miercuri, 12 octombrie 2011

Israel-Hamas. Gilad Shalit costă 1.000 de palestinieni

Schimb între Israel şi Hamas. Cât costă eliberarea lui Gilad Shalit? Aproximativ 1.000 de palestinieni.
Guvernul israelian a aprobat, în noaptea de marţi spre miercuri, un acord încheiat cu mişcarea palestiniană Hamas, care prevede eliberarea a aproximativ 1.000 de deţinuţi palestinieni în schimbul lui Gilad Shalit, au declarat surse oficiale israeliene, citate de presa internaţională, preluată de Mediafax.
Acordul a fost aprobat de 26 dintre membrii Guvernului, numai trei miniştri – printre care se numără şi şeful diplomaţiei israeliene, Avigdor Lieberman – votând împotriva adoptării documentului.Liderul în exil al mişcării Hamas, Khaleed Meshaal, a afirmat că acordul prevede eliberarea a 1.027 de deţinuţi palestinieni, printre care se află şi 27 de femei. “Hamas şi Israelul au ajuns la încheierea unui acord în baza căruia vor fi eliberaţi, în două etape, 1.027 de palestinieni, dintre care 27 sunt femei” a spus el.
Ministrul francez a apreciat drept “satisfăcător” acordul privind eliberarea soldatului Gilad Shalit, care are şi cetăţenie franceză, dar a considerat că s-a întârziat prea mult. Anterior, preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi-a exprimat satisfacţia faţă de anunţarea apropiatei eliberări a lui Shalit. Sarkozy a vorbit la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi cu tatăl tânărului soldat, Noam Shalit. Preşedintele francez a subliniat că, din ziua în care a fost capturat Gilad Shalit, “Franţa nu a încetat să acţioneze, în cooperare cu autorităţile israeliene şi din alte ţări”, pentru ca acesta să poată fi eliberat.
Gilad Shalit, în vârstă de 23 de ani, a fost capturat la 25 iunie 2006 de un comando palestinian la frontiera cu Fâşia Gaza, teritoriu controlat din iunie 2007 de mişcarea islamistă Hamas.

Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/international/externe/israel-hamas-gilad-shalit-costa-1-000-de-palestinieni-55057.html