joi, 15 decembrie 2011

Posturi desfiinţate şi mii de angajaţi lăsaţi pe drumuri

Traian Băsescu spune că restructurarea de la Interne merge înainte




După ce ministrul Traian Igaş a tot ju­cat „alba-neagra” cu restructurările de la Interne, după ce angajaţii din structurile MAI au tot fost „evaluaţi” prin interviuri-fulger, iată că bilanţul restructurărilor de la In­ter­ne a fost dis­cutat joi, într-o şedinţă CSAT. Pre­şedintele Traian Băsescu a de­cla­rat la Cotroceni că nu s-a pus punct disponibilizărilor din ca­drul ministerului condus de Traian Igaş. Dimpotrivă, potrivit lui Băsescu, restructurarea va merge înainte după ce va fi adoptat Statutul Poliţistului, adău­gând că unele structuri vor fi trans­fera­te către autorităţile locale.
Pre­şedintele a spus că peste 35.000 de pos­turi din cadrul MAI au fost desfiinţate şi 9.330 de angajaţi disponibilizaţi. Dar, potrivit acestuia, planul de disponibilizări pentru 2011 avea în vedere 10.000 de persoane, ceea ce înseamnă că până la finele anului este foarte posibil să se atingă obiectivul propus. Preşedintele a ţinut să  precizeze că disponibilizările făcute nu au diminuat ca­pacitatea operativă a instituţiei. Băsescu a criticat fap­tul că şcolile de subofiţeri din Ro­mâ­nia produc promoţii prea mari de po­liţişti cărora MAI nu poate apoi să le găsească locul în sistem.
„Pro­mo­ţia 2012 trebuie calibrată în func­ţie de nevoile de perspectivă ale mi­nisterului. Trebuie făcut însă un efort pentru promoţia din 2011. Mai pot fi gă­site cadre din alte sisteme, care pot fi trimise de unde au venit, pentru a se găsi loc promoţiei din 2011”, a spus Băsescu. Tot în cadrul şedinţei CSAT de joi s-a discutat şi despre planul de priorităţi informative ale serviciilor de informaţii. „Pentru structurile de informaţii, când vom aproba dispersarea misiunilor pe fiecare serviciu în parte, am exigenţa fermă ca fiecare serviciu să se ocupe de misiunile pentru care a fost creat. Aici mă refer la cooperarea din­tre SRI şi DGIPI (n.r. – fosta «Doi şi un sfert»). DGIPI să furnizeze in­for­maţii poliţiştilor şi procurorilor şi când are informaţii privind securitatea naţională să le transfere imediat către SRI”, a declarat preşedintele. El a precizat totodată că are pretenţia că DGIPI – structura cea mai importantă, dar şi cea mai controversată din cadrul MAI – să se concentreze în mod fundamental să dea informaţii legate de crima organizată SRI-ului.
Şeful statului a anunţat totodată că nu­mărul militarilor români din tea­trele de operaţiuni va scădea anul vii­tor cu 177 de persoane comparativ cu 2011, efecti­vul aprobat pentru 2012 fiind 2.348 de mi­litari. El a precizat că se menţine par­ticiparea în Afganistan cu 1.940 de militari. Băsescu a mai spus că pre­zenţa în Kosovo, la misiunea KFOR, va fi de 64 de militari, iar în Bosnia Herţego­vina de 71 de militari. Pe de altă parte, şeful statului a ţinut să precizeze că  în 2015 perioada de zbor a actualelor MiG-uri se epuizează, precizând că România nu are resurse pentru 48 de avioane mul­ti­rol, dar achiziţionarea trebuie să în­ceapă, chiar şi în ritmul de o aero­na­vă pe an.
Preşedintele a precizat că subiectul a fost discutat în CSAT, fă­ră a se lua o decizie. Întrebat dacă mai este de actualitate varianta co­o­pe­­rării cu alte state din vecinătate pentru achiziţionarea de avioane F-16, Băsescu a răspuns: „Este un program propus de SUA, dar deocamda­tă nu ştim nici o altă ţară care să fi in­trat în acest program”.
În schimb, legea pentru ratificarea acordului dintre România şi SUA privind scutul antirachetă a fost promulgată joi, Traian Băsescu ex­pli­când că, în aceste condiţii, activităţile de transformare şi adaptare şi cele de dotare cu rachete aeriene ale bazei de la Deveselu pot începe.

Sursa:
http://www.jurnalul.ro/observator/posturi-desfiintate-si-mii-de-angajati-lasati-pe-drumuri-599270.htm