vineri, 23 decembrie 2011




Sondaj pe Bucureşti :
Elena Udrea - 5% la primărie, Băsescu - 8% apreciere


Institutul „Avangarde GSSC” a efectuat în perioada 5-15 decembrie un sondaj în Bucureşti privind intenţia de vot pentru alegerile locale şi parlamentare. Rezultatele sondajului confirmă dezastrul PDL, partid care este (încă) salvat doar de primarul sectorului 3, Liviu Negoiţă. 
Oprescu – Udrea : 95 – 5; Oprescu – Piedone 72 – 28
Actualul primar al Capitalei, Sorin Oprescu este dat favorit cert şi la alegerile din 2012. Pentru primăria generală, conform afirmaţiilor făcute de sociologul Marius Pieleanu (şeful Avangarde GSSC) joi seara la RomaniaTV au existat patru chestionare: în fiecare dintre ele lui Sorin Oprescu i-a fost opus câte un contracandidat. (Pieleanu a precizat că nu a fost luată în calcul o candidatură a lui Adriean Videanu, menţionând că numele acestuia a fost vehiculat ca posibil candidat după începerea cercetării în teren). În toate cele patru „meciuri” Oprescu învinge detaşat. Vă prezentăm scorurile înregistrate:  

  • Oprescu –  Elena Udrea: 95% - 5%
  • Oprescu – Mircea Geoană: 93% - 7%
  • Oprescu – Dan Diaconescu: 89% - 11%
  • Oprescu – Popescu Piedone: 72% - 28%
Legea PDL conservă primarii în funcţie 
Cinci dintre cei şase primari de sector în funcţie ar câştiga – conform sondajului – fără nicio problemă un nou mandat. Sigurul care ar avea probleme este primarul PDL al sectorului 6, Cristian Poteraş, chiar dacă şi acesta conduce în preferinţele electoratului. De menţionat că sondajul la primăriile de sector a mers pe candidaturi individuale la nivel de PNL şi PSD, deşi se ştie, în Bucureşti cele două partide vor candidat sub culorile USL. Iată „rezultatele” pentru cele şase sectoare: 

  • S 1: Andrei Chiliman (PNL) – 71%; Dan Tudorache (PSD) – 13%; Vasile Gherasim (PDL) – 8%
  • S 2: Neculai Onţanu (neoficial UNPR) – 71%; Cristian Popescu (PNL) – 17%, Georgian Pop (PSD) – 7%; Bogdan Diaconu (ex.PC) – 4%
  • S 3: Liviu Negoiţă (PDL) – 64%; Mircea Diaconu (PNL) – 19%; Robert Negoiţă (PSD) – 12%; Dumitru Pelican (PC) – 4%
  • S 4: Cristian Popescu Piedone (neoficial UNPR) – 86%; Mircea Diaconu (PNL) – 9%, alt candiat – 5%.
  • S 5: Marean Vanghelie (PSD) – 58%; Alina Gorghiu (PNL) – 30%; Sergiu Andon (PC) – 6%; Ştefan Pirpiliu (PDL) – 4%.
  • S 6: Cristian Poteraş (PDL) – 40%; Ştefan Florescu (PC) – 28%; Gabriel Mutu (PSD) – 17%; Rareş Mănescu (PNL) – 14%.
Cercetarea sociologică  privind bătălia pentru primăriile de sector se pare că a intenţionat în principal să reliefeze care este percepţia electoratului vis-a-vis de primarii în funcţie. Acest aspect reiese din faptul că relativ puţini dintre „chalangeri” din chestionare vor fi aruncaţi în alegerile propriu-zise de către partide. Liberalul Cristian Popescu este într-adevăr principala opţiune a PNL pentru sectorul 2, nu se ştie acum dacă şi a USL; În sectoarele 3, 4 şi 5 este foarte puţin probabil ca la alegeri să-i vedem pe buletine pe contracandidaţii care apar în sondaj, iar în sectorul 6, există o dispută încă nedecisă în USL, liberalii mizând pe Mănescu, iar conservatorii pe Florescu.
Mai este de menţionat că  opţiunile pentru Onţanu şi Piedone nu sunt date de simpatizanţi ai UNPR, partid încă extrem de modest cotat în preferinţele electoratului. Este propabil că „voturile primite” de Onţanu şi Piedone să vină din partea suporterilor proprii care la nivel de partide s-ar putea să voteze altfel. Râmâne de văzut ce influenţă vor avea migratorii politici de la UNPR care sunt primari în funcţie (situaţia este valabilă şi în restul ţării) să-şi determine votanţii proprii să voteze şi partidul condus de Gabriel Oprea, fostul „şef al mafiei personale” a lui Năstase. Reamintim, în documente, Onţanu apare ca membru PSD, iar Piedone ca membru PC. În realitate cei doi sunt demult înregimentaţi în UNPR.
Rezultatele sondajului confirmă  ceea ce susţin analiştii politici din momentul în care coaliţia aflată la guvernare a impus în Parlament legea alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin: primarii în funcţie (la nivelul întregii ţări – n.a.) vor fi avantajaţi, cel puţin 90% dintre ei având şanse reale de a-şi conserva funcţia.  
64% dintre bucureşti merg pe mâna USL  
La alegeri, conform sondajului, 60% dintre repondeţi au declarat că se prezintă la urne. Dintre bucureştenii care vor vota, 64% ar acorda sufragiile lor în alegerile parlamentare pentru USL. Actualul principal partid de guvernământ, PDL, ar obţine 19%, iar pe locul 3 s-ar clasa PPDD cu 8%. Revine pe pragul electoral PRM – 5%, iar UNPR, surpriză pentru momentul actual, are 3%.  
Traian Băsescu 8% aprecieri pozitive 
Clasa politică, în totalitatea ei este foarte prost văzută de către bucureşteni, 87% susţinând că nu este mulţumită de ea şi doar 6% fiind mulţumită. Deloc surprinzător, cea mai proastă percepţie o are Traian Băsescu. 86% dintre repondenţi au declarat că au o părere proastă despre preşedintele României, 8% o părere bună iar 6%  ori nu au răspuns ori nu au ştiut ce să spună.
Iată aprecierile bucureştenilor referitoare la câţiva dintre actorii politici ai zilei: 

  1. Crin Antonescu (PNL): părere bună – 46%; părere proastă – 48%
  2. Mugur Isărescu: părere bună – 45%; părere proastă – 48%
  3. Victor Ponta (PSD): părere bună – 37%; părere proastă – 57%
  4. Teodor Meleşcanu (PNL): părere bună – 21%; părere proastă – 71%
  5. C.P.Tăriceanu (PNL): părere bună – 19%; părere proastă – 75%
  6. Mircea Geoană (indep.): părere bună – 19%; părere proastă – 76%
  7. Ion Iliescu (PSD): părere bună – 17%; părere proastă – 78%
  8. Dan Diaconescu : părere bună – 16%; părere proastă – 72%
  9. Adrian Năstase (PSD): părere bună – 16%; părere proastă – 78%
  10. Liviu Dragnea (PSD): părere bună – 15%; părere proastă – 57% (21% nu îl cunosc)
  11. Traian Băsescu: părere bună – 8%; părere proastă – 86%%



Lucian Gheorghiu


Sursa:
http://www.cotidianul.ro/elena-udrea-5-la-primarie-basescu-8-apreciere-167769/