Posturi desfiinţate şi mii de angajaţi lăsaţi pe drumuri
După ce ministrul Traian Igaş a tot jucat „alba-neagra” cu restructurările de la Interne, după ce angajaţii din structurile MAI au tot fost „evaluaţi” prin interviuri-fulger, iată că bilanţul restructurărilor de la Interne a fost discutat joi, într-o şedinţă CSAT. Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Cotroceni că nu s-a pus punct disponibilizărilor din cadrul ministerului condus de Traian Igaş. Dimpotrivă, potrivit lui Băsescu, restructurarea va merge înainte după ce va fi adoptat Statutul Poliţistului, adăugând că unele structuri vor fi transferate către autorităţile locale.
Preşedintele a spus că peste 35.000 de posturi din cadrul MAI au fost desfiinţate şi 9.330 de angajaţi disponibilizaţi. Dar, potrivit acestuia, planul de disponibilizări pentru 2011 avea în vedere 10.000 de persoane, ceea ce înseamnă că până la finele anului este foarte posibil să se atingă obiectivul propus. Preşedintele a ţinut să precizeze că disponibilizările făcute nu au diminuat capacitatea operativă a instituţiei. Băsescu a criticat faptul că şcolile de subofiţeri din România produc promoţii prea mari de poliţişti cărora MAI nu poate apoi să le găsească locul în sistem.
„Promoţia 2012 trebuie calibrată în funcţie de nevoile de perspectivă ale ministerului. Trebuie făcut însă un efort pentru promoţia din 2011. Mai pot fi găsite cadre din alte sisteme, care pot fi trimise de unde au venit, pentru a se găsi loc promoţiei din 2011”, a spus Băsescu. Tot în cadrul şedinţei CSAT de joi s-a discutat şi despre planul de priorităţi informative ale serviciilor de informaţii. „Pentru structurile de informaţii, când vom aproba dispersarea misiunilor pe fiecare serviciu în parte, am exigenţa fermă ca fiecare serviciu să se ocupe de misiunile pentru care a fost creat. Aici mă refer la cooperarea dintre SRI şi DGIPI (n.r. – fosta «Doi şi un sfert»). DGIPI să furnizeze informaţii poliţiştilor şi procurorilor şi când are informaţii privind securitatea naţională să le transfere imediat către SRI”, a declarat preşedintele. El a precizat totodată că are pretenţia că DGIPI – structura cea mai importantă, dar şi cea mai controversată din cadrul MAI – să se concentreze în mod fundamental să dea informaţii legate de crima organizată SRI-ului.
Şeful statului a anunţat totodată că numărul militarilor români din teatrele de operaţiuni va scădea anul viitor cu 177 de persoane comparativ cu 2011, efectivul aprobat pentru 2012 fiind 2.348 de militari. El a precizat că se menţine participarea în Afganistan cu 1.940 de militari. Băsescu a mai spus că prezenţa în Kosovo, la misiunea KFOR, va fi de 64 de militari, iar în Bosnia Herţegovina de 71 de militari. Pe de altă parte, şeful statului a ţinut să precizeze că în 2015 perioada de zbor a actualelor MiG-uri se epuizează, precizând că România nu are resurse pentru 48 de avioane multirol, dar achiziţionarea trebuie să înceapă, chiar şi în ritmul de o aeronavă pe an.
Preşedintele a precizat că subiectul a fost discutat în CSAT, fără a se lua o decizie. Întrebat dacă mai este de actualitate varianta cooperării cu alte state din vecinătate pentru achiziţionarea de avioane F-16, Băsescu a răspuns: „Este un program propus de SUA, dar deocamdată nu ştim nici o altă ţară care să fi intrat în acest program”.
În schimb, legea pentru ratificarea acordului dintre România şi SUA privind scutul antirachetă a fost promulgată joi, Traian Băsescu explicând că, în aceste condiţii, activităţile de transformare şi adaptare şi cele de dotare cu rachete aeriene ale bazei de la Deveselu pot începe.
Sursa:
http://www.jurnalul.ro/observator/posturi-desfiintate-si-mii-de-angajati-lasati-pe-drumuri-599270.htm