de GABRIELA ANGHEL
Semne de panică în Iran. Gardienii Revoluţiei iraniene au fost puşi pe picior de război ca urmare a înmulţirii semnelor că Occidentul are în vedere acţiuni pentru paralizarea programului nuclear al Teheranului.Comandantul unităţii de elită a Gardienilor Revoluţiei, generalul Mohamed Jaafari Ali, a ordonat forţelor sale să amplifice pregătirea operaţională a forţelor din ţară, să iniţieze pregătiri în vederea unui potenţial război, a unor raiduri asupra instalaţiilor nucleare sau a unor atacuri clandestine.
Publicaţia britanică The Telegraph citează responsabili ai serviciilor secrete occidentale potrivit cărora Iranul a lansat planuri de dispersare şi repoziţionare în situri secrete a rachetelor balistice, a muniţiilor şi a trupelor în poziţii defensive, pentru a putea riposta rapid în cazul unui atac al Israelului sau al SUA. Forţa aeriană a instalat „unităţi de reacţie rapidă" care au efectuat exerciţii intensive de practică a unui răspuns la eventuale raiduri aeriene. Ordinul a fost dat sub presiunea internaţională crescândă asupra Iranului privind programul său nuclear. Pregătirea pentru o confruntare s-a accelerat după raportul de luna trecută a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) de la Viena, care a furnizat dovada că Teheranul lucrează activ pentru producerea de arme nucleare.
Exploziile recente au amplificat sentimentul de panică în Iran, cu un regim care se teme că va fi ţinta unui atac militar surpriză din partea Israelului sau al Statelor Unite.
Programul rachetelor balistice a suferit o înfrângere majoră la 12 noiembrie, după explozia principalului depozit al instalaţiilor de testare a rachetelor de la Bidganeh, la circa 50 km vest de Teheran. Cel puţin 17 persoane au murit, printre care generalul Hassan Moghaddam Tehrani, şeful programului iranian de cercetare în domeniul rachetelor.
Raportul AIEA arată că oamenii de ştiinţă au lucrat la dezvoltarea unei rachete capabile să transporte ogive nucleare, iar analiştii în domeniul securităţii descriu acest program al Iranului ca o „turnură" cu „profunde implicaţii strategice".
Săptămâna trecută, o altă explozie misterioasă a cauzat daune importante instalaţiilor de îmbogăţire a uraniului de la Ispahan.
Forme de război
„Totul seamănă cu forma unui război al secolului al XXI-lea" declara pentru Los Angeles Time, Patrick Clawson, de la Institutul din Washington pentru Near East Policy, un think thank. „Pare o campanie de asasinate şi război cibernetic, ca şi o campanie semi-recunoscută de sabotaj".
Ayatollahul Ali Khamenei, liderul spiritual iranian, a emis o directivă prin care a cerut şefilor armatelor din întreaga ţară, şefilor serviciilor secrete şi ai organismelor de securitate să ia toate măsurile necesare pentru a proteja regimul.
Generalul Jaafari a răspuns acestei directive ordonând unităţilor Gardienilor Revoluţiei să redistribuie arsenalul rachetelor Shahab, cu rază lungă de acţiune, în locuri secrete, pentru a fi la adăpost de atacuri inamice şi a putea fi folosite pentru a riposta.
În acest weekend, Iranul a anunţat că a reuşit să doboare o dronă americană RQ-170 în estul ţării (zonă frontalieră cu Afganistanul şi Pakistanul) şi dacă este adevărat, reprezintă o lovitură majoră pentru ayatollahi, pentru că acest tip de dronă conţine tehnologie „invizibilă" sensibilă, care îi permite să funcţioneze timp de ore fără a fi detectat. Un purtător de cuvânt al Forţei de securitate şi, ajutor internaţional al NATO în Afganistan nu a făcut decât să confirme că operatorii americani au „pierdut controlul" unei drone, fără a preciza modelul. Responsabilii ai serviciilor secrete occidentale consideră că jocul periculos de-a şoarecele şi pisica dintre Iran şi Occident a fost responsabil de atacul de săptămâna trecută asupra ambasadei britanice de la Teheran. William Hague, ministrul britanic de Externe, a închis ambasada şi a expulzat diplomaţii iranieni din Marea Britanie ca retorsiune.
Dar, cum Iranul nu dă nici un semn că ar da înapoi în ce priveşte programul său nuclear, există temerea că Israelul va lansa o acţiune militară unilaterală. În urmă cu câteva zile, premierul israelian, Benjamin Netanyahu a avertizat că, dacă Iranul va continua programul de îmbogăţire a uraniului, va lua „decizia bună la momentul oportun" pentru „a asigura viitorul şi securitatea ţării". Abordarea intransigentă a Israelului a fost privită cu îngrijorare la Washington. Leon Panetta, secretarul Apărării, avertiza că un atac unilateral al Israelului ar risca „escalada" care ar putea „înghiţi Orientul Mijlociu în confruntare şi conflicte pe care le-am putea regreta".
Teamă la Teheran
Un important responsabil al serviciilor secrete occidentale a declarat că există o profundă îngrijorare în cadrul înaltei conduceri a regimului de la Teheran legată de un atac surpriză din partea Israelului sau a SUA şi din acest motiv iranienii iau toate precauţiile necesare pentru a se asigura că vor putea să se apere corect dacă se va produce un atac. În afara precauţiilor, Teheranul proferează ameninţări cu fiecare prilej. Recent, generalul Amir Ali Hajizadeh, comandantul forţelor aeriene al Gardienilor Revoluţiei prevenea că dacă Iranul va fi ameninţat de o intervenţie militară străină, va ţinti sistemul antirachetă al NATO din Turcia, declaraţie care a produs nelinişte la Ankara. De asemenea, după ce a pretins că a doborât o dronă americană, statul major al forţelor armate iraniene a ameninţat luni că va lovi orice „aparat agresiv" chiar şi dincolo de spaţiul aerian iranian.
Izolarea Iranului pe scena internaţională, pretenţia că a doborât o dronă americană şi atacul asupra ambasadei britanice au alimentat şi teama iranienilor obişnuiţi. În plus, privesc ca pe un semn îngrijorător faptul că sunt din ce în ce mai numeroşi străinii care părăsesc Iranul. „Ceva se petrece, altfel străinii nu ar părăsi Iranul".
Bani pentru terorism
The Times citează afirmaţiile unui fost responsabil al Gardienilor Revoluţiei potrivit căruia Iranul este implicat într-un vast trafic internaţional de droguri iar profiturile sunt transferate diferitelor organizaţii islamiste extremiste, între care Hamas şi Hezbollah. El susţine că Gardienii, unitate de elită în slujba regimului, au pus mâna pe organizarea traficului de droguri şi folosesc banii - zeci de miliarde de dolari - pentru finanţarea organizaţiilor teroriste sau criminale.
Sursa:
http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/documentar/khamenei-suna-trambita-jihadului-247021.html