joi, 16 februarie 2012

Cum au intrat Băseştii în Familia Regală

Foto: RAZVAN CHIRITA / MEDIAFAX FOTO 

Prinţul Paul intră în Familia Regală pe uşa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Recunoaşterea descendenţei acestuia, ca nepot legitim al Regelui Carol al II-la, deschide un capitol şi mai complicat în drepturile revendicate. Un comunicat al Casei Regale a României, semnat de Regele Mihai I, arată că decizia ÎCCJ nu creează nici un drept dinastic şi nici nu stabileşte apartenenţa lui Mircea Grigore Lambrino, tatăl Prinţului Paul la Casa Regală. Almanahul de Gotha, volumul VII – Nobilimea Lumii, îl plasează pe Paul Philip Lambrino în poziţia 1c a Familiei Regale a României, iar pe micul Carol Ferdinand, născut în 11 ianuarie 2010, pe următoarea treaptă 1d, în linia directă de moştenitori plecată de la Carol al II-lea.

Necunoscând regulile Casei Regale, nu intrăm în detaliile mecanismului dinastic. Profanii reţin doar că între Regele Mihai I, ca şef al Casei Regale a României, şi Prinţul Paul s-a dus o luptă de decenii, al cărei ultim episod este decizia ÎCCJ.
Interesant este că în jurul Prinţului Paul s-a creat în ultimi ani o "curte" care a mizat pe un verdict favorabil în Justiţie, care ar avea drept consecinţe nu doar admiterea în Casa Regală a României, ci şi deschiderea unor procese de revendicare a unei părţi din patrimoniul acesteia. Să nu facem procese de intenţie acestor prietenii afişate în primul rând la evenimente mondene.

Dar nu putem să nu remarcăm disponibilitatea Prinţului Paul şi a Prinţesei Lia de a accepta mai uşor relaţii sociale în comparaţie cu eticheta strictă a Familiei Regale. Între prietenii noi ai Prinţului Paul au apărut chiar preşedintele României şi familia Băsescu. Totodată,  este evidentă răceala tot mai accentuată a Palatului Cotroceni faţă de Regele Mihai, "punctată" în opoziţie cu evenimente oficiale în care apar Prinţul Paul şi Prinţesa Lia, chiar şi la ceremonii militare sau în interiorul unor instituţii militare. Ca acest lanţ al legăturilor să aibă o consistenţă şi mai mare, Traian Băsescu şi Maria Băsescu l-au botezat pe Carol Ferdinand, fiul lui Paul Lambrino şi Lia Triff (născută la Great Lakes, Illinois, în 23 februarie 1949). Botezul din luna mai 2010, intens mediatizat, a arătat deopotrivă emoţia gestului creştinesc, cât şi bucuria statuării unei relaţii de rudenie între familia prezidenţială şi o familie cu sânge albastru certificat. Se ştie că "instituţia năşitului" are o mare importanţă la români. Tăierea moţului – 10 ianaurie 2011 – a fost alt moment important în care familia Băsescu apare în prim-plan. Între informaţiile de reţinut ca semnificaţie, un cadou făcut micului Carol Ferdinand – pixul Mont Blanc pe care Traian Băsescu l-a folosit la semnarea multor documente importante.

După ce acest lanţ al iubirii cu Casa Regală a fost sudat, şi la care  Prinţul Paul îşi subliniază apartenenţa, Traian Băsescu începe o campanie furibundă de denigrare a Casei Regale a României! Ţinta este Regele Mihai I, la adresa căruia Băsescu Traian lansează acuzaţii abjecte, care au stârnit un val de proteste, cu ecouri şi în străinătate.

De ce a devenit brusc "antimonarhic" Băsescu, naş de os domnesc? Distanţa luată de Casa Regală faţă de măsurile de austeritate – asumate şi semnate (oare, cu pixul-cadou?) de Traian Băsescu şi solidaritatea Regelui Mihai cu demonstraţiile paşnice din ultimele luni au lărgit şi mai mult "frontul refuzului", rezistenţa faţă de actualul regim. Motiv suficient pentru furia lui Băsescu împotriva monarhiei, vehiculată şi ca o soluţie posibilă pentru însănătoşirea societăţii româneşti. Dar, iată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dă un verdict care, cel puţin formal, îl leagă şi pe Traian Băsescu de Casa Regală. Graba felicitărilor adresate de EBA "repusului" în drepturi  Paul Lambrino arată cât de aşteptat a fost verdictul ÎCCJ în familia Băsescu.

Să ne imaginăm cum ar suna întrebarea firească în reşedinţa preşedintelui României: "Ce mai face Prinţişorul?". Să-l ocrotim ca pe tezaurul Băncii Naţionale, urmează şi alte procese, ar fi răspunsul corect.

Sursa:
 http://www.jurnalul.ro/special/cum-au-intrat-basestii-in-familia-regala-604344.htm