miercuri, 7 decembrie 2011


SUA marchează astăzi 70 de ani de la atacul japonez asupra Pearl Harbor


Astăzi se împlinesc 70 de ani de când bombardierele japoneze au lansat un devastator atac-surpriză asupra flotei americane staţionate în Pearl Harbor, Hawaii. Acesta avea să devină unul dintre cele mai tragice atacuri pe pământ american, în urma căruia peste 2.000 de soldaţi americani au pierit, alte mii au fost răniţi, iar opt dintre cele mai puternice nave de luptă americane au fost distruse. Aviaţia americană a pierdut şi ea peste 160 de aparate de zbor, multe dintre acestea fiind distruse la sol. Douăzeci şi patru de ore mai târziu, Statele Unite intrau oficial în cel de-al Doilea Război Mondial.

După toate aparenţele, atacul de la Pearl Harbor era o victorie tactică copleşitoare pentru japonezi şi o lovitură puternică pentru americani. Însă, documente secrete recent declasificate dezvăluie faptul că atacul a fost, în realitate, o gafă uriaşă, care a pus capăt, în cele din urmă, dorinţei Japoniei de a domina în zona Pacificului.

Tosh Minohara, agent al serviciului secret japonez şi expert în diplomaţie, a descoperit o serie de erori ale armatei japoneze şi susţine că, dacă Japonia şi-ar fi limitat ţintele la teritoriile din China şi Asia de Est, probabil SUA nu s-ar fi implicat niciodată în războiul împotriva sa. Minohara explică totodată mentalitatea din cadrul aparatului militar japonez, dezvăluind raţionamentul defectuos care a culminat cu cea mai marea eroare tactică, atacul de la Pearl Harbor.


Sursa:
http://www.jurnalul.ro/externe/sua-marcheaza-astazi-70-de-ani-de-la-atacul-japonez-asupra-pearl-harbor-598527.htm