marți, 6 decembrie 2011


Murphy: opriţi-vă din săpat!


Prima regulă a escavării: dacă te afli în groapă, opreşte-te din săpat. Aici a ajuns Elena Udrea cu lecturile. La Murphy. La un Murphy con­venabil, de partid. Fără să ştie că primul murphysm s-a născut dintr-o tâmpenie pe care guvernul Boc o exersează de la inaugurare. E o întâmplare lesne de dibuit în preambulul murphysmelor. Inginerul Murphy era scos din sărite de un dobitoc care îmbinase greşit capetele unei curele. De aici constatarea care a deschis seria principiilor cunoscute: dacă e posibil ca un lucru să meargă prost, va merge prost.

Guvernul Boc e demult în rolul prostului care a lipit aiurea cureaua şi "căruia nimic nu i-a reuşit atât de plenar ca eşecul". Axiome. Nu mai e nimic de demonstrat aici.

Şi fiindcă toate merg prost, hă­ţurile hodoroagei de partid şi de stat au fost preluate de Elena Udrea. Deocamdată de pe blog. Blogul este ceea ce, înainte de alegeri, era Parcul Moghioroş, unde se întâlnea cu gospodinele sectorului, entuziasmate de macrameuri.

Dna Udrea era pe atunci epoca ti­ne­reţii politice. Anii au trecut, s-a dus epo­ca goblenurilor. Pe măsură ce Traian Băsescu şi-a rărit ieşirile, fiindcă se încheie nasol cu înjurături, bles­te­me şi gingăşii ca "tră­dătorule!", Elena Udrea a devenit ar­gintul viu al partidului. Al gu­ver­nării. Locomotiva. A ajuns purtătoare de cuvânt a ideii că ei şi ai lor – PDL, coaliţie, gu­vern, preşedinte – nu trebuie să pă­ră­seas­că corabia în ruptul capului. Fără ei România ar lua apă. Nebu­nia asta o avea şi Ceauşescu. Ieşirile ministrului pe blog sunt imbolduri pioniereşti, de la iubiţi-vă ţara până la importanţa frunzei din brandul de ţară. Primul volum al ediţiei Opere. Îndemnuri, principii, analize vibrând la unison cu aroganţe de tipul "suntem pe drumul cel bun, avem nevoie de stabilitate, ce trebuie să ştim despre economia naţională...". Textul cu murphysmul a început cu un principiu şi s-a încheiat, cum altfel, cu un elogiu pentru preşedinte. Demonstraţia im­pu­nea concluzia bom­bă: singurul actor po­litic curajos al României este Bă­sescu. Nu mai con­tează dacă argumentele – de la po­­vestioara RAPPS pâ­nă la eu­ta­na­si­e­rea maidanezilor – stau în picioare. Po­menite din perspectiva curajului po­litic, înălţau o statuie marelui curajos al neamului. Dar, în cazul tex­tului care începe cu Murphy şi se ter­mină cu Băsescu, blogăriţa mai avea o miză. Bătea şaua pentru ca fra­ierii să înghită ultima şmecherie po­litică, decizia necesităţii asumării c­o­masării alegerilor. Numai pentru băr­baţii de bărbaţi. La chestia asta, de la Murphy vine un răspuns care se li­peşte ca euroiul pe fruntea ma­ne­liş­ti­lor, cea dintâi regulă a escavării: "Dacă te afli într-o groapă, opreşte-te din săpat!".

Sursa:
http://www.jurnalul.ro/editorial/murphy-opriti-va-din-sapat-598408.htm