vineri, 28 octombrie 2011

Dezbatere despre Roşia Montană
Preşedintele Comisiei de Mediu din PE: "Mineritul cu cianuri e ca sexul neprotejat"

Europarlamentarii PSD Daciana Sârbu, Rovana Plumb şi Victor Boştinaru au organizat vineri o dezbatere pe tema controversatului proiect de extragere a aurului de la Roşia Montană.
La întâlnire au participat Jo Leinen, europarlamentar social-democrat, preşedintele Comisiei de Mediu, Sănătate publică şi Siguranţă alimentară din PE (germanul este unul din cei mai influenţi eurodeputaţi din actuala legislatură a PE), Daciana Sârbu, europarlamentar PSD, membru în Comisia de Mediu, Sănătate publică şi Siguranţă alimentară din PE, academician Ionel Valentin Vlad, vicepreşedintele Academiei Române, prof. dr. Afrodita Iorgulescu, Grupul pentru salvarea Roşiei Montane din cadrul ASE Bucureşti, Ştefania Simion de la Alburnus Maior, inginerul Justin Andrei, cercetător ştiinţific gradul I, fost director al Institutului de Geologie al României, prof. univ. dr. Mircea Babeş, cercetător ştiinţific I, Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", Răzvan Martin, coordonator de programe, Agenţia de Monitorizare a Presei, Sorin Jurcă, Fundaţia Culturală Roşia Montană, Remus Cernea, co-preşedinte, Mişcarea Verzilor, şi Rovana Plumb, europarlamentar PSD, membru în Comisia de Mediu, Sănătate publică şi Siguranţă alimentară din PE.
În deschiderea dezbaterii a vorbit eurodeputata PSD Daciana Sârbu, care activează în Comisia de Mediu a PE. "Acest eveniment este un semnal de alarmă, menit să spargă cercul minciunii şi dezinformării construit de compania care propune proiectul minier cu cianuri. Specialiştii consideră că acest proiect este nociv pentru comunitate şi pentru România. Putem compara Roşia Montană cu o casă închiriată: vom primi o chirie infimă, dar chiriaşii vor pleca la final cu tot cu mobilă, cu parchetul, cu comoara din casă, şi ne vor lăsa în urmă şi o bombă", a afirmat Daciana Sârbu.
Preşedintele Comisiei de mediu din Parlamentul European, Jo Leinen, a declarat la dezbaterea organizată de cei trei europarlamentari PSD că proiectele de exploatare pe bază de cianuri trebuie să fie interzise la nivel european, mai ales după ce în plenul PE a fost adoptată o rezoluţie în acest sens, însă reprezentanţii Comisiei Europene întârzie un răspuns concret pe această temă.
Leinen a mai spus că există mai multe alternative la exploatarea aurului de la Roşia Montană pe bază de cianuri, însă acestea nu sunt convenabile exploatatorului întrucât comportă costuri de producţie mult mai mari.
"Cât despre această mină care va produce beneficii pentru câţiva ani, dar va produce consecinţe negative pentru mult mai mulţi ani este ca şi atunci când faci sex fără să foloseşti prezervativ, ai o scurtă plăcere şi apoi un lung chin, şi asta nu ar trebui să devină un mod normal de viaţă", a concluzionat europarlamentarul german Jo Leinen. Leinen a povestit participanţilor la dezbatere că a fost de-a dreptul stupefiat când a văzut cu o seară înainte avalanşa de filmuleţe propagandistice de la posturile tv din România.
Academicianul Ionel Valentin Vlad, vicepreşedintele Academiei Române, a solicitat statului să nu mai ignore deciziile justiţiei, protestele individuale şi ale diferitelor organizaţii, inclusiv poziţia Bisericii Ortodoxe Române, care s-a declarat împotriva mineritului cu cianuri. Academia cere guvernanţilor să analizeze din nou proiectul cu specialişti obiectivi din ţară şi din străinătate.
Profesorul universitar dr. Afrodita Iorgulescu, de la Grupul pentru salvarea Roşiei Montane de la ASE Bucureşti, a subliniat că proiectul companiei RMGC de extragere a aurului prin procedura cu cianuri va afecta patru sate şi patru munţi, iar cantitatea de explozibil detonat - 150.000 tone - echivalează cu şapte bombe atomice ca aceea de la Hiroshima.
Ştefania Simion, reprezentanta Alburnus Maior, a insistat asupra faptului că problema de mediu cea mai gravă legată de proiectul de la Roşia Montană este iazul de decantare.
"RMGC nu a făcut studii aprofundate despre pericolul de infiltraţii din punct de vedere geotehnic la iazul de decantare, despre structura geologică a versanţilor, despre pericolul de contaminare a apelor", a acuzat şi inginerul Justin Andrei, cercetător ştiinţific gradul I, fost director al Institutului de Geologie al României.
Profesorul universitar Mircea Babeş, cercetător la Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", a afirmat că turismul cultural este o soluţie reală pentru Roşia Montană, iar cei 7 km de galerii romane sunt vestigii extrem de importante pentru români. În viziunea sa, alternativa la mineritul cu cianuri este amenajarea unui parc arheologic.

