luni, 17 octombrie 2011

 Băsescu, avertizat de CNCD pentru declaraţii legate de ţigani şi de urmaşi de monarhi

de OVIDIU PETROVICI
Preşedintele Traian Băsescu a fost sancţionat cu avertisment în două dosare discutate luni de CNCD, care au avut ca obiect declaraţiile şefului statului referitoare la "ţiganii care cerşesc" în Finlanda şi "urmaşii cu dizabilităţi" ai unui monarh, potrivit Mediafax.
Potrivit unor surse din CNCD, deciziile au fost luate cu 5 voturi "pentru" şi 2 "împotrivă".
Invitat într-o emisiune televizată, preşedintele Traian Băsescu a comentat opoziţia Finlandei la aderarea României la Schengen făcând referire la romii din România care cerşesc la Helsinki. "Nu poţi să îi spui finlandezului, ţiganii nu au fost la Helsinki şi nu au cerşit. Ce poate să facă diplomaţia când Guvernul constată că ţiganii cerşesc agresiv, au început să fure prin autobuze, ce poate să facă diplomaţia, pentru că acolo e reacţia opiniei publice?", a spus şeful statului.
În aceeaşi emisiune, Băsescu a afirmat referindu-se la monarhie că "80% din români sunt convins că vor să îşi aleagă şeful de stat". "Bun, rău, dar ştiu că îl schimbă. Ce te faci cu unul care e pe viaţă şi mai lasă şi moştenitori? Dacă iese vreunul cu dizabilităţi, ce te faci? Rămâi cu el şef de stat?", a spus şeful statului.
Membrii CNCD au calificat cele două declaraţii ca fiind fapte de discriminare, sancţiunea decisă fiind avertismentul.
Acesta este cel de-al treilea avertisment primit de şeful statului de la CNCD, după cel din 2007 din cazul "ţigancă împuţită". Atunci Băsescu a contestat decizia Combaterii Discriminării, iar după un eşec la Curtea de Apel Bucureşti, a obţinut anularea deciziei la Înalta Curte.
Magistraţii au mai dispus anularea punctelor din hotărârea CNCD, din care reieşea că gestul şefului statului ar fi fost o contravenţie, statuând însă că "ţigancă împuţită" este discriminatorie.

Sursa:
http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/basescu-avertizat-de-cncd-pentru-declaratii-legate-de-tigani-si-de-urmasi-de-monarhi-241428.html