Printre publicaţiile de notorietate din Franţa care au tratat demisia lui Emil Boc din fruntea Guvernului român s-a aflat şi revista „Le Point", care, între altele, subliniază că demisia lui Boc este cauzată de protestele din Bucureşti, şi nu din alte motive. Revista arată în şapoul articolului: „Ei nu au încetat să protesteze faţă de politica de austeritate şi condiţiile de viaţă care nu s-au ameliorat". În continuare, autorul subliniază că „protestatarii români au repurtat o primă victorie prin căderea, luni, 6 februarie, a Guvernului de centru-dreapta condus de premierul Emil Boc. În pofida frigului siberian care a invadat România de la sfârşitul lunii ianuarie, ei nu au cedat. Grămezile de zăpadă strânse pe stăzile Bucureştiului, viscolul, gheaţa şi temperaturile care au scăzut până la minus 32 de grade Celsius nu au împiedicat protestatarii să vină zilnic la întâlnire. Ei se adună în Piaţa Universităţii, în centrul Bucureştiului, pentru a protesta faţă de politica de austeritate impusă de Guvernul lui Emil Boc. (...). „Ce vrea să spună democraţia română?", se întreabă Ştefan Dumbravă, profesor de Istorie la Bucureşti. Comunismul a căzut de peste 20 de ani, dar viaţa noastră nu s-a ameliorat. Oamenii politici nu au căutat decât să se îmbogăţească. Nu vom pleca din stradă până nu vom obţine alegeri anticipate".
MIŞCARE SPONTANĂ
Pensionari mânioşi, studenţi decepţionaţi de un sistem de învăţământ precar, infirmiere exasperate de lipsa de mijloace au venit să-şi exprime nemulţumirea în piaţa publică. „Sunt 20 de ani de când aşteptăm de la clasa politică o primăvară democratică, a explicat Claudiu Crăciun, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice, iar odată cu venirea serii, nemulţumit în Piaţa Universităţii (este vorba de tânărul care, ajuns în aula Parlamentului European de la Bruxelles, în paralel cu liderii opoziţiei, a impresionat asistenţa printr-o alocuţiune foarte bine articulată şi la obiect - n.n.). Dacă oamenii politici continuă să ignore poporul, poporul este cel care o va face. Toată Europa de Est priveşte spre Bucureşti. Avem prieteni în Bulgaria, Ungaria, Serbia, care se pregătesc să demonstreze ca noi". Această mişcare spontană care se exprimă pe reţelele internet exprimă neliniştea PROFUNDĂ a societăţii româneşti. „Ne pare rău, nu producem atât cât furaţi voi; Alegeri anitcipate; Jos Guvenul!" Sunt sloganuri pe care le strigă manifestanţii, ce pun sub semnul întrebării întreaga clasă politică a cărei plecare o cer. Vocea a fost auzită, iar primul ministru Emil Boc şi-a dat demisia. Instalat în 2008, guvernul său a impus o politică de austeritate care S-A DOVEDIT INSUPORTABILĂ PENTRU MAJORITATEA POPULAŢIEI. Funcţionarii şi-au văzut salariile micşorate cu 25 %, iar TVA-ul a crescut de la 19 la 24%, ceea ce a înfrânat consumul. Aceste măsuri drastice sunt preţul pe care România l-a plătit pentru un împrumut de peste 20 de miliarde de euro, obţinut în martie 2009 de la FMI, Banca Mondială şi UE.
„LA CEL MAI MIC PAS GREŞIT, IEŞIM IARĂŞI ÎN STRADĂ!"
Opoziţia, care rezultă dintr-o alianţă între socialişti şi liberali, vrea să profite de tensiunile care zguduie ţara pentru a cere alegeri anicipate. În seara zilei de luni, 6 februarie, după ce a consultat ansamblul partidelor politice, preşedintele Traian Băsescu, de centru, a numit un nou premier. Mihai - Răzvan Ungureanu, 43 de ani, şef al Serviciului de Informaţii Externe din noiembrie 2007, a aceptat să formeze un nou guvern. Fost căpitan de vas, preşedintele român iubeşte ordinea şi disciplina, calităţi care nu lipsesc şefuluil serviciului de informaţii. Preşedintele Băsescu a ales un guvern ai cărui miniştri aparţin partidului său democrat-liberal, la putere de la obţinerea celui de al doilea mandat al său. Principalul său obiectiv va fi organizarea alegerilor care au loc în noiembrie. În acest timp, opoziţia cere o soluţie şi mai radicală. Ea cere alegeri anticipate, spre a profita de mişcarea nemulţumiţilor şi de cea socială a populaţiei. „Suntem ca un vapor în derivă pe o mare dezlănţiută, a declarat şeful socialiştilor, Victor Ponta. Noi vrem alegeri abnticipate". „Socialiştii vor să profite electoral de mişcarea nemulţumiţilor, dar partida nu este câştigată înainte. Să nu-şi facă iluzii, a declarat Ştefan Dumbravă. Vom rămâne vigilenţi şi, la cel mai mic pas greşit, vom ieşi din nou în stradă. A trecut timpul când se hotăra soarta noastră din patru în patru ani, la alegeri. De acum înainte, acest lucru va fi mereu."
Înainte de a încheia trebuie spus că revista săptămânală pariziană „Le Point" a fost fondată relativ recent, în 1972, şi are o orientere centristă, liberală. Ea este una dintre cele mai reputate publicaţii franceze, fiind asemuită cu omoloagele sale americane „Time" şi „Newsweek". Forma printată are circa 429.000 exemplare săptămânal.
AFP: Un nou guvern, pe baze vechi
La rândul ei, într-o telegramă transmisă marţi, la prânz, din Bucureşti, după ce arată că noul guvern va avea membri din aceleaşi partide precum cel care a atins o mare impopularitate, agenţia France Presse se întreabă: „Cum va putea noul prim-ministru să recâştige popularitatea pierdută de partidele de la guvernare, dacă linia politică nu se va schimba în mod fundamental?". Întrebarea porneşte de la evidenţierea faptului că noul premier, despre care ea scrie că partizanii îl descriu „discret, competent şi eficient", în vreme ce criticii spun că este „ermetic, şters şi tacticos", face un guvern din aceleaşi partide, având, deci, aceleaşi baze erodate şi chiar compromise. „Pentru opoziţia social-liberală, alegerea premierului nu răspunde nemulţumirii exprimate de manifestaţiile care au strâns mii de persoane, la sfârşitul lunii februarie!" „După cum apreciază alţi analişti, credibilitatea viitorului guvern va depinde de echipa care va funcţiona până la alegerile din noiembrie", mai arată France Presse.
Dumitru Constantin
Sursa:
http://www.cotidianul.ro/-le-point-in-romania-protestatarii-au-obtinut-capul-sefului-guvernului-172156/