Descriind modul în care presa a fost invadată de o mulţime de materiale publicitare plătite de compania canadiană, Răzvan Martin, coordonator programe la Agenţia de Monitorizare a Presei, a vorbit despre situaţia unui adevărat embargo informaţional, deoarece nu mai apar informaţii critice, iar piaţa e invadată cu ştiri pozitive, filme publicitare de propaganda RMGC. "Astfel se încalcă dreptul la liberă informare şi s-a ajuns la situaţia în care, anul acesta, RMGC a fost cel mai mare investitor din presa română", a spus Martin.
Sorin Jurcă, de la Fundaţia Culturală Roşia Montană, a vorbit despre campania agresivă de influenţare practicată de RMGC în rândul localnicilor, susţinând ferm că nu îşi va vinde niciodată casa din Roşia Montană.
Remus Cernea a susţinut necesitatea unui referendum, afirmând că românii trebuie să aibă dreptul de a-şi spune părerea despre Roşia Montană.
Reamintim că PSD şi Mişcarea Verzilor au lansat în septembrie o petiţie publică pentru aflarea adevărului despre controversatul proiect minier de la Roşia Montană, solicitând desecretizarea de urgenţă a contractului integral al RMGC cu statul, evaluare transparentă şi independenţă a beneficiilor şi costurilor implicate pentru statul român, inclusiv numărul real de locuri de muncă generate de RMGC, dezvăluirea destinaţiei fondurilor de promovare ale companiei RMGC şi a sponsorizărilor acordate oamenilor politici şi formatorilor de opinie, consultarea populaţiei prin referendum cu privire la aurul românesc şi modul în care acesta trebuie exploatat.
În încheierea dezbaterii a luat cuvântul şi Rovana Plumb, europarlamentar PSD, de asemenea membră în Comisia de Mediu a PE, care a vorbit despre dezvoltarea în zona Apusenilor a proiectelor de turism cultural în locul mineritului cu cianuri.
Fireşte că regimul Băsescu - aprig susţinător al companiei RMGC şi al extragerii cât mai grabnice al aurului din Apuseni - nu s-a putut abţine să nu îşi bage coada şi în această dezbatere despre Roşia Montană. Şi cum altfel o putea face decât trimiţându-şi un agent de propagandă, care - atenţie! - a apărut în sala de la Parlament în care s-a ţinut dezbaterea, neinvitat! Este vorba despre Ion Popescu, preşedintele Federaţiei Sindicale Meridian, un apropiat al actualei puteri. Sindicalistul aproape că a forţat intrarea în sală şi s-a burzuluit crunt la Daciana Sârbu, cea care, pe bună dreptate, nu i-a permis să vorbească.

Cristina Horvat

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/presedintele-comisiei-de-mediu-din-pe-mineritul-cu-cianuri-e-ca-sexul-neprotejat-162185/