miercuri, 22 februarie 2012

Ministrul Baba, campionul găinăriilor din mediul universitar

Proaspăt cocoţat la putere, omul lui Boc şi-a băgat picioarele în autonomia universitară
 

 Foto: Marin Raica / Intact Images 


Competenţii lui Boc. Moralii lui Emil, eroul care a salvat România din criză. Se trag unii pe alţii, umplând ţara de mediocri, la vârf. Dacă îi iei la bani mărunţi, observi că sunt traşi la indigo, după chi­pul şi asemănarea şefului.

Cătălin Baba, noul ministru de la Educaţie, este un personaj tipic pentru anvergura liotei de promovaţi ai fostului premier. În lupta împotriva corupţiei de tot felul, Emil Boc şi-a folosit cu multă pricepere "resursele umane" din mediul personal. Toţi, unul şi unul, de la secretare, şefi de cabinet, consilieri, şoferi.

Istoria ultimilor ani ni-l dezvăluie pe cel mai "sărac" mi­nistru din noul cabinet (aşa îl arată declaraţia de avere), ca pe un campion al găinăriilor din mediul universitar, exponent strălucit al nepotismului mioritic. Numit de Emil Boc consilier, Baba se lipeşte apoi de funcţia de secretar de stat la Educaţie. Excesul de competenţă îi permite să ocupe şi funcţia de conferenţiar universitar şi decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative, din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai".

Aflat pe cai mari, fireşte că s-a apucat să-şi tragă şi neamurile. De aici încolo se poate vorbi de un veritabil tratat de "neamologie", omul fiind de o perseverenţă în stare să pună la pământ şi Universitatea numai să parvină el şi ai lui. Când ai un spate un premier erou, care se sacrifică pentru salvarea ţării, ce mai contează găinăriile carieriştilor promovaţi.

Noi le numim găinării, Colegiul Senatului Universităţii "Babeş-Bolyai" le numea fraude, întrucât Baba şi-a propus la catedră, "în mod fraudulos", rude pe care Rectoratul le-a dovedit ca incompetente.

Prima mişcare. Fostul medic veterinar ajuns ministru al Educaţiei a încercat să-şi avanseze nevasta, Alina Cherecheş, ca asistent de drept constituţional. N-a ţinut. Rectoratul a constatat că este vorba de "o candidată cu pregătire slabă". Din aceleaşi motive n-a mers nici angajarea unui nepot. Acelaşi Colegiu al senatului informa că însuşi Baba, "profitând de funcţie", se transfera de la o catedră la alta, "practică ilegală", pentru a ajunge la Catedra de de Comunicare şi Relaţii Publice a facultăţii. Acolo se simţea el bine, la Comunicare.

Mai departe. Baba îşi foloseşte cumnatul, Răzvan Cherecheş, "angajat pe granturi de la guvern" (adică pe fonduri de la guvernul Boc), să-l suplinească la cursurile de ştiinţe politice. Cocoţat în preajma lui Boc, Baba lucra cu sârg. Avea războiul lui cu Universitatea. Mai exact, "a blocat scoaterea de posturi la concurs până nu i se face şi lui post de profesor universitar". Din raţiunile deja pomenite, Rectoratul i-a pus din nou capac: pregătirea lui Baba era mediocră. Întrucât o carieră ştiinţifică se întreţine şi cu lucrări, Rectoratul a atras de multe ori atenţia că profesorul universitar Baba n-are nici o lucrare personală, una pe care s-o semneze singur, nu cu alţii sau cu Cherecheş, cumnatul. Nici un studiu, nici un articol, nici măcar o amărâtă de recenzie. Dar Baba îşi vedea de carieră. De la înălţimea aceluiaşi cabinet guvernamental, cerea să i se păstreze funcţia de la Universitate pe perioada când vine la Cluj sau presa rectoratul să-i inventeze specializarea "Politica sănătăţii în fa­cultate", pentru el şi cumnată-su.

Şi pentru ca războiul Medio­crităţii cu Universitatea să aibă un final fericit, în ton cu schimbarea guvernului, ministrul Baba trece la atac pe faţă. Nu-l mai opreşte nimic. Boc e în preajmă, Băsescu l-a validat ministru, aşa că a dat rapid un ordin privind alegerile univesitare, care calcă flagrant în picioare autonomia universitară.

De fapt, Baba se răfuieşte cu rectorul Andrei Marga. De teamă să nu fie contestate alegerile iar Andrei Marga să rămână rector interimar, Baba trimite observatori de la minister şi restrânge dreptul de vot al cadrelor didactice în funcţiune, dar care au vârsta de pensionare. Abuzezi de funcţie şi schimbi un principiu prevăzut în Constituţie fiindcă ai puterea. Îţi baţi joc de învăţământul superior ca să te răzbuni pe cineva care s-a opus fraudei şi ţi-a dovedit constant că eşti un mediocru.

Aspiraţiile sale profesionale şi ale rudelor s-au înviorat de când Baba a ajuns în preajma premierului care a salvat România. Prietenia cu Boc l-a înălţat, i-a dat forţa să-şi salte neamurile – nevastă, cumnat, nepot, fini – i-a dat competenţa, tăria să continue opera lui Funeriu. Faptul ne obligă să-l parafrazăm pe Traian Băsescu. Preşedintele mărturisea cu patos că e blestemată ţara asta dacă au ajuns să candideze la preşedinţie doi comunişti, el şi Năstase. Iată că am ajuns în situaţia să-l pomenim de bine. E blestemată ţara asta să-i ajungă în frunte găinarii şi medio­crii, mulţi dintre purtând marca Boc şi Băsescu.


Sursa:
 http://www.jurnalul.ro/observator/ministrul-baba-campionul-gainariilor-din-mediul-universitar-604934.htm