Încet, încet, gripa aviară a ajuns la Bucureşti. Nu mergând, ci zburând. În acele vremuri tulburi, o păsărică a ajuns în sectorul 2 şi, văzându-l pe Onţanu, îi face cu ochiul, iar mai apoi, obosită fiind de drum, se prăbuşeşte la pământ. Având mintea brici, Onţanu şi-a adus aminte de povestea lui Gheorghe Flutur, care-i spuse că în Deltă o lebădă îi făcuse cu ochiul, şi declanşează şi el în sectorul 2 carantină pentru 300 de bucureşteni. Aşa a început în fapt lupta lui Onţanu (pe vremea aceea omul nu era nici măcar colonel) cu gripa aviară.
Implicarea lui Onţanu în lupta cu aviara a fost totală. Imediat a trimis soldaţi îmbrăcaţi în alb în curţile oamenilor, care i-au vânat pe cucurigu şi cotcodac. Ce luptă a dus, ce războinic măreţ a fost şi este Onţanu. Oamenii se rugau de el să le lase în pace orătăniile, dar el nu şi nu. Şi dă-i şi luptă şi luptă de dimineaţă până seara. Dar iată cum relata „Evenimentul Zilei" în 2006 gripa aviara: „Se apropie de Cornu. A ajuns şi în Capitală. Imaginile sunt cunoscute. O armată în uniforme ciudate a ridicat păsările din ogradă. Mulţi protestează. Lumea vrea şi are nevoie să circule. Primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, acuză o greşeală a autorităţilor veterinare; iniţial afirmase că pentru fiecare pasăre sacrificată, proprietarul deposedat va primi două, sănătoase. Dacă soluţia Onţanu ar fi aplicată în toată ţara, gripa aviară ar deveni o afacere profitabilă, iar numărul păsărilor de curte la oraş ar creşte".
Da, e adevărat. În timpul luptei, Onţanu a cotit-o brusc. După ce iniţial le spusese oamenilor că trebuie să-şi dea păsările oamenilor în alb pentru că vor primi două în loc, mai apoi după câteva zile a ajuns la concluzia că nu există aviară. Motivul acestei schimbări de atitudine stă în dilema sa: era sau nu treaz când păsărica îi făcuse cu ochiul? Cum răspunsul a fost negativ, omul a schimbat strategia de luptă.
Ar fi mult de vorbit despre lupta lui Onţanu cu aviara, dar ne vom opri aici. Cert este că, anul următor, primarul sectorului 2 al Capitalei a fost avansat, în cadrul unei ceremonii găzduite de Cercul Militar Naţional, la gradul de colonel în rezervă printr-un ordin al ministrului Apărării. De asemenea, în 2008, printr-un decret prezidenţial, Neculai Onţanu a fost înaintat în gradul de general de brigadă în rezervă (cu o stea). Iar între timp a mai primit o stea. Acestea sunt faptele de arme ale primarului Onţanu. Şi am scris această cronică pentru ca peste timp ele să nu fie date uitării. Ave, Onţanu, găinile te salută!