miercuri, 7 decembrie 2011


Joc cu focul, la Moscova. Putin pregăteşte confruntări civile

 Scris de M.A.B.


Coloane de militari care intră în Moscova şi Sankt Petersburg, forţe speciale FSB, în maşini de intervenţie, autospeciale dotate cu tunuri de apă. Rusia se pregăteşte pentru o noapte fierbinte.
Tinerii sătui de autocraţia lui Putin au “înroşit” platformele de socializare cu mesaje care îndeamnă la proteste, în ciuda sutelor de arestări din ultimele două zile. Între timp, Kremlinul recurge la o mişcare extrem de periculoasă. Îşi scoate susţinătorii în stradă.
Potrivit postului de radio Vocea Rusiei, unul dintre principalele elemente oficiale de diseminare a informaţiilor oficiale la nivel internaţional, peste 15.000 de activişti ai mişcărilor de tineri „Naşîi” şi „Stal” s-au adunat în Piaţa Manej, pentru a susţine partidul „Rusia Unită”, al lui Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev. Susţinătorii partidului şi Frontul Popular Rusesc vor desfăşura marţi seară un miting în centrul Moscovei, a menţionat Andrei Vorobiov, şeful Comitetului Executiv Central al Rusiei Unite. Manifestări de acest gen sunt programate şi pentru miercuri.
Opoziţia organizează marţi seară un nou miting în centrul Moscovei. „Rusia lui Putin va deveni istorie”, scriau organizatorii pe Facebook. Peste 5.000 de persoane au confirmat participarea la eveniment, până la ora prânzului. La mitingul de luni au participat 8,000 de persoane, aproximativ 300 fiind arestate. Acestea sunt ţinute în secţia poliţiei „Taganskaya” fără alimente şi fără îngrijiri medicale, scria, pe Twitter, Gazeta.ru, citată de Hotnews.md. Tot marţi, mai multe publicaţii şi bloguri ale opoziţie democratice din Rusia au fost indisponibilizate prin atacuri de tip DoS (“denial-of-service”), la fel ca şi în ziua alegerilor.
La Moscova, au fost intensificate rezervele mobile de poliţişti, inclusiv cu trupe din teritorul Federaţiei, ca urmare a mişcărilor de protest anunţate, au comunicat organele de ordine moscovite. Poliţia moscovită lucrează în regim de alertă de pe 1 decembrie. Potrivit datelor Serviciului de Presă al Departamentului principal de Interne al Moscovei, la manifestări vor acţiona 51.500 de angajaţi ai poliţiei şi două mii de militari.
Presa rusă avertiza, de asemenea, că poliţia rusească a pregătit autospeciale cu tunuri de apă. Maşinile au fost văzute intrând în curtea clădirii pe strada Petrovka, 38, clădirea unde îşi are sediul Direcţia Generală a Poliţiei din Moscova. Acest loc este aproape de piaţa unde se vor desfăşura protestele opoziţiei democratice.
Militarii se vor afla în Moscova până la anunţarea rezultatelor oficiale ale alegerilor parlamentare, a declarat şeful direcţiei pentru colaborarea cu presa al ministerului de Interne rusesc, Oleg Elnikov. Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Ciurov a afirmă că rezultatele vor fi făcute publice până sâmbătă, 10 decembrie.

Citiţi şi:
Algerile din Rusia. Moscova ameninţă Washingtonul
Coloane militare cu forţe speciale intră în Moscova

Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/international/externe/joc-cu-focul-la-moscova-putin-pregateste-confruntari-civile-63811.html