luni, 20 februarie 2012


Tentativa Rusiei. Blocarea şedinţei guvernelor din România şi R. Moldova

Scris de : Marius Bâtcă

Rusia încearcă să blocheze cu orice preţ organizarea şedinţei comune a guvernelor din România şi Republica Moldova.
Aceasta ar urma să aibă loc la Iaşi, în data de 3 martie, începând cu ora 11.00, aşa cum au covenit duminică primul-ministrul R. Moldova, Vlad Filat, şi cel al României, Mihai Răzvan Ungureanu. Cei doi au avut ieri o convorbire telefonică, în timpul căreia s-au arătat convinşi că preconizata şedinţă comună a guvernelor va da un nou impuls dezvoltării colaborării bilaterale. Cei doi premieri s-au referit la relaţiile bilaterale dintre cele două state româneşti, menţionând faptul că acestea au avansat considerabil în ultima perioadă, dar şi faptul că există încă suficient potenţial pentru dezvoltarea acestora în continuare.
Anterior, autorităţile de la Chişinău şi Bucureşti au convenit organizarea unei şedinţe comune în luna iunie 2011 la Galaţi, ulterior, însă, aceasta a fost amânată de câteva ori.
Recent, la Bucureşti, a avut loc o întâlnire între ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, şi ambasadorul R. Moldova, Iurie Reniţă, prilej cu care cei doi oficiali au trecut în revistă priorităţile agendei bilaterale, inclusiv în urma vizitei întreprinse de ministrul român la 31 ianuarie 2012, la Chişinău, o atenţie specială fiind acordată organizării şedinţei comune de guvern România – Republica Moldova. Ministrul afacerilor externe a subliniat că Summitul interguvernamental reprezintă un proiect important pentru agenda bilaterală, care oferă oportunitatea stabilirii calendarului de cooperare pentru anul 2012 şi a semnării Planului de Acţiune pentru implementarea Declaraţiei privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, semnată la nivel de preşedinte, în aprilie 2010. Documentul asigură cadrul cooperării bilaterale în toate domeniile şi susţine consolidarea parcursului european al Republicii Moldova.
Cristian Diaconescu a reiterat sprijinul ferm şi consecvent al României pentru parcursul european al Republicii Moldova şi a transmis felicitări pentru rezultatele pozitive înregistrate de Republica Moldova în relaţia cu Uniunea Europeană. În finalul întrevederii, s-a agreat necesitatea continuării eforturilor de consolidare a parteneriatului privilegiat dintre România şi Republica Moldova în vederea atingerii potenţialului maxim de cooperare bilaterală, în beneficiul cetăţenilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Moscova îşi asmute slugile de la Chişinău

Citiţi continuarea pe: http://www.ziuaveche.ro/international/basarabia/tentativa-rusiei-blocarea-sedintei-guvernelor-din-romania-si-r-moldova-75776.html