joi, 6 octombrie 2011

Cum e Blejnar, aşa-i şi Gaga 
Şeful Corpului de Control al ANAF, afaceri de milioane cu statul

Revista online "Kamikaze" a publicat o anchetă cu date extrem de interesante despre afacerile cu statul pe care le face firma lui Marius Gaga, şeful Corpului de Control al ANAF. În articolul respectiv sunt scoase la iveală multe chestiuni scandaloase legate de societatea comercială care aparţine lui Gaga şi la care, coincidenţă sau nu, lucrează şi soţia sa, aşa cum reiese din declaraţia de avere a demnitarului de la ANAF.
Cotidianul.ro redă integral materialul despre afacerile mai mult sau mai puţin dubioase ale unui mare şef din ANAF. Mai rămâne ca instituţiile abilitate ale statului, DNA, ANI şi DIICOT să îşi facă datoria şi să demareze cercetările în legătură cu manevrele financiare pe care le face firma unui potentat al zilei. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre unul dintre demnitarii de prim rang din ANAF.
Silviu Apostol, autorul materialului din "Kamikaze", spune că firma directorului genaral al Corpului de Control al ANAF are datorii tocmai la ANAF de aproape 200.000 de lei. "Potrivit datelor publice de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Piomar Development, firma controlată de Marius Gaga, şeful Corpului de Control al Fiscului, are datorii de 181.724 RON la bugetul de stat. Din aceasta, partea cea mai importantă o reprezintă taxa pe valoare adăugată (TVA), în valoare de 130.800 RON, nevirată la buget. Alte 27.000 RON din datoria Piomar către stat îi reprezintă «alte impozite şi taxe», iar 19.541 RON sînt «dobînzi şi penalităţi de orice fel». 4.383 RON însumează «impozit pe venit din salarii» neachitat de Piomar Development. O altă firmă controlată de Gaga este Piomar International Construct, care are şi ea datorii la buget, însă mult mai mici. Acestea se ridică la suma de 1.210 RON şi reprezintă «obligaţii către bugetul de stat», respectiv «dobînzi şi penalităţi de orice fel». Informaţiile sînt disponibile pe pagina de internet a ANAF", se arată în ancheta jurnalistică despre subordonatul direct al lui Sorin Blejnar.
"Reprezentanţii firmei refuză orice comentariu
În cazul ambelor firme, Fiscul ar fi început procedurile de executare silită. Ceea ce potrivit Codului Fiscal în vigoare, «în cazul în care debitorul nu îşi plăteşte de bunăvoie obligaţiile fiscale datorate, organele fiscale competente, pentru stingerea acestora, procedează la acţiuni de executare silită». Acţiunile astea înseamnă, mai exact, poprire pe conturile firmelor, fiind supuse executării «prin poprire orice sume urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti în lei şi în valută, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, deţinute şi/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de către terţe persoane sau pe care aceştia le vor datora şi/sau deţine în viitor». Mai clar, Fiscul îţi ia banii din cont dacă nu-ţi plăteşti datoriile."
Ziaristul de la "Kamikaze" spune că a încercat să obţină un punct de vedere de la Piomar Development, dar reprezentanţii firmei şefului Corpului de Control de la ANAF au refuzat să facă orice comentariu.
În articol se vorbeşte şi despre faptul că afacerile firmei subalternului lui Blejnar au crescut spectaculos în ultimii doi ani, în ciuda neplăţii datoriilor la stat. "Între 2009 şi 2011, de exemplu, cifra de afaceri a firmei s-a umflat de trei ori. Evenimentul semnificativ care a avut loc în această perioadă este numirea lui Marius Gaga în funcţia de şef al Corpului de Control de la Fisc, în aprilie 2009. Astfel, în 2009, Piomar a avut o cifră de afaceri de 10.904.078 RON, zece salariaţi şi un profit de 15.663 RON. În 2010, cifra de afaceri a sărit la 30.906.942 RON şi profitul la 1.849.973 RON. şi numărul de angajaţi a crescut, la 33. Pînă în 2009, cifra de afaceri a societăţii lui Gaga a fost de 10,93 milioane RON (în 2008), 9,6 milioane de lei (2007), 5,15 milioane de lei (2006), trei milioane de lei (2005) şi 917.951 lei (2004, anul înfiinţării).
Conteşti contractele lui Gaga, te calcă Fiscul!
În continuare, vom vedea ce se întîmplă cu concurenţii Piomar cărora nu le place să piardă în faţa lui Gaga. Întîmplător, ajung să ia amenzi uriaşe de la Fisc. În iulie anul acesta, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a semnat un contract de 81,4 milioane de euro cu un consorţiu de patru firme din care face parte şi Piomar Development. Celelalte trei sînt Azvi, Straco Group şi Tractebel Engineering. Obiectul contractului este modernizarea drumului naţional 73 Piteşti-Cîmpulung-Braşov, pe o porţiune de 103 kilometri. La această licitaţie au participat şase consorţii, dar oferta celui din care face parte Piomar a fost singura acceptată. O singură asociere din cele şase a făcut contestaţie. Este vorba despre cea compusă