marți, 7 februarie 2012

Claudiu Crăciun:

"Miza este Traian Băsescu, el trebuie să plece şi ceilalţi după el"

 "Demisia lui Emil Boc reprezintă doar sacrificiul unui pion şi nu o capitulare a unui regim care ne-a dezamăgit pe toţi"
 
 Foto: Vladimir Boeriu / Jurnalul Naţional
Claudiu Crăciun, protestatarul din Piaţa Universităţii, cel care a ridicat în picioare Parlamentul European, este una din "vocile" care transmit mesajul celor care, seară de seară, ies în stradă    pentru dreptul la o viaţă mai bună. 

● Jurnalul Naţional: Emil Boc şi-a dat demisia. Cum privesc protestatarii acest lucru?
● Claudiu Crăciun: Noi continuăm. Este o victorie. O victorie intermediară, o schimbare necesară, dar nu suficientă. Principalul responsabil pentru politicile economice şi pentru derapajele antidemocratice este preşedintele Traian Băsescu. Pe dânsul îl vrem demis, vrem să-şi anunţe demisia sau să anunţe măcar data la care va demisiona.

● Ce crezi că l-a determinat pe premier să-şi depună mandatul?
● Este o încercare de detensionare a situaţiei. Emil Boc, deşi are partea lui de vină în acest scenariu mai mare, are acum doar rolul unui ţap ispăşitor. Dar cetăţenii din stradă ştiu care este adevărul. De aceea au strigat până acum mai mult "Jos Băsescu" decât "Jos Boc". Aşteptăm altceva! Este însă o victorie, în mod clar. Nu cred că acest guvern şi-ar fi dat demisia sau ar fi fost demis dacă cetăţenii nu erau în stradă timp de trei săptămâni în Bucureşti, în România şi în străinătate.

● Crezi că această victorie a protestatarilor va mobiliza un număr mai mare de oameni să iasă în stradă?
● Sunt mai multe variabile, dar cu siguranţă ceea ce s-a întâmplat va impulsiona protestele. Pentru că decizia de a păstra politicile intacte, dar a schimba garnitura nu mai impresionează pe nimeni. Oamenii vor o schimbare reală, vor o schimbare de politici dacă mai este posibilă. Şi-au dat seama, o dată cu demisia premierului, că au din nou putere şi cred că nu se vor sfii s-o folosească de acum încolo.

● Cum veţi sărbători?
● Vom îngheţa de frig ca în ultimele zile, probabil fiind mai bucuroşi, mai solidari şi, poate, în loc de ceai vom bea şi puţină şampanie. Nu avem nimic pregătit, dar cred că vor fi mai mulţi oameni decât de obicei. Mă bazez pe creativitatea şi pe inspiraţia de moment a protestatarilor care nu a dat greş niciodată până acum.

● Ieri seară printre manifestanţi a apărut un streag al Siriei. Care este mesajul?
● Protestul de ieri seară a fost dedicat şi cetăţenilor sirieni care au fost răniţi sau ucişi de către guvernul criminal din Siria. Este o modalitate prin care noi spunem că lupta pentru libertate, lupta pentru demnitate, lupta pentru drepturi este o luptă universală. Noi aici, sirienii acolo şi alţi cetăţeni din multe alte ţări luptă pentru asta şi noi suntem solidari cu ei. O întreagă lume e oripilată de ce se întâmplă acolo. Şi noi în 1989  am scăpat de un regim opresiv prin sânge, prin sacrificii.
În fiecare seară vom avea un steag al opoziţiei siriene în Piaţă. Este o recunoaştere a faptului că solidaritatea este umană, nu se restrânge la aceeaşi naţionalitate, nu se restrânge la cei de aceeaşi culoare, limbă sau religie. Noi credem în drepturile omului şi chiar dacă nu putem face nimic în mod direct acolo unde sunt încălcate, măcar putem face gesturi de solidaritate. Dacă reuşim să fim solidari cu sirienii, eu zic că putem încerca sa fim şi noi, românii, solidari între noi.

● Tot ieri seară protestatarii au dedicat Elenei Udrea o colecţie de pantofi umpluţi cu mesaje.
● Da, este unul dintre gesturile simbolice făcute de unii dintre manifestanţi, au fost mai multe pe parcurs. Practic se inventează în fiecare zi sloganuri, gesturi. România protestatară este în acelaşi timp şi o Românie creativă. Asta nu înţeleg guvernanţii, este o Românie necontrolată de vreun partid.

● Te-au sunat oamenii azi?
● Da, primim mesaje de încurajare, dar noi, cei din Piaţă, pe lângă mesaje, aşteptăm prezenţă. Vremea s-a mai încălzit, iar în Piaţa Universităţii e cel mai cald din România. Îi aşteptăm să fie lângă noi, nu numai cu spiritul.

● Te aşteptai la acest gest al premierului?
● Erau zvonuri... dar e o miză măruntă, Emil Boc nu era şi nu este principalul responsabil. Demisia lui reprezintă doar sacrificiul unui pion şi nu o capitulare a unui regim care ne-a dezamăgit pe toţi.

● Ce preconizezi că se va întâmpla în perioada imediat următoare pe scena politică?
● Nu-mi pot imagina, dar cred că tot ce va face Traian Băsescu în aceasta perioadă, după plecarea lui Boc, va fi în lumina reflectoarelor. Orice premier va fi desemnat va fi şi mai clar că preşedintele îşi asumă responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat până acum şi ar trebui să şi-o asume până la capăt, dându-şi demisia. O demisie care ar putea să producă alegeri prezidenţiale mai devreme nu este ceva antidemocratic, nu este ceva anticonstituţional, vrem un gest de onoare din partea preşedintelui. După aceea românii vor hotărî la vot. Noi în Piaţă nu le spunem cu cine să voteze, le spunem doar să meargă la vot dacă au încredere în cineva. Atât.

● Cum anticipezi că va fi imaginea noului guvern?
● Cu cât rămân mai mulţi din vechiul guvern în noul guvern, cu atât imaginea va fi mai proastă. Dar, sincer, guvernul nu contează, ar putea să aducă pe oricine. Miza este Traian Băsescu, el trebuie să plece şi ceilalţi după el.

Cine este Claudiu Craciun
Recunoscut drept "vocea" Pieţei Universităţii, Claudiu este doctor în ştiinţe politice şi lector universitar doctor la Catedra de Ştiinţe Politice şi Studii Europene a Facultăţii de Ştiinţe Politice, din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). Este autor şi editor al unor volume de specialitate, a fost preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Studenţilor în Ştiinţe Politice, preşedinte al Societăţii Globale a Studenţilor şi Tinerilor Profesionişti Români şi membru al Comitetului Executiv al Reţelei Europene de Ştiinţe Politice. Are un master în politica europeană la London School of Economics and Political Science şi a lucrat în diferite poziţii în cadrul Secretariatului General al Guvernului şi Ministerului Educaţiei. De doi ani este consultant în domeniul politicilor publice şi managementului public.

Sursa: