luni, 12 decembrie 2011


România-Turcia, parteneriat strategic. 

Ankara îngrijorează UE

 Scris de M.A.

România şi Turcia vor semna o Declaraţie de parteneriat strategic, care vizează cooperarea economică, militară, în energie, lupta antiteroristă. Evenimentul vine într-un moment în care Uniunea Europeană s-a declarat din nou profund preocupată de ameninţările Turciei de a regândi în 2012 relaţiile cu statele Uniunii, atunci când preşedinţia Consiliului European va reveni Ciprului.




“Obiectivul acestei vizite este legat de consolidarea cooperării bilaterale. Cu această ocazie voi semna cu preşedintele Turciei o declaraţie de parteneriat strategic care vizează mai multe domenii, cooperare în politica externă, cooperare în domeniul militar şi de securitate, aici având în vedere că ambele ţări fac parte din sistemul scutului antirachetă, cooperarea este cu atât mai importantă, precum şi valenţele acestei cooperări pentru securitate la Marea Neagră”, a nunţat luni preşedintele Traian Băsescu, înaintea plecării la Ankara.
“În ceea ce priveşte importanţa vizitei, o consider o vizită importantă, având în vedere în mod deosebit evoluţia economică a Turciei în ultima decadă. Este clar că România trebuie să facă mai mult pentru a-şi reduce dependenţa de oscilaţiile de pe pieţele europene, ceea ce înseamnă că trebuie să dăm atenţie acelor parteneri care pot absorbi mărfuri produse în România”, a mai spus Traian Băsescu.
Îngrijorările Uniunii Europene
UE s-a declarat vineri profund preocupată de ameninţările Turciei de a regândi relaţiile cu statele Uniunii atunci când preşedinţia Consiliului European va reveni Ciprului, în 2012, relatează AFP. Liderii celor 27 de ţări membre ale UE invită Turcia să respecte cu stricteţe rolul preşedinţiei Consiliului, care este un element instituţional fundamental al UE, prevăzut în tratate, au indicat aceştia într-o declaraţie emisă după summitul de la Bruxelles.
Republica Cipru, căreia îi revine preşedinţia Consiliului European în al doilea semestru al anului 2012, nu este recunoscută de Ankara, care recunoaşte în schimb Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN). Premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi alţi lideri au ameninţat, de mai multe ori în ultimele luni, că îşi vor îngheţa relaţiile cu UE în cursul acestor şase luni dacă nu va fi găsită o soluţie asupra divizării insulei cipriote.

Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/international/externe/romania-turcia-parteneriat-strategic-ankara-ingrijoreaza-ue-64578.html