sâmbătă, 10 decembrie 2011


Zeci de mii de protestatari strigă la Moscova
Putin afară!

 
Primăvara rusească. Ocupaţi Moscova. Protestele din Rusia, din aceste zile, au primit mai multe denumiri din partea Occidentului, unele ziare întrebându-se chiar dacă nu este începutul declinului pentru Putin. Un lucru e cert: e cea mai de amploare mişcare din ultimii 20 de ani. "Rusia va fi liberă" şi "Putin este un hoţ", scandează manifestanţii. Peste 10.000 s-au strâns în Sankt Petersburg şi 20.000 în Moscova.
Aproximativ 10.000 de persoane s-au adunat, sâmbătă, şi în Sankt-Petersburg, pentru a contesta rezultatele alegerilor legislative câştigate de partidul premierului Vladimir Putin, informează AFP.
"Rusia va fi liberă" şi "Putin este un hoţ", scandau manifestanţii. Cel puţin cinci persoane au fost reţinute.
E o demonstraţie a mâniei publice fără precedent în era lui Vladimir Putin, considerată, de altfel, un test pentru autorităţi, scrie RIA Novosti. Unul dintre opozanţii liberali ai regimului, fostul premier Mihail Kasianov, spune că protestul de sâmbătă de la Moscova reprezintă începutul schimbărilor politice în Rusia.
20.000 de manifestanţi, conform poliţiei, şi 40.000, potrivit organizatorilor, s-au adunat sâmbătă în centrul Moscovei pentru a denunţa rezultatul alegerilor parlamentare câştigate de partidul Rusia Unită, condus de premierul Vladimir Putin, informează AFP, citat de Mediafax.
Potrivit unei surse din cadrul poliţiei citată de agenţia Itar-Tass, numărul protestatarilor era de 20.000 la ora 15.00 (13.00, ora României).
Este cel mai amplu protest din Rusia ultimilor 12 ani, de când Vladimir Putin domină scena politică a ţării. Cel puţin 50.000 de membri ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi în capitala rusă cu această ocazie.


Teodora Ţugui


Sursa:
http://www.cotidianul.ro/putin-afara-166571/