Comasarea alegerilor pe repede înainte
Autor: GABRIELA ANTONIU
Copreşedinţii USL, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin nu văd nici un motiv pentru comasarea alegerilor locale şi parlamentare de anul viitor / Foto: Raul Stef / Intact Images
Coaliţia vrea să promoveze legea privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare din 2012 prin asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. Informaţia a răsuflat ieri şi pe surse, şi oficial, însă liderii PDL încearcă să convingă că de fapt nu s-a luat nici o decizie în acest sens. Totul a pornit de la declaraţia liderului senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente. Acesta a declarat pentru Mediafax că Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege privind comasarea alegerilor parlamentare şi locale, cel mai probabil săptămâna viitoare. El a spus că data asumării răspunderii Guvernului va fi stabilită astfel încât să poată să fie discutată în Parlament, inclusiv o eventuală o moţiune de cenzură înainte de Crăciun. Potrivit liderului senatorilor UDMR, proiectul de act normativ care vizează comasarea alegerilor va fi, în mare, proiectul propus dezbaterii publice de Ministerul de Interne la sfârşitul săptămânii trecute, dar "cosmetizat". Fekete Andras Levente a precizat că în acest proiect nu va fi precizat numărul de parlamentari. În 14 noiembrie, coaliţia convenise comasarea alegerilor locale şi parlamentare pentru noiembrie 2012 şi reducerea numărului de parlamentari la 388 – 300 de deputaţi şi 88 de senatori. Surse din partid citate de Mediafax spun că PDL a renunţat la modul de reducere a număr-ului de parlamentari, propus de UDMR şi stabilit în coaliţie, după ce a constatat că aplicarea unei asemenea formule avantajează UDMR, care ar câştiga mai multe mandate de senatori, respectiv 11 din totalul de 88.
Liderul senatorilor UDMR a mai spus ieri că norma de reprezentare va fi calculată atât pentru alegerile locale, cât şi pentru cele parlamentare, în funcţie de acelaşi număr de locuitori. Acest număr ar putea fi, potrivit lui Fekete, cel rezultat în urma referendumului din octombrie 2011, ale cărui rezultate ar putea fi disponibile până în iunie-iulie 2012 sau raportat la numărul de locuitori înregistraţi la evidenţa populaţiei cu trei luni înainte de alegeri. Parlamentarul a mai declarat că în actul normativ se va stipula că delimitarea colegiilor nu va putea fi modificată în ultimele trei luni dinaintea scrutinului.
După ce senatorul UDMR a dat din casă cât a putut, liderii PDL au început şi ei, rând, pe rând, să dea înapoi. "Până la sfârşitul săptămânii vom stabili în coaliţie şi forma în care vom promova acest proiect extrem de important", a declarat prim-vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, precizând că o variantă de promovare a legii de comasare a alegerilor poate fi asumarea răspunderii Guvernului. Flutur a mai spus că data alegerilor ar urma să fie stabilită prin hotărâre de guvern, într-o zi de duminică, la sfârşitul anului 2012. După Flutur a venit rândul ministrului de Interne, Traian Igaş, să nege că ar exista vreo decizie privind angajarea răspunderii Guvernului pe legea de comasare a alegerilor. A recunoscut în schimb că se lucrează la "cosmetizarea" proiectului de lege privind comasarea alegerilor, elaborat de MAI, acesta urmând să fie "îmbunătăţit" înainte de a fi discutat în Guvern. Igaş a mai spus că stabilirea numărului de parlamentari va face obiectul unui alt proiect legislativ, iar capitolul privind pedepsele pentru infracţiuni electorale poate fi modificat în urma dezbaterii publice. "Sunteţi foarte grăbiţi să aflaţi toate dedesubturile" a replicat Igaş întrebărilor repetate ale jurnaliştilor despre scăderea pedepselor privind mita electorală.
