marți, 28 februarie 2012

Meleşcanu: "Traseist în statornicie"
 
de Petru Calapodescu
 
Defetismul lui Teodor Meleşcanu şi mutarea lui în grădina Controceniului surprind şi nu prea. Pregătirea intelectuală solidă, cultura şi o abilitate nativă dar şi exersată încă din 1966 - când, proaspăt absolvent, a şi fost angajat diplomat în Ministerul Afacerilor Externe, instituţie care, nu-i aşa?, îşi recruta aleatoriu personalul, prin anunţuri la mica publicitate - i-au permis să devină şi să se menţină ca un personaj alunecos, exprimând elegant opinii, dar niciodată bătându-se în tranşee. Gata oricând să treacă de pe o linie pe alta, de la PDSR la APR, apoi la PNL, nu neapărat din granitice convingeri politice, ci personal ieşind întotdeauna în câştig. Mişcarea lui actuală, acceptarea, fără barem să-şi informeze în prealabil şefii din PNL, a funcţiei de director al SIE, în nemijlocita subordine prezidenţială, era oarecum previzibilă, iar Crin Antonescu n-ar trebui să fie chiar atât de uluit. Probabil că manevra era de mult clocită, iar la recentul Revelion, petrecut la acelaşi hotel predelean cu Traian Băsescu, doar s-a băut aldămaşul.
Cert este Băsescu a lovit puternic sub centură USL, Puterea izbutind, prin abandonarea mandatului de parlamentar de către Meleşcanu, să-şi redobândească majoritatea şi în Senat, instituţie cu un important rol în preajma alegerilor. Prin numirea lui Meleşcanu la SIE, Traian Băsescu nu numai că-şi păstrează - e o gogoriţă afirmaţia că ar fi desemnat democratic o persoană chipurile din zona Opoziţiei - controlul absolut asupra acestui serviciu secret, ci şi-l şi întăreşte. Există suficiente temeiuri spre a presupune că un tandem al şefului operativ al SIE, generalul Predoiu, cu directorul Meleşcanu va funcţiona fără rateuri. Ceea ce, în perspectiva alegerilor parlamentare din diaspora şi în veghea asupra funcţionării fără surprize a misiunilor diplomatice şi consulare capătă o însemnătate ce poate deveni tranşantă.

Se reiterează, însă, totodată, ipoteza unei mai vechi afinităţi între Băsescu şi Meleşcanu, ivită după uşurinţa cu care preşedintele l-a numit, acum câţiva ani, ministrul la MApN, ba şi, concomitent, o perioadă, la Justiţie. E posibil ca această afinitate să dateze încă dinainite de 1989, când când ambii au avut funcţii ce nu puteau ieşi din sfera de preocupări a DIE, predecesoarea din Batişte a actualului SIE, dar astea sunt, desigur, vorba poetului, doar un lung prilej de vorbe şi de ipoteze. Una fiind că o fi Meleşcanu traseist politic, dar e statotnic în profesie. "On revient toujours au premier amour"?

Nu i se poate nega, însă, lui Traian Băsescu faptul că ştie, sub pretextul "promovării valorilor", să ţină sub strictul control personal principalele funcţii în stat. Se zice că următoarea sa mişcare va fi plantarea lui Daniel Morar, şeful cu mandat expirat de la DNA, la Parchetul General, în locul Codruţei Kovesi, căreia, de asemenea, i se încheie mandatul. Vom vedea.
 
Sursa: