sâmbătă, 10 decembrie 2011

Armata SUA, îngrijorată de apariţia unor tulburări civile în Europa


 Scris de M.A.

Şeful Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore al SUA, generalul Martin Dempsey, s-a declarat extrem de îngrijorat de “posibilitatea izbucnirii unor tulburări civile”, ca urmare a crizei datoriilor din Europa.
Potrivit BBC, generalul Martin Dempsey a declarat, la Washington, că nu este clar dacă recentele măsuri luate de liderii Uniunii Europene vor fi suficiente pentru a ţine laolaltă zona euro. Înaltul reprezentant militar american a adăugat că o posibilă ruptură ar avea consecinţe pentru Pentagon, transmite RRA.
Douăzeci şi şase dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au convenit asupra creării unei uniuni fiscale mult mai stricte. Numai Marea Britanie a refuzat să adere la această înţelegere, invocând interesul naţional.
Generalul Martin Dempsey a declarat că zona euro “este în mare risc”. “Ştiu că cele 17 ţări din zona euro au luat o serie de măsuri pentru a se alinia din punct de vedere al politicii monetare şi fiscale. Nu este însă clar, pentru mine cel puţin, care va fi liantul ce le va ţine împreună”, a mai spus Martin Dempsey.
Şeful Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore al SUA a sugerat că preocupările sale sunt legate de faptul că armata SUA ar putea fi expusă la orice destrămare a zonei euro “din cauza posibilelor tulburări civile şi dezintegrări a uniunii”. “Suntem extraordinar de îngrijoraţi în legătură cu sănătatea şi viabilitatea euro pentru că, într-o anumită măsură, suntem expuşi”, a explicat generalul Martin Dempsey în cadrul unui seminar organizat de Institutul Atlantic Council, cu sediul la Washington.
Şeful Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore al SUA a reamintit importanţa comerţului dintre Europa şi Statele Unite, dar şi “riscurile pe care le-ar comporta dezordinea civică şi destrămarea Uniunii Europene”.
Armata SUA are peste peste 80 de mii de militari şi peste 20 de mii de muncitori civili în Europa, mulţi concentraţi în Germania.

Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/international/externe/armata-sua-ingrijorata-de-aparitia-unor-tulburari-civile-in-europa-64381.html