Boureanu din perete scoate banu'
În 2009, societatea Topanel SRL, unde asociat principal este Cristian Boureanu, a încheiat un contract de vânzare-cumpărare de panouri termoizolante. Topanel urma să plătească firmei care vindea, Metecno Trading SRL, 2, 5 milioane de lei (600 de mii de euro) . Însă Boureanu a luat panourile şi dus a fost. Zece luni de la încheierea afacerii, în ianuarie anul trecut, asociaţii de la Topanel au făcut prima mutare pentru a scăpa definitiv de datorii.
Potrivit unor declaraţii publicate în Monitorul Oficial, Cristian Boureanu a cedat 55% din părţile sociale către un anume Taher Kadem, de 29 de ani, din Bagdad. Restul de 45 de procente, deţinute de fratele său, au ajuns la Omar Feisal (24 de ani), din Mosul, Irak. Feisal a preluat şi administrarea societăţii datornice. În realitate, cei doi străini nu sunt oameni de afaceri şi sunt de negăsit în România. O confirmă un act de constatare al inspectorilor ANAF, care, aflaţi în control la o societate-fantomă din Ilfov, trecută pe numele celor doi, au constatat că „reprezentanţii legali ai societăţii nu au putut fi identificaţi la sediul societăţii".
Arabii lui Boureanu, specialişti în „fantome"
Cei doi irakieni, Taher Kadem şi Omar Feisal, au preluat până acum în România peste 40 de societăţi comerciale falimentare care însumează datorii totale ameţitoare: 350 de milioane de lei (81 de milioane de euro). Printre firmele preluate se află şi o societate de mezeluri deţinută de Cristi Borcea, acţionar la clubul de fotbal Dinamo Bucureşti. Pentru a îndepărta şi mai mult societatea de numele său, Boureanu a schimbat sediul societăţii, mutându-l fictiv într-un apartament din sectorul 2. La noul sediu al firmei nu e nicio companie care s-ar ocupa cu distribuţia materialelor de construcţii. Aici ne-a răspuns bătrâna Maria Niculescu.
„Firmele sunt la adresa mea, dar nu funcţionează aici. Cineva le-a făcut, şi a plecat... Staţi puţin că am ceva pe aragaz...", s-a scuzat femeia, care a precizat că de mutarea sediului firmei Boureanu s-a ocupat fiul ei, avocatul Octavian Niculescu. „Nu e nimic ilegal. Cineva mi-a cerut să-şi mute sediul firmei, iar eu mi-am făcut datoria de avocat", a precizat avocatul.
Victimă: „nu vrem să avem probleme"
Pentru că nu şi-au văzut banii pe panourile termoizolante, reprezentanţii firmei Metecno Trading SRL, administrată de cetăţenii italieni Angelo Siquini şi Luca Profili, au acţionat în instanţă societatea deputatului. Numai că acesta pasase firma înglodată în datorii către cei doi cetăţeni irakieni, insolvabili. Reprezentanţii firmei italieni înşelate şi-au dat seama că vânzarea către irakieni este una fictivă şi că la mijloc ar fi o impostură.
„Considerăm că aceste schimbări repetate, atât în titulatura, cât şi în acţionariatul societăţii, sunt dovezi clare ale încercării asociaţilor acesteia de a frauda interesele creditorilor, fapt care trebuie sancţionat ca atare prin toate metodele puse la dispoziţie de legea română", se precizează în solicitarea de chemare în judecată a firmei Topanel SRL pentru recuperarea acelei datorii de 2,5 milioane de lei.
Potrivit tabelului de datorii ale Topanel SRL aflat în dosarul de insolvenţă de la Tribunalul Bucureşti, firma lui Boureanu are datorii şi la stat, unele cu valori derizorii. La Administraţia Fondului de Mediu datorează 3.000 de lei şi la Finanţe Publice Ilfov-850 de lei.
Reprezentanţii Metecno au calculat că datoriile totale ale Topanel SRL ajung acum, cu tot cu penalizări, la 3,6 milioane de lei (850.000 de euro). Contactaţi de reporterii „Adevărul", cei din conducerea societăţii păcălite nu au dorit să ofere detalii privind escrocheria pusă la cale de Boureanu. „În această afacere e o conexiune politică şi nu vrem să avem probleme".
