MIŞCAREA POPULARĂ, în numele lui Băsescu
Frunzăverde, pentru Gândul: În martie, va deveni realitate ca alianţă electorală
Sub presiunea alegerilor locale, democrat-liberalii sunt în febra negocierilor pentru lansarea Mişcării Populare la începutul lui martie. "În opinia mea, în martie, Mişcarea Populară va deveni realitate ca alianţă electorală", a declarat, pentru gândul, prim-vicepreşedintele PDL, Sorin Frunzăverde.
În viitoarea alianţă s-ar regăsi alături de PDL, PNŢCD, partid făcând parte din aceeaşi familie europeană - PPE, ecologiştii, dar şi UNPR, potrivit unor surse democrat-liberale.
Preşedintele ţărăniştilor, Aurelian Pavelescu, a declarat, pentru gândul, că au existat discuţii cu pedeliştii conduşi de Emil Boc pe această temă, însă negocierile nu s-au finalizat. "Am avut o întâlnire, dar negocierile nu s-au finalizat. Nu se pune problema unei fuziuni, ci a unei alianţe electorale, posibil chiar a unei alianţe politice", a declarat Pavelescu.
"PER îşi arată disponibilitatea de a negocia cu toate partidel eparlamentare din România cu condiţia ca acestea să dea dovada că pot creşte veniturile românilor în mod real şi pot asigura românilor un nivel de trai echivalent celui din UE. De asemenea, trebuie să respecte valorile şi principiile ecologiste", a declarat la rândul său, pentru gândul, preşedintele executiv al PER, Răzvan Păunescu.
Candidaţi comuni, la locale şi parlamentare
Potrivit surselor gândul, partidele care se vor regăsi în Mişcarea Populară vor susţine, într-o primă fază, candidaţi comuni la alegerile locale, ţinându-se cont de cota electorală a aspiranţilor la posturile de primari şi de şefi de consilii judeţene. Pe listele de consilieri, ponderea va fi stabilită în funcţie de cum este cotat fiecare partid în localitatea, respectiv judeţul în care se candidează. Colaborarea va continua şi la parlamentare, când se vor avea în vedere aceleaşi criterii.
De asemenea, sigla Mişcării Popular ar putea fi inima, simbolul PPE, iar în privinţa culorii se iau în calcul verdele sau albastrul, au declarat, pentru Mediafax, surse politice.
De altfel, culorile verde şi albastru au fost folosite de Organizaţia de Tineret a PDL, la Şcoala de vară pe care au organizat, sub sloganul "Smart&Right". Albastrul, combinat cu portocaliu, este culoarea PPE.
Preda: Mişcarea Populară, şansa PDL "să rămână actorul politic cheie"
Europarlamentarul Cristian Preda susţine că Mişcarea Populară este şansa PDL "să rămână actorul politic cheie", şi, implicit, să poată continua să guverneze şi după alegeri."USL e în această clipă o alianţă de stanga. O alternativă la USL trebuie să fie, deci, de dreapta. Mult discutata Mişcare Populară nu va putea fi alcătuită decât pornind de la acest clivaj. Vor putea intra în susţinerea unei noi guvernări toţi adversarii stângii. Inclusiv peneliştii care nu se recunosc în compania lui Victor Ponta! Invers, nu se vor putea regăsi în majoritatea viitoare cei care vor trişa, susţinând că un partid de dreapta poate fi adăpostit într-o alianţă de stânga sau că un partid de stânga are loc într-o majoritate de dreapta. Epoca improvizaţiilor de acest fel ar trebui să se încheie. Problema politică nr. 1 din acest an e susţinerea - înainte, dar şi după alegeri - a unei guvernări coerente. Nu e simplu, dar nici imposibil ca PDL să rămână actorul politic cheie", susţine, pe blog, eurodeputatul democrat-liberal.
Băsescu: Eu am rugat-o pe fiica mea să înregistreze Mişcarea Populară la OSIM
Preşedintele Traian Băsescu şi-a asumat public anul trecut proiectul Mişcării Populare. După ce în aprilie 2011 fiica sa a cerut întregistrarea mărcii "Mişcarea Populară" la OSIM, în septembrie anul trecut, şeful statului a recunoscut că el a rugat-o să facă acest lucru.
"Eu cred că trebuie pregatită ideea de mişcare populară pentru realizarea unei eventuale alianţe. De aceea am şi rugat-o pe fiica mea să înscrie la oficiul ăsta pentru denumiri...", a declarat şeful statului. Băsescu nu a fost tranşant în momentul în care a venit vorba de momentul realizării unei alianţe. "Nu ştiu, înainte, după (alegerile din 2012 - n.r.), nu ştiu, dar preventiv trebuie să gândeşti politic (...) N-aş merge mai departe, decât să vă spun că este posibil să se creeze o alianţă sau că poate ar trebui creată", a spus el.
Fiica cea mare a şefului statului, Ioana Băsescu, a depus, în 11 aprilie, la OSIM, o cerere de înregistrare a mărcii "Mişcarea Populară", domeniile asociate fiind educaţie, instruire, divertisment, servicii ştiinţifice şi tehnologice, crearea calculatoarelor, servicii juridice, personale şi sociale.