luni, 12 decembrie 2011

Alegeri cu şase buletine de vot


Autor: Valentina Deleanu, Romulus Georgescu


Foto: Marian Iliescu  Premierul Emil Boc va ocoli, din nou, dezbaterea parlamentară
 
Guvernul îşi va angaja răspunderea pe legea privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare.

Buletine separate pentru alegerea primarului, a consiliului local, a preşedintelui consiliului judeţean,   a consiliului judeţean, dar şi a unui deputat şi a unui senator, pe care alegătorul trebuie să le „bifeze" într-o singură zi, reprezintă soluţia „de criză" pentru care Guvernul Boc îşi va angaja răspunderea. Asumat la pachet va fi şi proiectul  privind promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Motivul invocat de premierul Emil Boc pentru asumarea răspunderii a fost economia care s-ar face la buget în cazul cuplării alegerilor, peste 20 de milioane de euro. „În plus, era necesar ca în luna decembrie să fie clar dacă alegerile vor fi sau nu comasate, pentru ca parlamentarii să se manifeste în timpul procedurii", a mai explicat Emil Boc.
Premierul a mai arătat că proiectul Guvernului este unul tehnic, care nu oferă soluţie şi la problema revizuirii Constituţiei. Boc a afirmat că pentru modificarea legii fundamentale şi pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 este nevoie şi de sprijinul Opoziţiei. Asumarea anunţată ieri a îngropat tema convenită recent în coaliţie: reducerea numărului de parlamentari -300 de deputaţi şi 89 de senatori. „În acest moment, discuţiile despre numărul de parlamentari au fost oprite şi asumarea se face în principal pe această lege a comasării. În acest moment am considerat că nu este oportun să discutăm acest subiect, el poate fi sau nu reluat în viitor, cert este că era scadentă această legislaţie în legătură cu comasarea alegerilor, care este prioritatea numărul unu pentru coaliţie", a precizat prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde.
Cuplarea alegerilor a fost „tema de gândire" furnizată coaliţiei la 3 august de şeful statului, care a declarat că el poate lua în calcul cuplarea alegerilor, doar dacă ipoteza vine din partea partidelor. Încă de atunci, liderii PDL, în frunte cu premierul Emil Boc, au sărit să susţină această variantă, în ciuda protestelor Opoziţiei.
Opoziţia depune moţiune de cenzură
Proiectul de lege privind comasarea alegerilor va stabili în mod distinct că mandatul aleşilor locali este prelungit de drept până la data de organizare a alegerilor parlamentare. Prevederea a fost contestată, ieri, de liderul PSD Victor Ponta. „Data alegerilor locale poate fi modificată cu şase luni înainte. Pe 6 decembrie - faţă de 6 iunie 2012 - practic termenul a fost depăşit. Orice încercare de a schimba data alegerilor este, evident, neconstituţională", a spus Ponta.
USL va reacţiona prin depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva proiectelor de lege pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea şi va ataca legea comasării la Curtea Constituţională. Liderii USL l-au acuzat pe Emil Boc că a abuzat de procedura angajării răspunderii, care echivalează cu ocolirea Parlamentului. Proiectul nu va fi dezbătut pe articole şi va exista un vot doar în privinţa moţiunii de cenzură. Dacă moţiunea trece, guvernul cade, dacă este respinsă proiectul este considerat adoptat. 

Sursa:
http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Alegeri_cu_sase_buletine_de_vot_0_607739738.html