duminică, 11 decembrie 2011


În lipsa unor explicaţii convingătoare privind închisorile CIA
Politicienii germani cer explicaţii guvernului Boc



Problema închisorilor secrete din România, relansată de AP, este departe de a se fi încheiat. Răspunsurile neconvingătoare ale puterii au generat şi mai mult suspiciuni, astfel că politicienii germani cer explicaţii guvernului Boc.
După informaţiile apărute în presa internaţională că ar fi existat la Bucureşti o închisoare secretă a CIA, Partidul Verzilor cere lămuriri.
,,Autorităţile române trebuie să clarifice urgent, temeinic şi imparţial acuzaţiile grave care i se aduc ţării", a declarat Volker Beck, liderul grupului Verzilor din Bundestag, citat de ,,Handelsblatt".
,,Programul de transfer al suspecţilor de terorism nu ar fi putut fi aplicat fără participarea, tolerarea sau fără ca statele europene să închidă ochii", a mai spus parlamentarul german, subliniind că pentru statele implicate, care sunt membre ale UE sau ale Consiliului Europei este ,,o mare ruşine".
Într-un comunicat citat de mediafax.ro, Nicola Duckworth, directorul pentru Europa şi Asia Centrală al Amnesty International, a susţinut că, timp de mai mulţi ani, a cerut autorităţilor române să explice implicarea lor în programul CIA de extrădări şi detenţie secretă.
"Prea multe informaţii se află în domeniul public acum pentru a mai aştepta...", a afirmat Nicola Duckworth.
"Simpla negare nu mai este de ajuns. România trebuie să efectueze acum o investigaţie independentă, amplă şi eficientă privind aceste dezvăluiri. Un refuz de a investiga rolul său în programul de detenţie secretă al CIA reprezintă o încălcare gravă a angajamentelor României faţă de drepturile omului", a mai precizat Duckworth.
 Închisorile secrete ale CIA sunt  acele locuri secrete răspîndite mai ales în Europa de Est (cele mai des invocate sunt Lituania, Polonia şi România), unde americanii îşi interogau în 2004–2006 prizonierii suspecţi de terorism cu metode neortodoxe şi fără avocat. Nu ar fi putut face asta în propria lor ţară sau în state unde regulile se cer respectate inclusiv de către ofiţerii de informaţii. Aşa cum au arătat mai multe rapoarte oficiale europene, zborurile CIA transportînd aceşti prizonieri (aşa-numitele rendition flights – zboruri de „extrădare”) nu au fost înregistrate oficial în aeroporturi.
Parlamentul European a întocmit un raport la sfârşitul lui 2006, sub conducerea lui Claudio Flava, care spune că „multe guverne au colaborat direct şi indirect cu CIA. Iar preşedintele Bush admitea încă din septembrie că CIA a folosit închisori aflate pe teritoriul altor state, pentru a ancheta suspecţi de terorism, insistînd că aceştia nu ar fi fost torturaţi. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a întocmit şi ea raporate, coordonate de elveţianul Dick Marty. Cel de-al doilea raport, finalizat în vara lui 2007, spune că şi România se află pe lista ţărilor folosite de americani ca să-i găzduiască pe suspecţii de terorism. Şi că alături de autorităţile din Polonia, şi autorităţile din România ar fi avut cunoştinţă de activităţile ilegale desfăşurate de CIA pe teritoriul lor. Bucureştiul, ca şi Varşovia de altfel, a negat întotdeauna acuzaţiile.