miercuri, 22 februarie 2012


Piaţa Universităţii: "Băsescule, nu rezişti nici cu mii de securişti!"

Cu speranţa schimbării în suflet, oamenii încă mai protestează în Piaţă
 

 Foto: Robert Frunzescu / Intact Images 

În viaţa de toate zilele e gospodină şi secretară la stat. De la 8 seara, însă, bucureşteanca Amelia Rusu se transformă în revoluţionară: vine în Piaţa Universităţii şi scandează.

Nelipsită din Piaţă, alături de copilul ei
De pe 14 ianuarie şi până astăzi n-a lipsit o zi, măcar că vine de mână cu copilul de 9 ani. Amelia se consi­deră, aşa, un fel de "ultimul mohican", mai ales acum când în Piaţă abia mai ies la protest vreo 200 de revoluţionari pe zi. Miercuri seară, ea, femeie cuminte la 44 de ani, se încălzea ţipând la Fântână din mijlocul tine­rilor: "Băsescule, nu rezişti nici cu mii de securişti!". A inhalat gaze la­crimogene în lupta de stradă cu jandarmii la Unirii, s-a congelat la minus 20 de grade Celsius, de s-a ales cu două degete degerate, dar tot nu s-a potolit. După ce a purtat în piept insigna cu "Ciumpalac", acum poartă tricolorul la mână în fiecare zi, la serviciu, pe stradă, în autobuz, în piaţă. Zice că ăsta e semnul ei distinctiv de revoluţionară adevărată.

"Mă întreabă lumea mereu la piaţă de ce port bentiţa aceasta la mână. Eu le răspund tuturor că nu se numeşte bentiţă, că este tricolorul României şi că îl port ca să le amintesc celor care nu au ieşit în stradă că trebuie să-şi lase fotoliul de acasă şi să iasă măcar acum. Încerc cumva să le amintesc lor că acceptarea situaţiei de rahat din ţară nu le rezolvă nici o problemă", ne spune Amelia. 

Purtătoare de cuvânt a nevoiaşilor
O întrebăm pe cine reprezintă ea în Piaţă şi ne răspunde pe nerăsuflate: "Păi am calculat şi numai eu reprezint cam aşa, vreo 300 de oameni, adică familie, vecini, cunoscuţi şi prieteni care ar fi vrut să fie aici şi nu pot veni", adaugă femeia. Ştie ea că, dacă oamenii ar fi un pic mai bogaţi, ar ieşi mai mulţi. "Dar unii ar vrea să vină şi nu pot doar fiindcă sunt atât de săraci, încât nu îşi permit un simplu bilet de tren sau de autobuz", mai zice.

Are de gând să iasă în continuare, chiar dacă se va întâmpla să rămână ultima în Piaţă. Un singur lucru are în minte: "Trebuie să se facă musai anticipate, căci Băsescu ăsta a luat-o razna". Nici măcar noul Guvern nu o mulţumeşte, căci e "tot Boc cu altă faţă. Aşa ceva, nu, mersi".  


Sursa:
http://www.jurnalul.ro/observator/piata-universitatii-basescule-nu-rezisti-nici-cu-mii-de-securisti-605059.htm