miercuri, 21 decembrie 2011


Boc, somat să spună dacă renunţă la 1 miliard de mărci, datoria istorică a Germaniei

Dan Voiculescu și Teodor Meleșcanu au depus la Senat o interpelare în care premierul Emil Boc este solicitat să clarifice problema privind recuperarea datoriei istorice, de peste 1 miliard de mărci, de la Germania.
În document se arată că Emil Boc are responsabilitatea să clarifice acest subiect, inclusiv prin cooptarea unor experti internationali pentru un punct de vedere obiectiv.
În interpelare se mai cere, explicit, să se spună dacă România a renunțat la acești bani și, dacă da, care este modalitatea juridică în care s-a produs aceast lucru.
Cei doi semnari atrag totodată atenția și spun că suma despre care se face vorbire este una semnificativă, peste 15% din PIB, și o atare renunțare ar avea grave consecințe pentru economia națională.
"Am depus ieri, la Senat, împreună cu senatorul Teodor Melescanu, o interpelare prin intermediul căreia îi solicităm premierului Boc să isi asume responsabilitatea de a clarifica subiectul datoriei istorice a Germaniei catre Romania, inclusiv prin cooptarea unor experti internationali, care pot oferi un punct de vedere obiectiv: In baza Tratatului de pace de la Paris, din 1947, Romania nu a renuntat la creantele comerciale acumulate anterior datei de 1 septembrie 1939 (data la care Germania inregistra o datorie de peste 1 miliard de marci fata de Romania). Acest fapt este explicit consemnat la articolul 28 din Tratat. In consecinta, in calitatea dumneavoastra de sef al Executivului roman, aveti responsabilitatea de a dispune toate demersurile necesare pentru a analiza daca Romania a renuntat ulterior la aceste creante. Daca a renuntat, va solicitam sa ne comunicati momentul si modalitatea juridica in care s-a produs aceasta renuntare. Considerand ca Romania nu poate ignora adevarul despre propria istorie si nu poate renunta la verificarea unei ipoteze cu implicatii economice majore, va solicitam, domnule prim ministru, sa va asumati responsabilitatea de a clarifica acest subiect cu resursele institutionale de care dispuneti. Daca nu veti da curs acestei solicitari, va asumati renuntarea oficiala la posibilitatea recuperarii unei sume semnificative pentru cetatenii romani – peste 15% din PIB(cca 19 miliarde euro), demers ce poate determina consecinte deosebit de grave pentru economia nationala", se arată în interpelarea depusă de cei doi senatori.

Crina Ionescu

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/boc-somat-sa-spuna-daca-renunta-la-1-miliard-de-marci-datoria-istorica-a-germaniei-167601/