sâmbătă, 11 februarie 2012


În vreme ce mii de oameni sunt în continuare îngropați în nămeți
Ungureanu, cu elicopterul în Vrancea: "Ceea ce se întâmplă astăzi aici e absolut normal"



După ce ieri s-a plimbat între ministere pentru a-și instala miniștrii în funcție în timp ce televiziunile transmiteau imagini apocaliptice cu oameni îngropați în nămeți de o săptămână, noul premier Mihai Răzvan Ungureanu a mers azi în județul Vrancea cu un elicopter. 
Ungureanu, însoţit de Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale, şi de cel al Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a ajuns, sâmbătă dimineaţă, cu un elicopter al MAI, în localitatea vrânceană Dumbrăveni, declarând că a venit "la muncă"!
Întrebat de ziariști unde va merge, Ungureanu a răspuns: "Unde e nevoie, la muncă", apoi a adăugat: "Să o luăm din loc, timpul e preţios".
Cei trei au fost aşteptaţi de prefectul judeţului Vrancea, Sorin Hornea, de preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprișan, precum şi de militari.
Ulterior, Ungureanu, Oprea şi Berca s-au urcat într-o maşină, plecând la sediul Primăriei Dumbrăveni, unde a avut loc o şedinţă a comandamentului pentru situaţii de urgenţă.
"Ceea ce se întâmplă astăzi (n.r. - sâmbătă) aici e absolut normal. Pentru asta este făcut un stat, să funcţioneze. (...) Iarna poate să fie şi asa şi tot o să fie ierni grele. (...) Am atras atenţia prefecţilor din judeţele care nu au probleme în acest moment şi care nu sunt într-o situaţie delicată cum e la Vrancea şi Buzău să contribuie cu ajutor. Vor veni în continuare ajutoare în zonele calamitate de la Ministerul Dezvoltării, de la Ministerul Apărării. În rest seriozitate, seriozitate, seriozitate. În asemenea situaţii nu stăm, nu ne văicărim, nu cântăm prohodul pe posturile de televiziune, nu vorbim de apocalipsă, pentru asta este un stat puternic, să lucreze, în rest mobilizarea şi rezolvarea problemelor cât mai repede. Haideţi la muncă acum!", a spus Ungureanu, la şedinţa cu autorităţile din judeţul Vrancea.
La şedinţă au participat şi ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, prefectul judeţului Vrancea, Sorin Hornea, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan.
Oprea a declarat că Armata a intervenit în judeţul Vrancea la sesizarea autorităţilor locale, mai ales atunci când s-a pus în pericol viaţa oamenilor.
După şedinţa de la sediul primăriei, Ungureanu s-a oprit în comună, unde Marian Oprişan i-a spus că problema cea mai mare cu care se confruntă autorităţile este că utilajele de deszăpezire nu pot ajunge în satele izolate.
Premierul a fost întrebat de jurnalişti dacă va mai ninge. Ungureanu le-a răspuns că nu este purtător de cuvânt al ANM, pentru ca ulterior să declare că "mai vin ninsori la începutul săptămânii viitoare"!
Apoi, Ungureanu a plecat spre alte localităţi izolate din Vrancea, iar apoi din județul Buzău. În localitatea Căiata a vizitat o casă îngropată în nămeţi, spunând că zăpada este foarte mare şi cerând miniştrilor Gabriel Oprea şi Gabriel Berca să asigure sprijin şi logistică pentru deszăpezirea zonei. În zonă se află, în prezent, militari care intervin pentru deblocarea căilor de acces.
Următoarea oprire a fost în satul Cândeşti din comuna Dumbrăveni, unde Ungureanu a vrut să vadă cum acţionează jandarmii.
Şeful jandarmilor i-a spus că cea mai mare concentrare de forţe se află la Dumitreşti, unde 12 sate din comună sunt complet izolate, cea mai gravă situaţie fiind la Lupoaia.
În localitatea Dumitreşti, Ungureanu s-a declarat nemulţumit de faptul că oamenii din localităţile izolate nu participă la deszăpezire, susţinând, de asemenea, că şi primarii sunt vinovaţi pentru că nu se implică aşa cum ar trebui în aceste acţiuni.
Aproximativ 40.000 de oameni sunt izolaţi de o săptămână în peste 50 de localităţi din judeţul Vrancea, rămânând fără alimente, apă şi medicamente, potrivit conducerii Consiliului Judeţean.
Un număr de 12 persoane din localităţi izolate din judeţul Vrancea au murit în ultimele zile.
În judeţul Buzău, aproximativ 23.000 de persoane din 20 de comune erau izolate vineri, cele mai afectate localităţi fiind Glodeanu Siliştea, Scutelnici, Vadu Paşii şi Săgeata, unde zăpada atinge şi cinci metri înălţime. În aceste localităţi drumurile nu mai există practic, iar mulţi localnici nu mai au alimente, în condiţiile în care magazinele sunt goale.
Sâmbătă, numărul localităţilor izolate de zăpadă din judeţul Buzău s-a redus după ce utilajele şi militarii mobilizaţi pentru salvarea oamenilor au fost suplimentaţi, în prezent oamenii din 12 localităţi buzoiene fiind blocaţi în nămeţi.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, la Buzău, au ajuns 14 utilaje mari trimise din sectoarele 3 si 4 ale Capitalei, dar şi de Uniunea Transportatorilor.
De asemenea, s-a suplimentat numărul militarilor şi jandarmilor care intervin pentru a-i ajuta pe oamenii din localităţile calamitate, fiind vorba despre 400 de jandarmi din Buzău şi Prahova, 150 de militari şi o sută de angajaţi ai unei firme de pază.
În continuare, în judeţul Buzău, sunt mii de oameni care nu mai au alimente şi apă.
Autorităţile au format echipe care vor merge în zonele Grebănu, Livada Mică, Livada Mare, Bălăceanu Roşioru şi Podgoria, pentru a-i ajuta pe localnici.
"Populaţia se confruntă cu mari probleme: lipsa alimentelor, a medicamentelor, iar intervenţia Armatei şi a Ministerului de Interne trebuie să fie mai fermă. Îi transmit premierului că dacă asceastă luptă se opreşte în acest moment şi nu ne dă bani să dislocăm zăpada şi să o trimitem într-un loc anume, ne vom confrunta în primăvară cu mari inundaţii", a spus preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu.
Totodată, mii de oameni nu au curent electric de aproape o săptămână. Potrivit şeful ISU Buzău, colonelul Danuţ Nicolae, sâmbătă dimineaţă, sunt 26 de localităţi nealimentate.
Un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul MAI a decolat din Bucureşti pentru a prelua mai multe persoane din judeţele Buzău şi Vrancea care au nevoie de ajutor medical. Bolnavii vor fi preluaţi din localităţile Moşeşti (judeţul Buzău) şi Mihălceni (judeţul Vrancea).

Alexandru Vişan

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/ungureanu-cu-elicopterul-in-vrancea-ceea-ce-se-intampla-astazi-aici-e-absolut-normal-172510/