miercuri, 22 februarie 2012




Presa străină urmărește cu atenție ce se întâmplă în România
New York Times: Nepopularul Traian Băsescu seamănă tot mai mult cu dictatorul Ceauşescu


Renumitul ziar New York Times a publicat un amplu articol în ediţia de marţi despre modul în care fostele state socialiste din Europa îşi gestionează trecutul totalitar.
Ziarul face trimitere la state precum Polonia, Macedonia, Albania, Ungaria şi România.
Referitor la România, jurnaliştii New York Times amintesc de recentele mişcări de protest menite să-l înlăture de la putere pe Traian Băsescu, comparat cu fostul preşedinte comunist Nicolae Ceauşescu.
"Şi în timpul recentelor proteste din România, pancartele şi scandările protestatarilor au susţinut şi mai mult că nepopularul şi autoritarul Băsescu seamănă tot mai mult cu fostul dictator Nicolae Ceauşescu", scrie New York Times.
Ce spune ziarul despre alte state
După o lungă perioadă de apatie, statele din Europa Centrală şi de Est încep au decis să încheie conturile cu trecutul comunist, scrie The New York Times, în articolul citat, dedicat cu precădere Poloniei. Justiţia poloneză a decis că liderii comunişti care au stat în spatele decretării legii marţiale, în decembrie 1981, au fost parte a "unui grup criminal", se poate citi în articolul intitulat "Polonia, în fruntea valului de investigare a erei comuniste". Preşedintele Bulgariei încearcă să-i excludă din serviciul diplomatic pe cei care au colaborat cu poliţia politică comunistă. Guvernul macedonean este ocupat cu vânătoarea acestor colaboratori, iar noua constituţie ungară permite acţiuni în justiţie împotriva foştilor comunişti. În Germania, cancelarul Angela Merkel l-a propus pentru preşedinţie pe pastorul est-german Joachim Gauck, cel care a studiat arhivele Stasi. Letonia, a respins, prin referendum, recunoaşterea limbii ruse ca a doua limbă oficială.
În intreg acest şir de exemple ale gestionării trecutului comunist, The New York Times aminteşte de Romania prin comparaţie făcută de protestatari între Traian Băsescu şi Nicolae Ceauşescu. În trecerea în revistă făcută de cotidianul american, România este urmată doar de Albania, acolo unde Muzeul Naţional a deschis o sală dedicată victimelor regimului lui Enver Hoxha. (Alexandru Vișan, Călin Marchievici)

Sursa:
 http://www.cotidianul.ro/new-york-times-nepopularul-traian-basescu-seamana-tot-mai-mult-cu-dictatorul-ceausescu-173703/