"Toate firmele pe care le-am cesionat nu aveau niciun fel de datorii la stat şi niciun fel de probleme. Nici datorii la creditori nu aveau, din moment ce nu urlă nimeni după mine."
Cristian Boureanu
deputat PDL
"Printr-o cesiune fictivă se încearcă evitarea creditorilor şi a urmăririi penale, dacă s-a făcut şi evaziune fiscală."
Oleg Burlacu
avocat
Datoriile, preluate de un şomer
Pe data de 22 decembrie 2009, înainte de Crăciun, Cristian Boureanu mai punea la cale o afacere dubioasă. Mai precis, găsise o modalitate să scape de societatea CS Line Management SRL, unde era asociat principal. Firma, cu sediul la el acasă, devenise o catastrofă financiară. În 2008, societatea, aflată în pierdere, însumase datorii de 2,8 milioane de lei (650.000 de euro). În 2009, a mai şi contractat un credit de 240.000 de euro la Unicredit Ţiriac Bank. Astfel, firma, devenită un cărbune încins pentru Cristian Boureanu, a fost pasată pe numele unui anume Mihai Suciu, care a şi preluat funcţia de administrator al societăţii. Însă Suciu este departe de a fi un potent om de afaceri.
Este un şomer care locuieşte cu alţi patru membri ai familiei într-un apartament din Berceni. Reporterii „Adevărul" au încercat în zadar să vorbească cu Mihai. Mama sa a spus că e răcit şi că nu poate vorbi. Mihai Suciu a preluat până acum nu mai puţin de 140 de firme, care însumează datorii de cel puţin 10 milioane de euro. Mama sa habar nu are să fi avut vreodată vreo firmă. Fratele lui Mihai, Cristian, apare şi el administrator în mai multe firme.
„Nu contează cum am ajuns noi în firmele astea. N-are cum să răspund eu pentru datoriile alea. Dacă e aşa, înseamnă că este o măgărie", exclamă Cristian. Potrivit juriştilor experţi în drept comercial, foştii creditori ai lui Boureanu ar putea solicita sechestru asupra proprietăţilor deţinute de actualul administrator al firmei. Adică ale şomerului din Berceni. „Dacă societatea are datorii, ca o consecinţă, intră în dizolvare şi lichidare.
La cererea lichidatorului judiciar se va trece la atragerea răspunderii personale a noului administrator, practic, acesta poate rămâne fără bunurile personale", explică Oleg Burlacu, avocat specializat în drept comercial.
"Nu mă interesează nici ce fac foştii asociaţi, nici ce fac viitorii asociaţi din firmele mele. Ca să ne înţelegem: eu nu am niciun fel de problemă."
Cristi Boureanu
deputat PDL
- 1996 - a absolvit facultatea de Relaţii economice Internaţionale (ASE)
- 1999 - 2000 - consilier al ministrului de Finanţe
- 2007 s-a căsătorit cu top-modelul Valentina Pelinel, după ce a divorţat de prima soţie cu care are şi o fetiţă.
- 2004 - prezent, deputat de Argeş
- 2008 - a trecut la PDL
Alţi politicieni care au apelat la tehnica asociaţilor-fantomă
În ultimul an, ziarul „Adevărul" v-a prezentat în exclusivitate cazurile mai multor politicieni renumiţi care au apelat la această metodă frauduloasă de cesionare a firmelor cu datorii.
Constantin Mazilu, deputat UNPR
Pentru a scăpa de datoriile firmelor sale, deputatul Constantin Mazilu le-a trecut în contul unor amărâţi din Republica Moldova. Un hamal, un şomer şi o femeie de serviciu din oraşul basarabean Orhei „controlează" patru firme preluate cu datorii imense de la deputatul Costică Mazilu.
Firma lui Stelică Constantin Barna, director până de curând al Gărzii Financiare din Capitală, a fost pasată unui şomer din Basarabia cu scopul înstrăinării unor datorii de 6,7 milioane de euro. Firma Anaem Exim SRL, deţinută de comisarul-şef al Gărzii Financiare Bucureşti, a fost „vândută" după ce iniţial a trecut şi în proprietatea mamei sale, Stana Constantin (77 de ani).În urma dezvăluirilor din „Adevărul", comisarul a fost demis.
Sursa:
http://www.adevarul.ro/actualitate/Deputatul_Boureanu-tepar_dupa_metoda_-boschetar_0_604740083.html