joi, 20 octombrie 2011

Președintele nu cunoaște procedurile parlamentare și litera Constituției
Încă un abuz marca Băsescu

Președintele României și-a încălcat încă odată atribuțiile, încercând să impună Parlamentului să voteze într-un anumit fel două proiecte de lege. Mai mult Traian Băsescu s-a referit la un proiect de lege respins deja de Parlament
Vicepreședintele Senatului: președintele nu ne poate cere cum să votăm
Cotidianul.ro a informat despre noua imixiune a președintelui Traian Băsescu în activitatea Legislativului. Se știe, printr-o scrisoare trimisă președinților celor două Camere ale Parlamentului, Traian Băsescu a solicitat adoptarea în regim de urgență a proiectului de lege care vizează modificări aduse Legii 303/2004 (privind statutul judecătorilor și procurorilor) și Legii 304/2004 privind organizarea judiciară) și a proiectului de lege privind asistența socială.
Vicepreședintele Senatului, Ion Chelaru (PSD) a declarat pentru Cotidianul.ro că solicitarea lui Traian Băsescu reprezintă un abuz. "Ceea ce a făcut președintele României reprezintă un abuz. Președintele, în situația în care există un domeniu ce ține de anumite situații speciale, sau care au legătură cu atribuțiile sale, poate solicita doar dezbaterea în Parlament a vreunui proiect de lege legat de subiectul respectiv. În cazul de față însă, intervenția președintelui excede prerogativele de care dispun. Traian Băsescu vine și ne spune și cum să fie votate niște legi. Ori așa ceva este inadmisibil. Nu contează că un partid sau altul, sau un senator sau altul consideră că o lege este sau nu bună, vine președintele și spune că trebuie să votăm favorabil. Nu președintele este cel care spune cum să voteze un senator sau un partid. Dacă ar avea astfel de prerogative, atunci nu ar mai fi necesar Parlamentul", ne-a precizat Ion Chelaru. (De altfel, într-un comunicat remis presei, " PSD îl pofteşte pe Traian Băsescu să renunţe la prerogativele executive pe care şi le arogă şi să încerce mai degrabă să păstreze echilibrul separaţiei puterilor în stat, nu să-l submineze".)
La această declarație a vicepreședintelui Senatului mai adăugăm și alin.2 al art.69 din Constituție, care prevede : "orice mandat imperativ este nul". Cu alte cuvinte, scrisoarea prin care Traian Băsescu impune parlamentarilor cum să voteze, este și neconstituțională.
Băsescu cere votarea unui proiect care nu mai există în acest moment
Trecând peste încălcarea atribuțiilor sale și încălcarea Constituției, solicitările lui Traian Băsescu sunt și de-a dreptul hilare. Primul proiect de lege pentru care a cerut adoptarea de urgență nici măcar ...nu se mai regăsește în circuitul legislativ. Pentru simplul motiv că pe 5 octombrie a.c., a fost respins în Senat (cameră decizională) cu 48 de voturi „pentru", 52 "contra" și o abținere (pentru adoptare erau necesare 69 de voturi „pentru"). Concret, la ora actuală, proiectul de lege care vizează modificări aduse Legii 303/2004 (privind statutul judecătorilor și procurorilor) și Legii 304/2004 privind organizarea judiciară) pur și simplu nu mai există în Parlament. Deci, Traian Băsescu a cerut adoptarea a ceva ce nu mai există. Respectivul proiect de lege mai poate intra în Parlament în sesiunea viitoare (dar numai dacă autorul – în situația de față Guvernul – are această intenție), dar pleacă de la punctul zero. Practic are statut de proiect de lege nou. Adică se înregistrează la Camera Deputaților, intră la comisiile de specialitate, așteaptă din nou avizul de la Consiliul Legislativ ș.a.m.d.
Și cea de a doua „urgentare" cerută de Traian Băsescu este nu doar abuzivă, dar și inutilă. Pentru că indiferent ce se întâmplă săptămâna viitoare – adică proiectul de lege privind asistența socială este adoptat, este respins sau nu se supune votului – pe 2 noiembrie intră oricum în adoptare tacită și plecă la Camera Deputaților care este cameră decizională.
PDL a încercat o șmecherie
În ceea ce privește primul proiect de lege, acesta a fost respins pe 5 octombrie pentru că senatorii coaliției aflate la guvernare a avut mulți absenți. Nu au fost în plen decât 48 de senatori dintr-un total de 71. La începutul acestei săptămâni, liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a solicitat ca votul pe respectivul proiect de lege să fie repetat. Evident, nu a avut câștig de cauză. "Un vot se repetă în situații excepționale, când se constată că au existat unele elemente de natură care să fi influența votarea. Adică unii senatori au avut la momentul votului defect aparatul electronic sau documentul votat conținea erori de redactare. Dar repetarea se poate face doar în ziua în care s-a dat votul original. Nu poți să vi după 10 zile, să ceri repetarea votului pentru că ți-ai dat seama că era interesul partidului tău ca o lege să treacă sau pentru că te-a urechiat Traian Băsescu. Este ceva ce ține de absurd", ne-a mai precizat vicepreședintele Senatului, Ion Chelaru.

Lucian Gheorghiu

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/inca-un-abuz-marca-basescu-161446/