luni, 10 octombrie 2011

Cel mai iubit dintre fiii oraşului - Emil Boc

de Cornel Nicorescu


Clujul de azi arată mai înfloritor ca niciodată. Ai zice că valurile crizei s-au oprit pe la Zalău şi pe la Turda. Se construieşte pe rupte. Căile de rulare ale tramvaielor se schimbă ca bordurile. Stadionul municipal, zis Cluj Arena, abia ce s-a inaugurat. Într-un fel, oraşul are două stadioane bune de cupele europene. Ba dacă ne uităm la clasamentul Ligii de fotbal, observăm că două echipe ale oraşului se află pe locurile 2 şi 3. Asta după ce echipele aceluiaşi oraş au agonizat prin diviziile inferioare. Gata! S-a întors roata. Pe vremea PSD-ului domina fotbalul din Moldova. Acum e vremea ardelenilor. Domină guvernul, serviciile şi fotbalul românesc. Investitori ca şi marele afacerist Buşcă (sectorul 1 şi cu Chiliman, pază, gunoaie, ridicări de maşini etc.) sau ca petiţionarul Paszkany, scăpat de Parchet şi de scandalul „Gazeta" cu ajutorul preşedintelui, sunt fudulii campionatului. Dorm zi şi noapte pe televiziunile de sport, parcă ar fi Platini cu Alex Ferguson. Aşadar, doi crai, unul de Cluj, altul de Bucureşti şi pripăşit şi pe malurile Someşului, fac legea în campionatul intern de fotbal. Au şi două stadioane. Cel inaugurat de Consiliul Judeţean arată ca o bijuterie. Din păcate, după concertul Scorpions, nu prea are şanse să se mai umple prea curând. Ce contează! Cu bani de la buget, aduşi de Emil Boc, oraşul mai are un stadion de toată frumuseţea. Nu departe de parc, Clujul mai avea şi o Sală a Sporturilor. Şi ce dacă? Consiliul Judeţean a inaugurat stadionul. Acum este rândul primăriei să se afirme. Face şi ea încă o sală a sporturilor. La Cluj se construieşte şi un bazin de înot. Oamenii nu prea ştiu nimic despre el. Nu prea au cum. N-a început şi nu e din banii lor. Şi pentru acesta fondurile vin de la Bucureşti. Ca şi cele pentru Dumnezeu ştie câte alte proiecte.
Adevărul este că oraşul prosperă. De când e Boc premier, toate merg strună. Echipa din spatele său, adică preşedintele Consiliului Judeţean, primarul oraşului şi trăgătorul de sfori (fostul şef de cabinet al lui Funar), şi anume Daniel Buda, învârte şi controlează totul. Boc se ocupă de bani de la buget, iar tripleta, de viaţa oraşului şi de restul afacerilor. Circulă chiar zvonul şoptit că membrii guvernului şi bandiţii de talie din PDL ar fi convenit să-l lase în pace să ia pentru oraşul său cât vrea din fondurile aflate la dispoziţia prim-ministrului, iar ei să-şi învârtă nestingheriţi celelalte afaceri. O anume simpatie colindă sufletele clujenilor. Simpatie faţă de Emil Boc. Şi un anume egoism faţă de ceilalţi români. Că n-au bani de încălzire, de apă, de asfaltări? Şi ce să facă ei? Să dea din porţia Clujului? Nu ştiu şi aceştia că în ţara noastră regula este simplă. Cine poate oase roade! Iar de când Emil Boc este premier, clujenilor le merge din ce în ce mai bine. Ce contează că restul populaţiei îl consideră un dobitoc, un pulifrici, un impostor, un mediocru fudul şi înţepat sau pur şi simplu o marionetă? Oraşul său este la putere. Dă el miniştri şi consilieri? Dă Clujul oameni în serviciile secrete?Primeşte bani cu ghiotura? Păi aşa fericire n-a mai trăit nici pe vremea lui Matei Corvin. Parcă e o răzbunare furioasă pe anii de izolare de pe vremea lui Funar. Altă ironie a sorţii. Atunci clujenii voiau să-i fugărească pe unguri, acum profită la greu de pe urma susţinerii UDMR-ului. Vorba ceea, ce contează, Boc dansează!
Care este perla economiei clujene? Nokia, nu? Adio şi n-am cuvinte! Clujul nu produce nici cauciucuri. Baza economiei oraşului sunt studenţii. Faima universităţii clujene aduce în capitala Ardealului peste 100.000 de studenţi. Ştiţi câţi încap în cămine? Cam 9-10.000 de tineri. Restul, la gazdă şi în apartamente închiriate sau cumpărate. Pe malurile Someşului, imobiliarele merg de trăsneşte. Şi chiriile. Cine se află la baza acestui fenomen? Boc şi Buda? Ei nu-şi prea fac nici orele. Fac pariu că nu prea ştiu ce predau. Dezvoltarea nebună a Universităţii din Cluj este opera lui Andrei Marga. Cine este Andrei Marga? Duşmanul de moarte al premierului, al primarului şi-al Budei! Şi cu toate acestea, Andrei Marga nu are 50% pentru a fi primarul oraşului (unora le-a şi trecut ideea asta prin scăfârlie). E drept că nici Boc nu are 50 la sută.
Ingraţi clujenii, ingraţi peste măsură. La câţi bani a adus Boc în Cluj, nici 100% nu ar ajunge. El, fiul iubitor, cu bani căraţi în oraşul studenţiei ca în satul copilăriei sale, e răsplătit cu aproape nimic. Îi scot ochii cu un 30-40%.
E drept sau ar trebui şi el cercetat de DNA?

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/cel-mai-iubit-dintre-fiii-orasului-emil-boc-160487/