Cum era de aşteptat Zua Naţională a României a oferit prilejul ministrului de la Apărare să-şi etaleze tot intrumentarul de propagandă electorală, din care nu aveau cum să lipsească acordarea de grade şi decoraţii după criterii ministerial alese.
Printre laureaţii decoraţiilor de anul acesta se numără Preafericitul Parinte Patriarh Daniel căruia i-a fost decernată “cea mai înaltă distincţie onorifică a Ministerului Apărării Nationale” Emblema “Onoarea Armatei României”.
Ceremonia a fost organizată la Palatul Patriarhiei, şi a prilejuit ministrului să-şi etaleze limbajul lipsit de culoare: “Sunt deosebit de onorat ca, în această zi sfântă pentru toţi românii, Ziua Naţională, ziua Ţării căreia i-am jurat credinţă – România – să ofer cea mai înaltă distincţie a Ministerului Apărării Naţionale Prea Fericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, una din marile personalităţi ale Ortodoxiei contemporane”.
Motivaţia acordării distincţiei onorfice
Potrivit ministrului de la Apărare Emblema “Onoarea Armatei României”, conferita Patriarhului, “reprezinta o modesta recunoastere din partea întregii oştiri, a contribuţiei Preafericirii sale la ridicarea prestigiului Armatei României în ţară şi în lume”.
Ce o fi făcut mai exact Prefericitul, în modul cel mai concret, rămâne o enigmă pentru că sincer nu cred ca acesta să fi lăudat Armata Română pe la sfintele sinoade ecumenice şi nici nu cred că a intervenit să sprijine în modul cel mai practic activitatea ecumenică în Armată. Tot militarii au fost aceia care au construit bisericeile ortodoxe de prin unităţile militare sau pe lângă acestea, tot Armata îmbracă şi plăteşte preoţii militari deşi nu s-ar putea spune că BOR este o instituţie săracă.
Să sperăm că gestul ministerial nu este în strânsă legătură cu campania electorală permanentă ce o desfăşoară ministrul şi nici măcar în legătură cu acordarea unei decoraţii “la schimb” de către Preafericitul Daniel.
În prezent în structurile ministerului asistenţa religioasă este asigurată de 77 preoţi militari, dintre care 75 ortodocşi, unul romano-catolic şi un reprezentant al Alianţei Evanghelice din România. Surprinde lipsa unui preot greco-catolic, confesiunea a doua ca mărime după cea ortodoxă şi cu un rol determinant în făurirea statului român.
Raul Dăncuţă
sursa: Biroul de presa al MApN
PS Articolul nu este îndreptat împotriva BOR ci doar împotriva metehnelor celor care au transformat acordarea de decoratii şi grade militare, într-o “instituţie” de produs avantaje electorale şi de imagine.
Foto: Oprea acordând Emblema Onoarea Armatei României Patriarhului Daniel foto www.mapn.ro
Sursa:
http://militar.infomondo.ro/actualitate/biserica-si-armata-varianta-oprea.html#more-11037