Reprezentanţi ai Pentagonului şi ai Departamentului de Stat consideră că scopul sancţiunilor împotriva Iranului (încetarea relaţiilor cu banca centrală iraniană şi embargoul petrolier pe care UE îl va impune Teheranului începând din iulie) este amânarea unui atac israelian în Iran şi nu descurajarea Iranului de a continua programul nuclear. Sub acest ultim aspect, sancţiunile sunt ineficiente.
Patru portavioane nucleare în zona Golfului
Şeful statului major interarme al SUA, generalul Martin Dempsey, a vizitat Israelul în urmă cu o lună, penru a discuta despre situaţia din Iran. Săptămâna viitoare va fi rândul şefului comunităţii de informaţii a SUA, generalul locotenent James Clapper, să discute cu directorul Mossad-ului despre acelaşi dosar. Portavionul USS John Stennis, care deservea flota a V-a americană din Bahrain, a părăsit Golful în ianuarie, dar a fost înlocuit de USS Carl Vinson, sosit din Hong Kong. SUA au mai trimis în Golf si portavionul USS Abraham Lincoln. În mai, USS Enterprise va ajune în zona Golfului, după ce a participat la exerciţii militare pe coasta atlantică a SUA, o posibilă pregătire a unei lovituri asupra Iranului. "USS Enterprise este un simbol important al puterii militare americane în această parte a lumii", a spus şeful Pentagonului, Leon Panetta, la bordul portavionului.
Marţi, portavionul Abraham Lincoln s-a jucat de-a şoarecele şi pisica cu forţele marinei iraniene, trecând pentru a doua oară în două luni prin strâmtoarea Ormuz, "escortat" de forţele iraniene. "Totul a fost bine. Am reperat doua avioane de supraveghere, un elicopter şi o dronă", spune contraamiralul american Troy Shoemaker. Toate avioanele de vânătoare ale portavionului erau pe punte, gata să decoleze în doar 15 minute, în caz de pericol.
Surse israeliene citate de Interfax au declarat că şi portavionul francez Charles de Gaulle se va deplasa în zona Golfului în luna martie sau aprilie. Astfel, în aceasta primăvară, în preajma Iranului se vor afla cel puţin patru grupuri de luptă ale SUA şi statelor aliate, sprijinite de portavioane. Analistii apreciază că Flotra a V-a a SUA este mult mai puternică decât întreaga marină militară a Iranului.
Alegerile din SUA, prilej pentru lansarea unui atac
Israelul are nevoie de o legitimare a atacului împotriva Iranului, iar pentru aceasta va trebui să aştepte suficient de mult pentru ca timpul să demonstreze ineficienţa sancţiunilor, scrie The Guardian, citând oficiali SUA."Dacă va uitaţi la calendar, israelienii nu vor recurge prea curând la arme. Au nevoie de un interval pentru a demonstra că sancţiunile eşuează. Cred că aceasta va mai dura", spune Colin Kahl, asistent al şefului Petagonului până în decembrie 2011.
Alegerile prezidenţiale din SUA complică şi mai mult situaţia. Guvernanţii democraţi de la Washington se tem că premierul israelian Benjamin Netanyahu va profita de campania prezidenţială pentru a lansa un atac. Dacă Barack Obama va refuza să sprijine Israelul, el poate pierde alegerile în faţa unui candidat republican mai ferm. "A face ceva înaintea Statelor Unite va da Israelului un mai mare spaţiu de manevră", spune Kahl.
Oficialii americani sunt foarte sceptici în privinţa unei rezolvări dilomatice a disputei cu Iranul, având în vedere că deschiderea manifestat faţă de Teheran de fostul preşedinte Bill Clinton şi, uneri, de George W. Bush, nu a avut succes. "Sancţiunile sunt tot ce avem acum pentru a rezolva paşnic problema. Dacă ele eşuează, este foarte greu să nu apelăm la o mişcare 'in extremis'" spune o sursă din administraţia Obama. Aceeaşi sursă arată că este puţin probabil ca Obama să ordone un atac până la prezidenţialele din noiembrie, în cazul în care nu va fi forţat, adică dacă Israelul nu va ataca până atunci. De aceea, consideră sursa citată de The Guardian, este posibil ca Israelul să decida un atac în octombrie sau în noiembrie. Atunci, Washingtonul va trebui să-şi folosească toată puterea militară pentru a termina ceea ce Israelul a început, scrie The Guardian.
Sursa:
http://www.cotidianul.ro/sua-vor-termina-ceea-ce-israelul-a-inceput-173269/