Până în 2008, Cătălin Croitoru (57 de ani) apăra drepturile dascălilor, din postura unuia dintre cei mai vocali sindicalişti. Acum este deputat PDL şi „protejează", la fel de vocal, „dreptul" fiilor săi de a nu-şi plăti datoriile faţă de administraţia complexului rezidenţial unde, înainte de a intra în Parlament, le-a achiziţionat două vile de lux.
Datoriile familiei Croitoru au ajuns să însumeze 25.800 de lei (aproape 6.000 de euro). „Cei doi fii, Mihai şi Vlad, nu au trecut nici măcar o dată pe aici. Doar domnul Croitoru şi soţia. Nu mai vrea să plătească nimic şi, ca să scape de datorii, a trecut la ameninţări. A reuşit să ne lase până şi fără firma de pază. Şi, permanent, invocă statutul său de deputat", a explicat pentru „Adevărul" administratorul complexului, Nelu Gioacăş.
Potrivit acestuia, pentru a-şi recupera datoriile, administraţia complexului a dat în judecată familia Croitoru, dar şi pe alţi cinci proprietari, care, la îndemnul deputatului, ar fi adoptat exemplul acesteia. „Procesul se află acum pe rolul Judecătoriei Cornetu (Ilfov) şi aşteptăm decizia instanţei", a completat Gioacăş.
Sindicalist cu bonitate financiară
Cele două vile ale fiilor lui Cătălin Croitoru au fost ridicate în perioada 2007 -2008, după modelul vechilor conace brâncoveneşti, într-unul dintre cele mai exclusiviste complexuri rezidenţiale din jurul Capitalei: Curtea Domnească, din comuna ilfoveană Domneşti. Preţul plătit pentru conace şi terenurile din jurul acestora, în total 1.500 de metri pătraţi, este de 700.000 de euro. Cătălin Croitoru şi soţia sa Simina, vicepreşedinte al sindicatului fondat de soţ, au reuşit să obţină, în 2007, de la Marfin Bank două credite în valoare de 380.000 de euro. Unul dintre ele, de 160.000 de euro, este fără ipotecă, iar cel de-al doilea, de 220.000 de euro, este garantat cu un apartament de 90 de metri pătraţi, în Capitală.
În 2008, familia sindicalistă Croitoru şi-a permis un alt credit, de data aceasta de 352.000 de euro, pentru care a garantat cu un teren intravilan de peste 4.000 de metri pătraţi, situat în Baloteşti (Ilfov). Fostul lider sindical neagă acuzaţiile administratorului complexului rezidenţial şi se eschivează atunci când vine vorba despre modul în care a achitat vilele înscrise pe numele fiilor săi: „Nişte bani, dacă pleacă din contul meu, nu înseamnă că am plătit eu, poate am plătit pentru alţii. Aţi citit declaraţia mea de avere? Este acolo un credit garantat cu un apartament...". Apoi, începe să invoce la fiecare două fraze, noul Cod Civil, pe care l-a votat şi, în baza căruia, crede că jurnaliştii nu mai au dreptul să‑i investigheze averea.
„Nu locuiesc acolo, nu am nicio legătură. Copiii mei sunt majori, cu problemele lor, cu familiile lor, întrebaţi-i pe ei. Cine îmi lezează mie dreptul la imagine, va răspunde în faţa legii. De la 1 octombrie a intrat în vigoare noul Cod Civil pe care trebuie să-l citească toată lumea cu foarte mare atenţie", a tunat Croitoru. Parlamentarul susţine că nu are nicio legătură cu cele două vile, deşi el este cel care corespondează cu administraţia cartierului pentru problemele domestice.
Deputatul a uitat însă că acelaşi Cod Civil se aplică tuturor cetăţenilor, nu doar lui şi s-a dezlănţuit la adresa celor care-l acuză. „Sunt nişte aberaţii totale. Nu locuiesc acolo, şi nu am locuit niciodată şi nu deţin proprietăţi la Domneşti. Ce conflict să am? Eu nu fac comentarii vizavi de tot felul de alcoolici şi de infractori de drept comun! E o aberaţie a unor golani cărora li se strânge laţul în jurul gâtului. Au ceva cu mine, pentru că eu sunt deputat şi se gândesc că-mi fac nu ştiu ce atmosferă prin presă. Şi... nu mai pot eu de emoţie", conchide deputatul PDL.
Familia sindicală - mulţi bani din multe surse
Cei doi soţi Simina şi Cătălin Croitoru obţin lunar venituri de 3.800 de euro. Potrivit declaraţiei de avere depuse în 2011, Cătălin Croitoru a obţinut anul trecut venituri nu doar din postura sa de deputat, ci şi din cea de profesor la Universitatea „Dimitrie Cantemir". În total, 60.000 de lei (14.000 de euro). Conturile deputatului s-au îngrăşat cu 44.000 de lei (10.000 de euro) şi de la Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării - instituţie subordonată Ministerului Educaţiei, unde este expert, dar şi cu 35.600 de lei (8.200 de euro), indemnizaţie de delegat sindical.
Şi soţia lui Croitoru, Simina, aduce mulţi bani în casă. Pe lângă salariul de profesor, de 24.000 de lei (5.500 de euro), la Colegiul German „Goethe", aceasta a încasat şi ea o indemnizaţie de delegat sindical de 15.400 de lei (3.569 de euro), la care se adaugă alţi 15.700 de lei (3.600 de euro), încasaţi din postul de consilier la Universitatea „Dimitrie Cantemir", unde este colegă cu soţul său. Soţii Croitoru au încercat să devină şi oameni de afaceri, dar cele două firme ale lor, Crofin Consult şi Simi Trading, au pierderi.
"E o aberaţie a unor golani cărora li se strânge laţul în jurul gâtului. Au ceva cu mine, pentru că eu sunt deputat."
Cătălin Croitoru
deputat PDL
700.000 de euro este suma plătită de Cătălin Croitoru pentru casele cumpărate fiilor săi în cartierul Curtea Domnească.
Profil: Cătălin Croitoru
Are 57 de ani. Este căsătorit şi are patru copii. De meserie este inginer. Dacă în 1989 era doar cercetător ştiinţific, în 1990 a devenit brusc inspector general în Ministerul Învăţământului. În acelaşi an a fondat Federaţia Educaţiei Naţionale. Din 2008 a îngroşat rândurile celor care au profitat de statutul de lider sindical pentru a parveni politic. Este deputat PDL, în colegiul 10 Bucureşti.
Foto: Dorin Constanda
Sursa:
http://www.adevarul.ro/actualitate/Deputatul_Croitoru_si-a_luat_doua_vile_de_nu_le_poate_duce_0_567543924.html