România-SUA. Acord privind informaţiile militare secrete
Ministrul Apărării Naţionale şi ambasadorul SUA au semnat miercuri un acord de amendare a “Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii referitor la măsurile de protecţie a informaţiilor militare secrete de stat, semnat la Washington la 21 iunie 1995″.
Având în vedere că legislaţia românească în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate a fost modificată şi având în vedere obligaţiile stabilite prin Acord, MApN şi-a manifestat intenţia şi disponibilitatea de a purta discuţiile necesare amendării Acordului, în vederea armonizării prevederilor acestuia cu legislaţia României în domeniu şi îmbunătăţirii cooperării existente între cele două instituţii.
În cadrul cooperării militare între România şi Statele Unite ale Americii, în scopul stabilirii cadrului legal necesar asigurării protecţiei informaţiilor militare secrete de stat ce pot face obiectul schimbului între Ministerul Apărării Naţionale din România şi Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii, la 21 iunie 1995, la Washington, a fost încheiat “Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii referitor la măsurile de protecţie a informaţiilor militare secrete de stat”.
Potrivit MApN, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Mark Gitenstein, a arătat că semnarea acestui acord reprezintă încă un pas în aprofundarea cooperării strategice dintre SUA şi România. “Deşi amendamentele aduse acordului sunt de natură tehnică, în domeniul gestionării informaţiilor militare, importanţa acestui document este deosebită. Acordul semnat astăzi se referă la procedurile de gestionare a informaţiilor din domeniul apărării, precum şi la armonizarea standardelor de clasificare şi operare cu aceste informaţii pe care le folosim în cele două ţări”, a spus Gitenstein
Ambasadorul Gitenstein a subliniat, în alocuţiunea sa, că fundamentul comun în domeniul operării cu informaţii secrete este absolut necesar pentru asigurarea schimbului de înaltă tehnologie, în special militară, în contextul în care guvernele ţărilor noastre poartă discuţii avansate în domenii de achiziţii strategice.
În alocuţiunea susţinută după semnarea documentului, ministrul Apărării a evidenţiat evoluţia ascendentă a relaţiilor politice şi militare bilaterale, în cadrul asigurat de Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, parteneriat care are o importantă componentă militară, în domenii precum instruirea şi pregătirea personalului, intelligence, securitate, dar şi în procesul de transformare şi modernizare a Forţelor Armate Române.
“Prezenţa militarilor americani în facilităţile oferite de România, participarea comună la misiunile din teatrul de operaţii din Afganistan, precum şi amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă pe teritoriul ţării noastre, reprezintă elemente incontestabile ale caracterului dinamic al relaţiilor dintre armatele şi statele noastre. Semnarea acestui acord dovedeşte încă o dată hotărârea noastră de a respecta toate obligaţiile care ne revin în conferirea garanţiilor necesare asigurării securităţii informaţiilor transmise Ministerului Apărării Naţionale de către Departamentul Apărării al SUA, în aplicarea prevederilor Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, având în vedere schimbul permanent de informaţii, preponderent din domeniul militar, dintre ţările noastre. Sunt convins că relaţiile militare dintre România şi Statele Unite ale Americii vor continua pe un trend ascendent”, a subliniat ministrul Apărării Naţionale.
Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/top-secret/servicii-secrete/romania-sua-acord-privind-informatiile-militare-secrete-65056.html