marți, 18 octombrie 2011

Fonduri. Aproape 200 milioane lei s-au dus din ianuarie 2011 până acum, din Fondul de rezervă al Guvernului, către primării
Primăriile preferate ale lui Emil Boc

de ANDREEA NICOLAE

Ultima hotărâre prin care Guvernul Boc a alocat circa 66 milioane lei pentru peste o mie de primării nu face decât să confirme mecanismul deja conturat: cele mai mari sume sunt direcţionate către edilii puterii. În plus, sunt recompensaţi în continuare primarii racolaţi recent de UNPR de la PSD şi PNL.

De la începutul anului şi până acum, Cabinetul Emil Boc a alocat din Fondul de rezervă pe care-l are la dispoziţie, prin nouă hotărâri de guvern, suma de 196,28 milioane lei. Banii au plecat spre mii de primării, dar în mod diferit: sumele mai mari s-au regăsit în dreptul comunelor şi oraşelor conduse de reprezentanţi ai puterii, iar sumele mai mici la restul.
Dacă, iniţial, guvernanţii au încercat să acrediteze ideea că fondurile nu au fost alocate pe criterii politice, ci exclusiv în funcţie de proiectele primăriilor, ulterior nici nu s-au mai chinuit. Banii au fost alocaţi, pur şi simplu, pentru plata unor arierate şi pentru finanţarea „unor cheltuieli curente şi de capital". Cu această justificare a apărut, luni, în Monitorul Oficial şi ultima hotărâre de guvern (nr. 1.001), prin care Cabinetul Boc a alocat 66,41 milioane lei pentru 1.035 de primării. Dincolo de faptul că purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a anunţat că este vorba de „aproximativ 300 de primării", iar în Monitorul Oficial au apărut în anexe peste 1.000 de primării, o parcurgere a actului normativ şi a zecilor de pagini confirmă mecanismul deja bine cunoscut: edilii puterii au primit iar cei mai mulţi bani. În plus, s-au găsit bani şi pentru primarii racolaţi de UNPR în ultimele luni, în special de la PSD şi PNL.
Totuşi, premierul Emil Boc spune că nu există şi nu va exista nici cea mai mică legătură între politicile Guvernului şi apropierea alegerilor din 2012. „Deşi 2012 este an electoral, nu există nici un fel de abordare electorală în politicile pe care le propunem", a subliniat şeful Executivului.
5.000 lei pentru unii, sute de mii pentru alţii
Într-un top întocmit după sumele acordate, pe primele trei locuri s-ar afla primăriile Piatra Neamţ (1,1 milioane lei), Călăraşi (900.000 lei) şi Huedin (600.000 lei). Cine se află în fruntea acestor instituţii? Gheorghe Ştefan (PDL), Nicolae Dragu (ex-PNL, actual lider UNPR Călăraşi) şi, respectiv, Mircea Moroşan (PDL). Nici dacă privim lucrurile din perspectiva populaţiei socotelile nu prea ies, dacă ne uităm că Huedin numără sub 10.000 de locuitori. În contrapartidă, municipiul Alba Iulia (circa 67.000 locuitori) a primit 100.000 lei, Târgovişte (circa 90.000 de locuitori), 300.000 lei, iar spre Ploieşti (circa 230.000 locuitori) au plecat 550.000 lei. Ca să nu mai spunem că alte municipii nici nu apar pe lista destinatarilor. Cele mai mici sume de pe lista aprobată de Guvernul Boc, de 5.000 lei, apar în dreptul unor comune din judeţele Călăraşi şi Satu Mare. De asemenea, zeci de comune au primit 10.000 lei.
După aceeaşi schemă a apartenenţei la partidele la putere au fost distribuiţi bani din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului şi în 2010, şi în 2009. Potrivit unor rapoarte prezentate de Institutul pentru Politici Publice, peste 70% din primăriile beneficiare sunt conduse de PDL. Aceasta în condiţiile în care, potrivit legii, Fondul de rezervă creat în 2002 ar trebuit să acopere doar cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar.
Bani şi pentru „racolaţii" lui Gabriel Oprea
Aşa cum s-a întâmplat şi în iunie, când Cabinetul Boc a alocat (prin HG nr. 649) 124,19 milioane lei, şi acum găsim pe lista beneficiarilor edili care şi-au anunţat recent intenţia de a candida pentru un nou mandat nu pe lista PSD ori PNL, pe care au fost aleşi în 2008, ci pe lista UNPR. Mai exact, este vorba de 28 de primari racolaţi în partidul lui Gabriel Oprea din mai până în prezent. Sumele primite de aceştia? Între 20.000 lei (pentru primăria comunei Teliucu Inferior, Hunedoara) şi 300.000 lei (comuna Domneşti, judeţul Ilfov, comuna Leordina, judeţul Maramureş, şi, respectiv, comuna Voiţeg, judeţul Timiş). În iunie, „lozul cel mare" a revenit Primăriei Voluntari, condusă de Florentin Pandele: 1,45 milioane lei.  

Sursa:
http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/primariile-preferate-ale-lui-emil-boc-241546.html