luni, 19 decembrie 2011
Propaganda portocalie cu bani frumoşi se ţine
Culcer şi Cezar: salariu dublu faţă de un parlamentar


Cotidianul.ro a descoperit o anomalie. În România unde salariile bugetarilor au fost amputate fără drept de apel, există o categorie de bugetari care câştigă chiar dublu decât un parlamentar. Este vorba de anumiţi bugetari din TVR, instituţie cu pierderi uriaşe care vrea să ne scoată şi mai mulţi bani din buzunar sub formă de taxă.
Mai rămâne pensionara Rodica Culcer pe salariu?
Dintr-un drept la replică – adresat unei alte publicaţii – ajuns şi în redacţia noastră, am aflat că Departamentul Comunicare al TVR are „obligaţia" de a păstra confidenţialitatea informaţiilor privind numele şi datele personale (inclusiv notele obţinute) ale candidaţilor înscrişi la un concurs pentru ocuparea unor posturi în instituţie. Cum în media se tot vorbeşte de organizarea concursului pentru postul de director al Departamentul Emisiunilor Informative şi Sport, dar şi că Rodica Culcer – ieşită deja la pensie, dar în continuare director interimar al departamentului – s-ar fi înscris pentru concurs, am intrat pe site-ul TVR pentru a vedea care este situaţia. Aici, surpriză: în perioada 21.12.2011 – 18.01.2012 se organizează doar două concursuri pentru ocuparea unui post de statistician şi unul de referent specializat în resurse umane. Atât şi nimic mai mult.
Cât câştigă un parlamentar... şi cât Culcer
Un deputat, fără vreo funcţie a câştigat în 2010 o îndemnizaţie (aşa se cheamă salariul unui parlamentar – n.a.) de 51.929 lei. Asta înseammă, pe lună, 4.327 lei, sau 43 de milioane lei vechi. Să luăm un deputat cu funcţie. Şi nu una oricare, ci cea de vicepreşedinte al Camerei. Ne-am uitat la Adrian Năstase şi am găsit că în 2010 a luat de la Camera Deputaţilor 59.937 lei. Deci, în fiecare lună, Adrian Năstase ridica de la caserie 4.994 lei, sau pe limbaj vechi, 49 de milioane lei vechi pe lună.
Dacă ne uităm pe declaraţia de avere a (teoretic) pensionarei Rodica Culcer, găsim însă o sumă căreia nici unul dintre parlamentarii României şi nici măcar miniştri nu-i face concurenţă: 123.426 lei net pe an, adică 10.285,5 lei pe lună – sau 102.855.000 lei vechi pe lună. Deci, mai mult dublu decât câştigă un vicepreşedinte al Parlamentului.
Rodica Culcer, nu este singura bugetară din TVR care are un salariu catalogat – dar pentru alte domenii de activitate – de preşedintele Traian Băsescu ca fiind unul „nesimţit".
Prezumtivul „urmaş" stă şi mai bine
Şi posibilul urmaş (sau contracandidat) al Rodicăi Culcer, tot un propagandist portocaliu feroce, Ion Cezar, nu prea are motive ca să se plângă. Din contră. În declaraţia sa de avere din 2011, apare că în 2010 a avut un salariu (nu ne dăm seama dacă net sau brut, dar oricum nu asta contează) de 189.799 lei (15.816 lei pe lună sau 158 milioane lei vechi). Ion Cezar este în momentul de faţă director al Direcţiei Editoriale.
Şefa TVR internaţional „discriminată"
Un post cheie pentru actuala Putere – mai ales pentru campania electorală din diaspora – este TVR Internaţional. Şefa acestui canal are de ce să se plângă. Are salariul ceva mai mic decât Rodica Culcer şi Ion Cezar. Adică nu depăşeşte dublul îndemnizaţiei unui vicepreşedinte de parlament. 119.246 lei a câştigat în 2010, Beatrice Comănescu. Pe lună şefa TVR Internaţional a câştigat doar 9.937 lei sau 99 de milioane lei vechi.
Acestea sunt doar o parte dintre salariile „normale" din TVR. Instituţie unde o persoană fără nicio zi experienţă în presă a fost angajată cu un salariu de 52 milioane lei vechi pe lună şi unde doi dintre propagandiştii portocali (pe post de moderatori) de la TVR Info au 97, respectiv 61 milioane lei vechi pe lună. Şi unde un alt fost propagandist, Ioan T. Morar, avea acum doi ani o emisiune prăfuită, bugetată cu 7.000 de euro/emisiune.


Lucian Gheorghiu


Sursa:
http://www.cotidianul.ro/culcer-si-cezar-salariu-dublu-fata-de-un-parlamentar-167377/