marți, 6 decembrie 2011


Comasarea alegerilor pe repede înainte

Legea privind organizarea localelor şi parlamentarelor din 2012 în aceeaşi zi, promovată prin asumarea răspunderii

 Autor: GABRIELA ANTONIU

 Copreşedinţii USL, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin nu văd nici un motiv pentru comasarea alegerilor locale şi parlamentare de anul viitor  / Foto: Raul Stef / Intact Images 

Coaliţia vrea să promoveze legea pri­vind comasarea alegerilor locale şi par­la­mentare din 2012  prin asu­ma­rea răspunderii Guvernului în Par­la­­ment. Informaţia a răsuflat ieri şi pe surse, şi oficial, însă liderii PDL în­­­cearcă să convingă că de fapt nu s-a luat nici o decizie în acest sens. To­tul a pornit de la declaraţia  liderului se­­natorilor UDMR, Fekete Andras Le­vente. Acesta a declarat pentru Mediafax că Guvernul îşi va asuma răs­­punderea în Parlament pentru pro­­iectul de lege privind comasarea ale­­gerilor parlamentare şi locale, cel mai probabil săptămâna viitoare. El a spus că data asumării răspunderii Guvernului va fi stabilită astfel încât să poată să fie discutată în Parlament, inclusiv o eventuală o moţiune de cenzură înainte de Crăciun. Potrivit liderului senatorilor UDMR,  proiectul de act normativ care vizează co­masarea alegerilor va fi, în mare, proiectul propus dezbaterii publice de Ministerul de Interne la sfârşitul săptămânii trecute, dar "cosmetizat". Fekete Andras Levente a precizat că în acest proiect nu va fi precizat nu­mărul de par­lamentari. În 14 noiembrie, co­a­li­ţia convenise comasarea ale­gerilor lo­cale şi parlamentare pentru noiembrie 2012 şi reducerea numărului de parlamentari la 388 – 300 de deputaţi şi 88 de senatori. Surse din partid ci­tate de Mediafax spun că PDL a re­nun­ţat la modul de reducere a nu­mă­r-ului de parlamentari, propus de UDMR şi stabilit în coaliţie, după ce a constatat că aplicarea unei ase­me­nea formule avantajează UDMR, ca­re ar câştiga mai multe mandate de se­natori, respectiv 11 din totalul de 88.

Liderul senatorilor UDMR a mai spus ieri că norma de reprezentare va fi calculată atât pentru alegerile locale, cât şi pentru cele parlamentare, în funcţie de acelaşi număr de locuitori. Acest număr ar putea fi, potrivit lui Fekete, cel rezultat în ur­ma referendumului din octombrie 2011, ale cărui rezultate ar putea fi dis­ponibile până în iunie-iulie 2012 sau raportat la numărul de locuitori în­re­gistraţi la evidenţa populaţiei cu trei luni înainte de alegeri. Parlamentarul a mai declarat că în actul normativ se va stipula că delimitarea colegii­lor nu va putea fi modificată în ul­ti­me­le trei luni dinaintea scrutinului.
După ce senatorul UDMR a dat din casă cât a putut, liderii PDL au în­ceput şi ei, rând, pe rând, să dea îna­poi. "Până la sfârşitul săptămânii vom stabili în coaliţie şi forma în care vom promova acest proiect extrem de im­por­tant", a declarat  prim-vi­ce­pre­şedintele PDL, Gheorghe Flutur, precizând că o variantă de promovare a legii de comasare a alegerilor poate fi asu­marea răspunderii Guvernului. Flutur a mai spus că data alegerilor ar ur­ma să fie stabilită prin hotărâre de gu­vern, într-o zi de duminică, la sfâr­şi­tul anului 2012. După Flutur a venit rân­dul ministrului de Interne, Traian Igaş, să nege că ar exista vreo de­ci­zie privind angajarea răspunderii Gu­vernului pe legea de comasare a ale­gerilor. A recunoscut în schimb că se lucrează la "cosmetizarea" pro­iec­­­tului de lege privind comasarea ale­­­­gerilor, elaborat de MAI, acesta ur­­­mând să fie "îmbunătăţit" înainte de a fi discutat în Guvern. Igaş a mai spus că stabilirea numărului de parla­mentari va face obiectul unui alt pro­iect legislativ, iar capitolul privind pe­­­dep­sele pentru infracţiuni electo­rale poate fi modificat în urma dez­ba­te­rii publice. "Sunteţi foarte grăbiţi să aflaţi toate dedesubturile" a replicat Igaş întrebărilor repetate ale jur­na­­liştilor despre scăderea pedepselor pri­vind mita electorală.
La sfârşitul săp­tă­mâ­nii trecute, vi­ce­preşedintele PDL Victor Tarhon de­clara, potrivit Agerpres, că "în Bi­roul Permanent Na­ţi­o­nal de la în­ce­pu­tul acestei săp­tă­mâni s-a de­cis ca în procedu­ră de urgenţă până pe 6 ia­nua­rie să fie ela­borat şi aprobat pro­iectul de lege vizând comasarea alegerilor".

