcut un protest! Aşa, ca să-şi susţina aberaţiile făcute la un post de televiziune.

JN: Preşedintele nu este la prima declaraţie rasistă. Care crezi ca au fost motivele pentru care a făcut acea afirmaţie pe un post tv?
C.N: Frustrarea. Un om incapabil caută un ţap ispăşitor. Preşedintele României, din păcate pentru noi toţi, este şeful diplomaţiei!

JN: Crezi că va mai continua cu astfel de declaraţii ?
C.N: Da. Există o piaţă pentru discursul xenofob al politicii româneşti! Oamenii se excită, gasesc răul omniprezent în "tiganul" / "bozgorul" / "jidanul" de lângă ei, uitând că măsurile pe care politicienii corupţi, prost informaţi, semidocţi sau mafioţi afectează, în aceeaşi măsură, şi pe cetăţeanul român de altă etnie. Cred că în campania electorală politicienii îşi vor radicaliza discursul (cei de la nivel central) în ceea ce îi priveşte pe romi, iar la nivel local vor exista mici şi bere şi înfrăţiri interetnice. Băsescu e PDL! PDL-ul are nevoie de votul uşor de obţinut de la romi! Nu de la intelectualii romi care percep discursul viciat, ci de la cei afalţi în sărăcie extremă tot datorită politicilor ignorante ale Guvernului României.

JN:  Ce înseamnă această decizie a CNCD? Ce va păţi preşedintele?
C.N: Nimic în România! La nivel european, în schimb, va reprezenta încă o bilă neagră la adresa lui Băsescu, a României! La ce bun...

Decizia CNCD
”În dosarul numărul 352/2011 având ca petent pe C.N. şi ca reclamat pe Traian Basescu, Preşedintele României, Colegiul director a constatat cu 5 voturi pentru şi 2 impotriva, că afirmaţia “Ce poate să facă diplomaţia când Guvernul constată că ţiganii cerşesc autobuze agresiv, au început să fure din autobuze…?”, reprezintă faptă de discriminare, conform articolului 2 alineatul (5) din O.G. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată. Pentru fapta contravenţională constatată s-a aplicat parţii reclamate sancţiunea avertismentului”


Sursa:
http://www.jurnalul.ro/stiri/observator/militant-pentru-drepturile-romilor-basescu-este-recidivist-594167.html