luni, 20 februarie 2012


Liderii PDL nu mai au nicio limită
O nouă metodă de mită electorală



În lipsa unei legislaţii stricte, mita electorală este practicată pe scară largă de PDL. Ultima modă în domeniu, excursii şi bilete la meciuri internaţionale de fotbal.
Steaua – Twente, mană cerească pentru PDL
Unul dintre oficioasele Puterii, a făcut mare tam-tam timp de două zile, săptămâna trecută, privind iminente provocări politice generate de simpatizanţi USL la meciul din Europa League, dintre Steaua şi echipa olandeză Twente Enschede. Evident, nu a existat nicio provocare politică, dar articolul trebuia să servească PDL pentru a ataca USL. Şi totuşi, zona politicului a fost prezentă pe Naţional Arena la meciul Steaua – Twente. Sub formă de mită electorală.
Conform cotidianului „Argeş Expres" în jur de 100 de locuitori din Curtea de Argeş au vizionat meciul de cupă europeană de joia trecută. Numai că respectivii nu erau neapărat suporteri ai Stelei, ci câştigători ai unei tombole organizate de filiala PDL Curtea de Argeş, sub directa conducere a liderului judeţean al PDL, senatorul Mircea Andrei. Acesta, împreună cu liderii locali ai PDL „au pus la bătaie mii de taloane pe care argeşenii le-au adunat într-o urnă special amenajată la sediul PDL din Curtea de Argeş. Ulterior, extragerea celor 100 de bilete câştigătoare s-a difuzat în direct la Argeş TV".
Cotidianul.ro a intrat recent în posesia unor informaţii privind „excursii" organizate de PDL la meciuri de fotbal internaţionale, iată acum am avut şi dovada palpabilă.
Vezi Balcic şi votezi Onţanu
Tombola organizată la Curtea de Argeş reprezintă ultima strigare în materie de mită electorală. Pentru că o excursie şi un bilet la un meci internaţional, obţinute chiar şi prin organizarea unei tombole, intră tot în categoria mitei electorale, dacă se desfăşoară sub umbrela unui partid politic.
Până în prezent, primarul sectorului 2 din Bucureşti, Neculai Onţanu era considerat ca fiind pe locul 1 la capitolul ingeniozitate în ceea ce priveşte mita electorală. Astfel, de mai bine de un an de zile, Onţanu a organizat mai multe excursii – în special pentru electoratul mai în vârstă – în Bulgaria, la Balcic. Prin organizarea acestor excursii, Onţanu i-a devansat pe Roberta Anastase şi Sever Voinescu – campioni la excursii a electoratului prahovean la Palatul Parlamentului – şi marea masă a liderilor locali ai PDL care se limitau doar la excursii la mânăstiri din judeţul propriu sau din cele limitrofe.
Voturi PDL, via Grecia
Pentru alegerile locale din acest an, dar şi pentru cele parlamentare, surse din PDL ne-au declarat că mai multe organizaţii ale partidului pregătesc mini sejururi în Grecia, în luna mai (pentru alegerile locale) şi în lunile septembrie (a doua decadă) şi octombrie, pentru alegerile parlamentare. „S-a ales această variantă pentru cointeresarea simpatizanţilor noştri, şi nu numai, pentru că sunt costuri foarte mici", ne-a declarat sursa citată. După cum se ştie, 6 zile într-o staţiune din Grecia continentală sau în câteva insule, în extra-sezon, costă între 99 şi 110 Euro de persoană, în preţ fiind inclus transportul cu autocarul, cazarea şi micul dejun. Iniţial, s-a studiat varianta litoralului bulgăresc, dar aici preţurile sunt sensibil mai mari în extrasezon decât în Grecia.

Diana Dumitrescu

Sursa: 
http://www.cotidianul.ro/o-noua-metoda-de-mita-electorala-173448/