marți, 11 octombrie 2011

Ce va decide CSAT? NATO vrea mai mulţi jandarmi în Afganistan

Scris de M.A.B.

Comandantul Misiunii de Instruire NATO din Afganistan a solicitat suplimentarea numărului de instructori români (jandarmi), în teatrul de operaţii.
După ce va fi analizată la nivelul MAI, această solicitare va fi transmisă Consiliului Suprem de Apărare al Ţării (CSAT) în vederea luării unei decizii. Secretarul de stat, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, chestor de poliţie Ioan Dascălu s-a întâlnit luni, la sediul MAI, cu delegaţia Misiunii de Instruire NATO din Afganistan, condusă de comandantul misiunii, general locotenent William Caldwell.
Generalul Caldwell a înmânat secretarului de stat român o scrisoare de mulţumire, din partea Ministrului de Interne Afgan prin care acesta îşi exprimă aprecierea faţă de jandarmii români din Afganistan.
Începând cu data de 28 aprilie 2011, 66 de jandarmi (dintre care 23 ofiţeri şi 43 subofiţeri) participă la misiunea de instruire NATO Training Mission a forţelor de ordine publică din Afganistan. Detaşamentul român execută operaţiuni de instruire a Poliţiei Naţionale Afgane şi ocupă funcţii de stat major în cadrul Combined Training Advisory GroupPolice al misiunii.
Durata mandatului acestora este de şase luni, jandarmii români fiind dislocaţi în trei locaţii: Spin Boldak, Wardak şi Costall, unde sunt situate trei centre de pregătire ale Poliţiei Afgane. Principalele misiuni ale jandarmilor români din Afganistan constau în pregătirea poliţiştilor sau viitorilor poliţişti afgani în ceea ce priveşte modul de acţiune pentru prevenirea sau aplanarea conflictelor, predarea legislaţiei ce stă la baza desfăşurării misiunilor de ordine publică şi instruirea asupra modului de folosire a armamentului din dotare.

Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/ce-va-decide-csat-nato-vrea-mai-multi-jandarmi-in-afganistan-54825.html