La sfârşitul săptămânii trecute, vicepreşedintele PDL Victor Tarhon declara, potrivit Agerpres, că "în Biroul Permanent Naţional de la începutul acestei săptămâni s-a decis ca în procedură de urgenţă până pe 6 ianuarie să fie elaborat şi aprobat proiectul de lege vizând comasarea alegerilor".
USL pregăteşte moţiunea de cenzură
Copreşedintele USL Crin Antonescu a declarat ieri că Uniunea este "categoric" împotriva comasării alegerilor. "Nu există nici un motiv pentru ca derularea democratică, normală, a alegerilor să nu aibă loc. Suntem categoric împotriva comasării alegerilor, pentru că nu există motive nici de natură constituţională, nici de altă natură", a spus Antonescu. El a adăugat că în cazul în care Guvernul va veni cu un proiect pe care îşi asumă răspunderea şi care se referă la comasarea alegerilor şi care, de asemenea, presupune şi păstrarea numărului de parlamentari, mijlocul parlamentar prin care USL se opune va fi depunerea unei moţiuni de cenzură. Anterior şedinţei USL, viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat că opoziţia are mai multe soluţii în cazul angajării răspunderii pe legea privind comasarea alegerilor, printre care şi "retragerea din Parlament". Crin Antonescu a spus că această soluţie poate fi luată în calcul şi discutată în situaţia în care USL consideră că nu mai există nici un alt mijloc de a-şi face datoria în raport cu cei care au votat-o.
Interdicţii pentru candidaţi
Prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat ieri că proiectul de lege privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare conţine restricţii, în sensul că "un candidat nu poate să candideze pentru funcţia de primar şi cea de preşedinte al Consiliului Judeţean sau pentru funcţia de primar şi cea de deputat sau senator sau pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean şi pentru cea de deputat sau senator". El a motivat aceste restricţii, arătând că, în cazul în care o persoană care ar candida pentru funcţia de primar şi un mandat de parlamentar ar câştiga în ambele variante, ar trebui să se organizeze din nou alegeri pentru locul rămas vacant în urma opţiunii persoanei în cauză.
Mai puţini parlamentari
Decizia de comasare a alegerilor parlamentare şi locale trebuie însoţită de celelalte modificări ale legislaţiei electorale, inclusiv reducerea numărului de parlamentari şi instituirea Parlamentului unicameral, care sunt obligatorii, a declarat ieri ministrul Dezvoltării, Elena Udrea. "Este un prim pas, pentru că intrăm în cele şase luni înainte de alegerile din iunie şi nu s-ar mai putea face comasarea, dar obligatoriu trebuie să trecem la Parlament unicameral şi la reducerea numărului de parlamentari", a declarat ministrul Udrea, vicepreşedinte al PDL.
Constituţie nouă în 2012
PDL îşi propune ca în prima parte a anului 2012 să modifice Constituţia, a declarat ieri prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur, care a adresat în acest sens un apel opoziţiei, pentru a veni la dezbaterile privind revizuirea legii fundamentale. Flutur a precizat, într-o conferinţă de presă, că priorităţile pentru PDL sunt în următoarea ordine: discutarea legii privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, apoi modificarea Constituţiei în prima parte a anului 2012, după care legea electorală care să stabilească "procedurile clare" privind alegerile parlamentare şi cele locale.
Un nou soft
Secretarul general al AEP, Tiberiu Kovacs, a declarat ieri că, dacă alegerile locale şi parlamentare vor fi comasate, este necesară achiziţionarea unui nou program informatic. "Dacă alegerile locale se vor desfăşura potrivi legii pe baza căreia s-au desfăşurat în iunie 2008 şi exact pe aceiaşi parametri, fără modificări în lege, atunci programul informatic poate fi utilizat. Dar dacă vă referiţi la o comasare a alegerilor, sigur că softul respectiv nu se mai potriveşte", a declarat Tiberiu Kovacs.
Sursa:
http://www.jurnalul.ro/politica/comasarea-alegerilor-pe-repede-inainte-598406.htm