luni, 13 februarie 2012

Băsescu: Nu se impune starea de urgenţă în Buzău. Îmi este greu să cred că autorităţile locale nu au utilaje de deszăpezire

 
 
UPDATE 16:24 - Preşedintele Traian Băsescu a făcut o clarificare legată de situaţia energetică a ţării. Băsescu a declarat, în această după-amiază, că este exclusă întreruperea livrării energiei către populaţie, menţionând, de asemenea, posibilitatea ca Guvernul să decidă în legătură cu sistarea exporturilor energetice. Legat de consultările dintre Coaliţie şi Opoziţie privind Tratatul de stabilitate fiscală, preşedintele a spus că actul trebuie semnat până la 1 martie şi are nevoie, dacă nu de susţinerea tuturor partidelor parlamentare, atunci măcar de susţinerea unei majorităţi parlamentare.

"Este vorba de tratatul privind stabilitatea fiscală şi dialogul pentru revenirea Opoziţiei în Parlament. În ceea ce priveşte tratatul, vreau să fie foarte clar că nu este o urgenţă a preşedintelui. Dacă vom decide să îl semnăm, trebuie semnat pe 1 martie şi trebuie pregătite procedurile de semnare, nu mai avem mult până să luăm o decizie. Tratatul nu poate fi semnat fără susţinerea partidelor parlamentare sau a unei majorităţi parlamentare", a informat şeful statului.

Traian Băsescu a ţinut să specifice că România nu mai poate amâna decizia privind semnarea tratatului, în ciuda unor evenimente mai grave care au loc în ţară. Acesta şi-a manifestat optimismul privind luarea unei decizii politice în timp util.

"Poate părea un subiect secundar, dar România nu mai poate întârzia procesul de decizie. Am discutat cu partidele politice şi propunerea mea a fost să se semneze un protocol la nivelul tuturor partidelor parlamentare. Din câte am discutat cu Opoziţia cu ocazia altor întâlniri nu există opoziţie din acest punct de vedere dar trebuie să avem convingerea că există o majoritate parlamentară pentru susţinerea semnării protocolului. Sper ca în timpul cel mai scurt să fie redactat protocolol iar partidele care sunt de acord să se pronunţe pentru ca decizia politică să fie luată în timp util", a afirmat Traian Băsescu. Şeful statului a spus că "în acest weekend am analizat şi programul de guvernare şi cele 15 puncte din discursul domnului Ponta. Am constatat că 7 puncte coincid. Dacă şi partidele consideră acest lucru putem stabili bazele pentru o eventuală revenire a partidelor din opoziţie în Parlament".

Băsescu a mai spus că, pentru Executiv, "prioritatea zero" trebuie să o reprezinte sprijinirea comunităţilor afectate de iarnă.

"Este evidentă deficienţa la nivelul administraţiilor locale. Nu pot aduce niciun fel de reproş structurilor militarizate sau ambulanţei pentru modul în care au acţionat. Îmi este greu să cred că pe raza unei comune nu există patru tractoare dotate cu lame. Este evident că România nu are dotarea necesară pentru a face faţă exigenţelor populaţiei în astfel de condiţii meteo. Am primit şi scris solicitarea publică a domnului Ponta şi de la preşedintele Consiliului Judeţean Buzău pentru instituirea stării de urgenţă în judeţ. Ştiu că se încearcă atragerea cu disperare a preşedintelui în dispute publice, dar nu am timp şi nici disponibilitate pentru aşa ceva. Potrivit legii, nu suntem în situaţia de a declara stare de urgenţă. Nici Constituţia, nici legea nu se referă la situaţie de viscol sau ninsoare. Această situaţie se gestionează la nivel local sau judeţean. Ori a fost vorba de o capcană în care să fie atras preşedintele, ori a fost vorba de necunoaşterea legii", a spus Băsescu.

UPDATE 14:25 - Preşedintele Traian Băsescu susţine o declaraţie de presă, la ora 16:00, după consultările de la Palatul Cotroceni.
UPDATE 14:15 - Preşedintele PDL, Emil Boc, a anunţat, după consultările cu preşedintele Traian Băsescu de la Palatul Cotroceni, că partidul său va susţine semnarea Tratatului de stabilitate. "Decizia politică a PDL este de a susţine faptul ca România să semneze acest tratat. Avem şansa să facem parte  de la început în UE, ca parte a acestui tratat care demonstrează seriozitatea şi capacitatea României de a face faţă provocărilor economice interne şi externe. Este păcat ca România să nu facă parte din acest tratat", a declarat Emil Boc.

UPDATE 13:40 - Consultările dintre preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor din coaliţie au început. Delegaţia PDL care participă la discuţiile de la Cotroceni este formată din preşedintele PDL Emil Boc şi preşedinţii celor două Camere, Vasile Blaga şi Roberta Anastase.

PDL susţine adoptarea prevederilor tratatului european, prin revizuirea Constituţiei, a declarat, astăzi, purtătorul de cuvânt al partidului, Sever Voinescu, după şedinţa BPN al partidului. El a menţionat că PDL susţine fără rezerve prevederile tratatului european de guvernanţă fiscală şi că este firesc ca România să fie de acord cu aceste prevederi, deoarece a făcut deja "paşi trasaţi" spre acest acord.

UPDATE 10:35 - USL nu va participa la consultările de astăzi cu preşedintele Traian Băsescu, a anunţat liderul PNL Crin Antonescu, la finalul şedinţei liderilor USL. Antonescu a declarat că, pentru USL, nu subiectele propuse de către şeful statului sunt pentru opoziţie subiecte pe agendă, ci ceea ce se întâmplă în ţară.
"Atitudinea, cel puţin la ultima rundă de consultări, generată de căderea guvernului Boc, a fost una inacceptabilă din partea preşedintelui. Am discutat degeaba, o simplă formalitate, nu am fost informaţi nici măcar cu numele celui pe care intenţiona să-l desemneze ca premier. Nu subiectele propuse de preşedinte sunt pentru noi subiecte de agendă, ci aceste mari dificultăţi prin care foarte mulţi concetăţeni ai noştri trec", a spus Antonescu.
Preşedintele Traian Băsescu a trimis, duminică, o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor reprezentate în Parlament, prin care îi invită la Cotroceni, astăzi, pentru discuţii privind dialogul dintre partide şi funcţionarea Legislativului şi perspectivele ratificării Tratatului de stabilitate.

Reprezentanţii USL sunt invitaţi la ora 12:00, iar reprezentanţii PDL, UDMR, UNPR şi grupului parlamentar al minorităţilor naţionale la ora 13:00.

Preşedintele Băsesu adresase o invitaţie similară liderilor partidelor şi formaţiunilor politice, pentru data de 6 februarie, însă consultările pe cele două teme anunţate au fost anulate, fiind transmisă în acea zi o nouă invitaţie la consultări pe tema desemnării noului premier.

Reprezentanţii Puterii au anunţat că vor merge la consultările de la Cotroceni, susţinând necesitatea deblocării situaţiei din Parlament. Consultările au loc pe fondul grevei parlamentare a Opoziţiei.

În cursul dimineţii de luni, Uniunea Social Liberală urmează să decidă dacă va participa sau nu la aceste consultări şi mandatul pe care îl va avea.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a precizat că o decizie în acest sens va fi luată după ce va discuta cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, copreşedinte al USL.

Referitor la Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a arătat că Uniunea recunoaşte necesitatea adoptării acestui document.


Sursa:
http://www.jurnalul.ro/politica/consultari-cotroceni-usl-basescu-coalitie-604076.htm