miercuri, 8 februarie 2012


Puterea numărului

 Scris de : Hari Bucur-Marcu 

România este blocată sub nămeţi şi blocuri de gheaţă, deşi a nins puţin, foarte puţin. Oamenii mor cu zecile de pe urma iernii, iar, cu sutele, sunt blocaţi în trenuri şi pe şosele. Unde stau în frig şi foame şi sete, de zeci de ore. Din când în când, aflăm, de la televizor, că de vină ar fi cei de la drumuri, fie ele asfaltate sau de fier, ori cei de la primării, că nu „îşi fac treaba”. Dar, în general, lumea din România este mulţumită cu situaţia asta şi aşteaptă cu răbdare venirea verii, când lucrurile vor intra în normal.
Şi lumea din afara României pare să fie la fel de mulţumită cu această stare de lucruri. Voci oficiale din Uniunea Europeană dau glas doar „determinării” europenilor de a pretinde românilor respectarea întocmai a angajamentelor asumate cu Fondul Monetar Internaţional, indiferent cine ar fi la guvernare, fără să spună nici un cuvânt că Ţara, în loc să fie guvernată, este abandonată în faţa primei şi, apoi, a celei de-a doua ninsori.
Ambasada partenerului strategic american la Bucureşti, prin vocea cea mai autorizată, cea a excelenţei sale domnul ambasador, le transmite românilor îndemnuri de bucurie că nu sunt în Siria, fără să continuie însă comparaţia şi cu aspectul meteorolgic, cum că în Siria nu ninge.
Agenţiile de ştiri ruseşti pun la dispoziţia românilor imagini cu demonstraţii de stradă, pro şi contra domnului Putin, ţinute în număr de zeci şi chiar sute de mii, la temperaturi de minus 20 grade celsius, cu scopul de a le arăta că aia este iarnă, nu asta de aici, din România, dar că ruşilor nici nu le pasă de vreme, ci doar de politică.
În aceste condiţii, pare firească îndreptarea atenţiei spre alte probleme mai serioase, cum este cea a schimbării „garniturii” guvernului domnului preşedinte Băsescu Traian. Singura legătură între această „problemă politică” şi realitatea de afară este că, prin această schimbare de „garnitură, românii nu vor mai avea un prim ministru care să vină să dea la lopată sau să distribuie ceai celor la care a putut ajunge, împreună cu tot alaiul său de bodyguarzi, consilieri şi reporteri, cu care se plimba prin ţară, fie vreme bună, fie rea.
Înlocuirea Guvernului Boc cu un alt guvern se face pe fundalul a două constante. Una este că domnul Băsescu rămâne preşedintele României şi cealaltă că legitimitatea sa şi, implicit, a guvernelor sale, este contestată public de demonstraţii spontane în diferite locuri din Ţară. Sau, cum a formulat această realitate un participant la demonstraţia din Piaţa Universităţii din Bucureşti, domnul Băsescu se încăpăţânează să nu îşi dea demisia, iar el, demonstrantul, se încăpăţânează să iasă în Piaţă. Mai mult ca sigur, cei de pe margine sunt curioşi să vadă cine va ceda primul.
Dar, oare este aceasta o întrecere cinstită, între sute şi, uneori, chiar mii de demonstranţi şi un singur om, chiar dacă acesta din urmă stă într-un fotoliu la Palatul Cotroceni, iar ceilalţi stau în Piaţă?

Citeşte continuarea pe: http://www.ziuaveche.ro/opinie/puterea-numarului-73423.html