marți, 18 octombrie 2011

Deputatul de la geam

Puterea a pus „mortul la fereastră” timp de două luni, pentru ca, de la depărtare, să pară viu
 

Citesc ştirile din politica in­ter­na­ţi­o­na­lă şi contemplu, adeseori pe viu, evenimentele din politica de la noi. Sunt realităţi atât de deosebite că, aşezat câteodată între ele, simt cum prin aer circulă curent electric, ca şi cum am avea de a face cu poli î­n­căr­caţi cu sarcini opuse, unul la plus şi altul la minus. Sau cu materie şi antimaterie politică dacă preferaţi. Şi opresc aici micul meu excurs inspirat din fizica pe care mi-o mai amintesc.
Iată un eveniment trist. La sfâr­şi­tul lunii august a murit deputatul UDMR de Cluj Palfi Mozes Zoltan. Potrivit legii, în urma decesului trebuia declarat vacant locul său de de­putat şi, în şaizeci de zile, trebuiau or­ganizate alegeri în colegiul cu prici­na. Pare simplu. Ce se întâmplă, de fapt? De la moartea omului au trecut deja şaizeci de zile şi doar ieri a fost declarat vacant colegiul său electoral. Toată tărăgăneala e rezultatul ac­ţi­u­ni­lor şi inacţiunilor actualei ma­jo­ri­tăţi de guvernământ.
Nu-mi place umorul negru. Dar nu pot să nu mă întreb ce soluţii juridice şi organizatorice se pot lua într-o astfel de situaţie ridicolă. Dacă mandatul nu e vacant înseamnă că deputatul există, dar că lipseşte de la lucrări. Atunci el trebuie luat în calculul cvorumurilor ori de câte ori analizăm validitatea unui vot. Şi probabil că ar trebui să primească în continuare indemnizaţia şi diurna. Puterea a pus „mortul la fereastră” timp de două luni, pentru ca, de la depărtare, să pară viu, cum procedează unii cetăţeni cu rudele cărora vor să le încaseze pensia pe mai departe.
Tot acest haos are explicaţii. Pentru UDMR nu există nici o grabă. Cu alegeri, ar pierde destul de sigur un deputat. Palfi Zoltan a ieşit parlamentar de pe locul trei, în urma redistribuirilor. Acum, la alegeri parţiale, fără redistribuiri, partidul său are puţine şanse în acel colegiu unde maghiarii nu sunt majoritari. Pe de altă parte, e vorba despre colegiul natal al premierului Emil Boc. O chestiune de onoare. Dacă facem alegeri şi câştigă opoziţia? Să mai facă premierul investiţii acolo ca să se bucure un deputat duşmănos? Unii spun chiar că domnul Boc ar dori să candideze el însuşi pe plaiuri natale. Dar că nu se hotărăşte încă. Motiv pentru care mandatul deputatului decedat nu a devenit, timp de două luni, vacant. Palfi Zoltan a fost mort 60 de zile doar din punct de vedere biologic. Nu şi politic.
Câteva frontiere mai departe, în Franţa, socialiştii şi-au ales candidatul cu care îl vor înfrunta la prezidenţiale pe Sarkozy. Francois Hollande s-a impus în faţa lui Martine Aubry într-un adevărat scrutin cu două tururi, organizat în premieră, la nivel naţional, nu doar la nivelul partidului.
Iată că în Europa politicienii nu se tem de alegeri, chiar preliminare, le înmulţesc numărul. Sistemul aplicat acum permitea votul oricărei persoane care se arăta interesată şi plătea o mică sumă de bani. Ceea ce are şi riscuri, pentru că un candidat al stângii poate fi desemnat şi cu voturile electoratului de dreapta. Am susţinut încă din 2004 un sistem asemănător şi pentru PSD, nu doar pentru alegerea parlamentari­lor (care a fost pus în funcţiune), ci şi pentru alegerea preşedintelui parti­du­lui şi a candidatului la pre­zi­denţiale, sis­tem limitat însă la membri şi simpatizanţi. Cred că asemenea alegeri ar favoriza şi competiţia, şi curajul, şi dobândirea de experienţă.
Revenind acasă, de când pre­şe­din­tele Băsescu a decolat de la popor, pu­terea politică nu mai vrea vot ni­căieri, sub nici un motiv. Nici în Parlament. Nici în circumscripţii va­can­te. Nici în judeţe pe care ar trebui să le desfiinţăm, ca şi pe sectoare. Reali­ta­tea de la urne e tristă, mult mai tonifiant se face politica îndărătul uşilor de partid închise, acolo unde interesul naţiunii e păzit faţă de naţiunea însăşi.

Foto: Cristian Marcu / Jurnalul NaţionalSursa:
http://www.jurnalul.ro/opinii/editorial/deputatul-de-la-geam-594015.html