din firmele lui Dorinel Umbrărescu, unul dintre baronii asfaltului. Umbrărescu, cîştigător obişnuit al licitaţiilor de la CNADNR, nu s-a lăsat aşa uşor şi a insistat. Mai întîi a contestat decizia Companiei la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, unde a pierdut. Ulterior, a mers mai departe cu contestaţiile la Curtea de Apel Bucureşti, care a decis şi ea în aprilie anul acesta că Umbrărescu n-are dreptate. Potrivit unui articol publicat pe 25 septembrie de gandul.info, ANAF a decis recent să-i confişte 2,85 milioane de euro şi să-i aplice amenzi de 40.000 RON pentru că ar fi comercializat en detail combustibili fără licenţă. Baronul asfaltului a declarat la acel moment că Fiscul nu se duce «la cei care au treaba rezolvată» şi «stă de un an în controale» la firmele lui.
Perdanţii în faţa lui Gaga, suspect de cuminţi
Dacă vi se pare ciudat că numai Umbrărescu a contestat licitaţia cîştigată de Gaga, să ştiţi că vi se pare corect. Pentru că, în mod normal, firmele de construcţii de drumuri nu prea obişnuiesc să se abţină de la a contesta licitaţiile CNADNR. Anul acesta, de exemplu, atribuirea contractelor de construcţie pentru mai multe tronsoane de autostradă a fost contestată de opt din 64 de participanţi. Printre ei s-a numărat şi Tehnologica Radion, care a fost admonestată public de Anca Boagiu pentru că depune prea des contestaţii la licitaţiile CNADNR. Tehnologica a concurat cu Piomar la licitaţia pentru DN 73, dar a fost respinsă de la licitaţie pentru că garanţia de participare nu era în regulă, potrivit unui explicaţiilor CNADNR. Aktor, una dintre cele mai mari companii de construcţii de drumuri din ţările UE, a fost eliminată de la licitaţia pentru DN 73 pentru că nu a putut dovedi că are experienţă similară şi dotare tehnică. Aktor nu a contestat în nici un fel acest lucru. şi Impresa, unul dintre constructorii unui tronson din Autostrada Bucureşti-Ploieşti, a fost respinsă de la procedurile de atribuire pentru DN 73. Deşi a putut cîştiga contractul pentru o autostradă, angajaţii CNADNR au decis că Impresa nu a îndeplinit condiţiile de eligibilitate, de experienţă şi de dotări tehnice. Nici această firmă nu a contestat în vreun fel decizia Companiei.
Căşuneanu, penal în dosarul Cătălin Voicu din cauza asociaţilor lui Gaga
Azvi a intrat pe piaţa contractelor pe bani publici în ianuarie 2009 cu un contract de aproape 80 de milioane de euro, pentru construirea podului Calafat - Vidin. În acelaşi an, Azvi a cîştigat o altă licitaţie, pentru reabilitarea DN 76, în valoare de 32,6 milioane de euro, de la CNADNR. Rezultatul licitaţiei a fost contestat de Costel Căşuneanu, un alt baron al asfaltului de la noi, care cu această ocazie a ajuns la DNA. Nu, nu pentru că a contestat, ci pentru că a vrut să dea şpagă ca să cîştige anularea atribuirii către Azvi. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie, în aprilie 2009 Căşuneanu a pierdut procesul intentat CNADNR la Curtea de Apel Bucureşti. Decizia a fost contestată de Căşuneanu cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La această fază a procesului, el l-a contactat pe Cătălin Voicu, senatorul PSD, şi i-a cerut să-l ajute să cîştige. Voicu urma să primească vreo 200.000 de euro pentru acest lucru. În mai 2010, Voicu şi baronul asfaltului au fost trimişi în judecată de DNA în acest dosar. Primul pentru trafic de influenţă, iar cel de-al doilea pentru cumpărare de influenţă.
Paravanele lui Gaga, oameni de Omania
Piomar Development a fost înfiinţată de Marius Gaga şi un asociat în 2004. În 2006, asociatul şi-a cedat acţiunile tatălui lui Gaga, Simion. Trei ani mai tîrziu, în 2009, şeful Corpului de Control al Fiscului a ieşit din firmă, cedîndu-i acţiunile mamei sale. În aprilie 2010, părinţii au părăsit şi ei acţionariatul Piomar, fiind înlocuiţi de doi necunoscuţi, Vasile Gabriel Omania şi Radu Ioan Omania. În declaraţiile acordate revistei Kamikaze, Gaga a susţinut că nu mai are nici o legătură cu Piomar Development. Ceea ce este fals. Reporterii noştri au discutat cu o angajată a Piomar, care ne-a spus că «domnul Gaga Simion este plecat pe şantier şi domnul Marius (Gaga – n.r.) vine foarte rar».
Gaga, sponsor oficial al PDL
Marius Gaga este fost membru PDL şi unul dintre apropiaţii lui Sorin Blejnar, preşedintele ANAF. A fost angajat la Fisc în aprilie 2009 în urma unui concurs. În 2006, el a sponsorizat PDL cu o sumă foarte modestă: numai 6.000 de lei. Pînă să ajungă angajat la stat, Gaga s-a ocupat cu imobiliare. Potrivit declaraţiei de avere curente, el a obţinut 6,67 milioane de euro din vînzarea de apartamente", se arată în încheierea articolului despre afacerile dubioase ale unui mare şef din ANAF.

Cristian Horvart
Sursa:
http://www.cotidianul.ro/seful-corpului-de-control-al-anaf-afaceri-de-milioane-cu-statul-160117/