vineri, 10 februarie 2012

Oficialii americani fac Smart Defence cu România

Scris de : M. BÂTCĂ

Conceptul Smart Defence, enunţat recent, într-o manieră “originală”, de către Traian Băsescu, revine în atenţie. Doi oficiali americani au venit la Bucureşti, pentru a stabili implicarea României în această iniţiativă, dar şi pentru a aborda subiecte legate de Parteneriatul Strategic româno-american. Cum vede Washingtonul conceptul Smart Defence? Foarte simplu: România şi Bulgaria iau avioane F-16, iar pregătirea piloţilor se face într-o singură ţară. De asemenea, mentenanţa avioanelor se va face în aceeaşi ţară sau în cealaltă.
Secretarul de stat Bogdan Aurescu, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a avut miercuri o întrevedere cu o delegaţie americană condusă de adjunctul asistentului secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, Marie Yovanovitch, şi adjunctul asistentului secretarului apărării pentru politica europeană şi NATO, James Townsend.
Smart Defence american pentru România şi Bulgaria
În viziunea SUA, conceptul Smart Defence s-ar traduce astfel: România şi Bulgaria iau avioane F-16, eventual, la comun, iar pregătirea piloţilor se face într-o singură ţară. De asemenea, mentenanţa avioanelor se va face în aceeaşi ţară sau în cealaltă.
În timpul vizitei in Bulgaria, din 5 februarie, scrie presa bulgară, Hillary Clinton ar fi venit cu propunerea ca Bulgaria să primească avioane F-16 drept cadou, însă va trebui să găsească fonduri proprii pentru a le repara. Estimările experţilor indică un cost pentru repararea acestor avioane de vânătoare F-16 estimat la aproximativ 15-20 de milioane de leva (aproximativ 7,5-10 milioane de euro) pentru fiecare.
Despre intenţia României de a achiziţiona acelaşi tip de avioane s-a mai scris. De exemplu, anul trecut, ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, afirma într-o conferinţă de presă că negocierea pentru achiziţionarea de către România a avioanelor de luptă multirol F-16 Lockheed Martin este foarte complicată, pentru că presupune asumarea unui anumit aranjament financiar, iar la ora actuală niciunul dintre guvernele de la Bucureşti şi Washington nu este dispus să se ocupe de un astfel de aranjament. Cu toate acestea, în CSAT, s-a decis că cea mai bună opţiune pentru România ar fi F-16.

Citeşte continuarea pe:
http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/oficialii-americani-fac-smart-defence-cu-romania-73719.html