miercuri, 12 octombrie 2011

De la 1 noiembrie Poliţia va "vâna" maşinile cu anvelope de vară. Vedeţi aici tot ce trebuie să ştiţi despre cauciucurile de iarnă şi amenzi.
Poliţiştii vor verifica anvelopele autovehiculelor, de la 1 noiembrie. Autorităţile anunţă acţiuni de prevenire pe drumurile cu risc de îngheţ. 

 de VALERIA CUPĂ

Pe arterele cu zăpadă, gheaţă sau polei, şoferii vor fi amendaţi, de la 1 noiembrie, dacă vor fi prinşi cu autoturismele neechipate de iarnă.
Obligatoriu "M" şi "S" (Mud and Snow)
Specialiştii spun că anvelopele de iarnă îşi păstrează la temperaturi scăzute. Astfel, maşina poate înainta pe străzile acoperite de zăpadă si polei. În cazul anvelopelor all season, performanţele acestora lasă de dorit în ambele anotimpuri, cauciucul fiind prea tare, iarna şi prea moale vara.

De altfel, Autoritatea Rutieră Română (ARR) şi Poliţia Rutieră atrag atenţia şoferilor că anvelopele „all seasons" nu ţin locul anvelopelor de iarnă "Acest tip de anvelopă nu poate ţine locul de anvelopă de iarnă. De fapt inscripţia All seasons este una de natură comercială. Ca să fie considerate anvelope de iarnă, acestea trebuie să aibă pe lângă simbolurile M+S, M/S, M-S, M&S (Mud and Snow) (noroi şi zăpadă) şi câteva semne distinctive, precum un fulg de nea şi o creastă alpină", a explicat, pentru România Liberă, comisarul-şef Florin Pană ofiţer la Direcţia Rutieră.

Amenzi între 2.500 şi 4.000 de lei

Doar pentru autovehiculele care circulă pe porţiuni de drum cu gheaţă, zăpadă şi polei, obligativitatea de a fi dotate cu anvelope de iarnă, intră în vigoare de la 1 noiembrie. Ceilalţi nu sunt obligaţi să schimbe cauciucurile, dar dacă sunt surprinşi de zăpadă, riscă amenzi de zeci de mii de lei.
Reprezentanţii CNADNR spun că şoferii care nu au maşinile dotate cu anvelope de iarnă şi care provoacă blocaje în trafic vor fi pasibili de amenzi. Mai mult, în aceste cazuri se vor emite titluri de despăgubire care să acopere costurile CNADNR, cu deblocarea drumului. Valoarea unui astfel de titlu de despăgubire, poate varia între 1.000 şi 4.000 de lei, în funcţie de utilajele şi forţa umană necesare pentru eliberarea străzilor.

Potrivit noii legislaţii care intră în vigoare de la 1 noiembrie 2011, sunt prevăzute amenzi cuprinse între 2.500 de lei şi 4.000 de lei, pentru cei fără anvelope de iarnă. Mai mult, şoferii riscă şi reţinerea certificatului de înmatriculare.

În oraş, la fel ca în afara localităţii
"Legea este aceeaşi, iar amenzile vor fi aplicate fie că este vorba de circulaţia pe străzile oraşelor, fie că se circulă pe drumurile naţionale, judeţene sau europene". Astfel, dacă 1 noiembrie îi prinde pe şoferi pe drum, departe delocurile de reşedinţă, nu este o scuză, pentru neechiparea maşinii. Vor fi amendaţi dacă circulă pe un drum care prezintă porţiuni cu gheaţă. Poliţiştii vor organiza acţiuni, începând cu 1 noiembrie, pe drumurile din România. Vor începe cu avertismente pentru şoferii cu maşini neechipate dar vor da şi amenzi dacă drumul va fi acoperit de gheaţă sau zăpadă, iar maşina are cauciucuri de vară. "Mai bine să aveţi anvelope de iarnă şi să fie drumul liber, decât să fiţi puşi în situaţia de a plăti pentru producerea accidentelor. Cauciucurile de iarnă nu afectează carosabilul", a mai explicat comisaru-şef Florin Pană.

Cât ne costă anvelopele de iarnă
În funcţie de dimensiuni, preţurile anvelopelor noi de iarnă pentru autoturisme, variază între 280 şi 1.280 de lei. Astfel, pentru dimensiunile 185/55/15- cauciucurile pentru sezonul rece pot fi cumpărate cu 280-550 de lei. Pentru roţi mai mari, pentru care sunt necesare anvelope cu dimensiunile de 185/65/15, preţurile variază între 190 şi 390 de lei. Cele mai scumpe sunt cele cu dimensiuni de 235/55/18 care pot varia între 730 şi 1.280 de lei. Pentru maşinile 4X4, costurile pentru o singură anvelopă nouă, pot ajunge însă şi la 2.500 de euro. Cauciucurile la mâna a doua (SH) costă între 60-100 de lei pentru dimensiunile 168/55/15 şi poate creşte în funcţie de gradul de uzură.


Legea cauciucurilor în alte ţări
În Germania, automobilele cu anvelope de vară nu au voie pe drumuri acoperite de zăpadă şi gheaţă. În Franţa, pneurile de iarnă nu sunt obligatorii, în Finlanda cauciucurile de iarnă sunt obligatorii între 1 decembrie şi 1 martie, iar în Austria şi Elveţia anvelopele de iarnă sunt obligatorii numai pentru autoturisme în perioada 1 noiembrie -15 aprilie.


Sursa:
http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/de-la-1-noiembrie-politia-va-vana-masinile-cu-anvelope-de-vara-vedeti-aici-tot-ce-trebuie-sa-stiti-despre-cauciucurile-de-iarna-si-amenzi-240626.html