USL pregăteşte moţiunea de cenzură
Copreşedintele USL Crin Antonescu a declarat ieri că Uniunea este "categoric" împotriva comasării alegerilor. "Nu există nici un motiv pentru ca derularea democratică, normală, a alegerilor să nu aibă loc. Suntem categoric împotriva comasării alegerilor, pentru că nu există motive nici de natură constituţională, nici de altă natură", a spus Antonescu. El a adăugat că în cazul în care Guvernul va veni cu un proiect pe care îşi asumă răspunderea şi care se referă la comasarea alegerilor şi care, de asemenea, presupune şi păstrarea numărului de parlamentari, mijlocul parlamentar prin care USL se opune va fi depunerea unei moţiuni de cenzură. Anterior şedinţei USL, viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat că opoziţia are mai multe soluţii în cazul angajării răspunderii pe legea privind comasarea alegerilor, printre care şi "retragerea din Parlament". Crin Antonescu a spus că această soluţie poate fi luată în calcul şi discutată în situaţia în care USL consideră că nu mai există nici un alt mijloc de a-şi face datoria în raport cu cei care au votat-o.

Interdicţii pentru candidaţi
Prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat ieri că proiectul de lege privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare conţine res­tricţii, în sensul că "un candidat nu poate să candideze pentru funcţia de primar şi cea de pre­şe­dinte al Consiliului Judeţean sau pentru funcţia de primar şi cea de deputat sau senator sau pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean şi pentru cea de deputat sau senator". El a motivat aceste restricţii, arătând că, în cazul în care o persoană care ar candida pentru funcţia de primar şi un mandat de parlamentar ar câştiga în ambele variante, ar trebui să se organizeze din nou alegeri pentru locul rămas vacant în urma opţiunii persoanei în cauză.

Mai puţini parlamentari
Decizia de comasare a alegerilor parlamentare şi locale trebuie însoţită de celelalte modificări ale legislaţiei electorale, inclusiv reducerea numărului de parlamentari şi instituirea Parlamentului unicameral, care sunt obligatorii, a declarat ieri mi­nistrul Dezvoltării, Elena Udrea. "Este un prim pas, pentru că intrăm în cele şase luni înainte de alegerile din iunie şi nu s-ar mai putea face comasarea, dar obligatoriu trebuie să trecem la Parlament unicameral şi la reducerea numărului de parlamentari", a declarat ministrul Udrea, vicepreşedinte al PDL.

Constituţie nouă în 2012
PDL îşi propune ca în prima parte a anului 2012 să modifice Constituţia, a declarat ieri prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur, care a adresat în acest sens un apel opoziţiei, pentru a veni la dezbaterile privind re­vi­zu­i­rea legii fundamentale. Flutur a precizat, într-o conferinţă de presă, că priorităţile pentru PDL sunt în următoarea ordine: discutarea legii privind co­ma­sa­rea alegerilor locale cu cele par­la­mentare, apoi modificarea Constituţiei în prima parte a anului 2012, după care legea electorală care să stabilească "pro­cedurile clare" privind ale­ge­rile parlamentare şi cele locale.

Un nou soft
Secretarul general al AEP, Tiberiu Kovacs, a declarat ieri că, dacă alegerile locale şi parlamentare vor fi comasate, este necesară achi­ziţ­i­o­narea unui nou program informatic. "Dacă alegerile locale se vor desfăşura potrivi legii pe ba­za căreia s-au desfăşurat în iunie 2008 şi exact pe aceiaşi parametri, fără modi­ficări în lege, atunci programul informatic poate fi utilizat. Dar dacă vă re­feriţi la o comasare a alegerilor, sigur că softul respectiv nu se mai potriveşte", a declarat Tiberiu Kovacs.


Sursa:
http://www.jurnalul.ro/politica/comasarea-alegerilor-pe-repede-inainte-598406.htm