miercuri, 1 februarie 2012


Când vom fi o sută de mii de oameni s-ar putea ca politicienii să ne asculte, fie din admiraţie, fie din respect sau poate chiar din teamă. Veniţi în Piaţa Universităţii!


Invitat în cadrul emisiunii "Sinteza zilei", Claudiu Crăciun a sintetizat într-un discurs la fel de simplu şi de coerent ca şi cel susţinut în faţa Parlamentului European ideile care i-au făcut pe oamenii aflaţi în Piaţa Universităţii să reziste în faţa gerului şi să continue protestele. Oameni care vorbesc unii cu alţii, care se înţeleg şi care se ajută uniţi de solidaritatea redescoperirii spiritului civic şi de credinţa că doar aşa vocea fiecăruia dintre ei se va face auzită, va fi ascultată şi va conta.

A fost o chemare adresată fiecărui român la redescoperirea cetăţeanului care există în el şi care a tăcut mai mult de 20 de ani, sau care nu s-a făcut auzit niciodată.

Claudiu Crăciun, mesajul Pieţei Universităţii- "Sinteza zilei" - Antena 3
"Aseara in Parlamentul European m-am adresat politicienilor, politicienilor care se află la guvernare şi politicienilor care se află în opoziţie, în egală măsură. Le-am dat un mesaj tuturor...
În seara aceasta vreau să adresez un mesaj cetăţenilor. Cetăţenii care sunt marii absenţi ai tuturor dezbaterilor din România din ultimii 20 de ani. Sunt cei care sunt îndepărtaţi, sunt cei care sunt ignoraţi, sunt cei care preferă să stea acasă să faca polică cu telecomanda, sa-i blameze pe cei care încearcă să ia atitudine. 
Democraţia românească are nevoie în primul rând de cetăţeni şi de abia după aceea de politicieni. Trebuie să reinventăm cetăţenia. Şi vreau să vă spun că în Piaţa Universităţii exact acest lucru se întâmplă. Lăsaţi teama la o parte! Veniţi acolo! 
Vreau să-i salut pe cei care sunt acolo, zi de zi în Piaţa Universităţii. Chiar şi în seara aceasta au fost oameni care au protestat la minus 17 grade. Şi n-o fac pentru ei, o fac pentru dumneavoastră. O fac pentru a vă da speranţă, o fac pentru crea solidaritate. 
Îi salut pe activiştii civici şi ecologişti care sunt  în Piaţa Universităţii. Îi salut pe suporterii echipelor de fotbal, îi salut pe pensionari, îi salut pe studenţi.Le mulţumesc că sunt acolo şi că sunt dispuşi să vorbească unii cu alţii, să se înţeleagă şi să se ajute. Acesta este mesajul Pieţei Universităţii.
Şi mai important. Este iarna... dar va veni primăvara. Noi ţinem Piaţa Universităţii vie, dar o ţinem pentru dumneavoastră. Nu vrem să fim o mie de persoane în Piaţă, vrem să fim o sută de mii... Vrem să fim două sute de mii... Vrem să fim trei sute de mii... Oameni paşnici care manifestă pentru o schimbare profundă în societatea românească. 
Şi când vom fi o sută de mii de oameni în Piaţă s-ar putea ca politicienii din toate partidele să ne asculte, fie din admiraţie, fie din respect sau poate chiar din teamă".

Discursul care a ridicat în picioare Parlamentul European

Citiţi  continuarea şi vedeţi videoclipul pe:
http://www.jurnalul.ro/special/claudiu-craciun-discurs-parlamentul-european-video-603079.htm