vineri, 28 septembrie 2012


Afganistan. Misterul plutonierului-major Boboşa. De ce l-a decorat Preşedinţia

Scris de : M. BÂTCĂ

Administraţia Prezidenţială a dat vineri un comunicat sec. Plutonierului-major Boboşa, care luptă în Afganistan, a fost decorat cu Medalia Naţională “Pentru Merit” clasa a III-a, cu însemn de război, pentru militari. Cine este şi de a fost decorat? Ziua Veche încearcă să dezlege misterul.
“În semn de recunoştinţă şi apreciere pentru curajul, devotamentul şi spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă pe timpul îndeplinirii unor misiuni în teatrul de operaţii militare din Afganistan, culminând cu incidentul din data de 15 aprilie 2012, prilej cu care a acţionat în mod exemplar pentru salvarea camarazilor săi, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a conferit Medalia NaţionalăPentru Meritclasa a III-a, cu însemn de război, pentru militari, domnului plutonier-major Ioan-Mihai Boboşa”. Scrie în comunicatul primit de la Cotroceni, referitor la decretele semnate în 28 septembrie.
Toate elementele indică faptul că acest militar român este unul dintre anonimii forţelor speciale, datorită căruia Pentagonul laudă frecvent contribuţia României în teatrele de operaţii externe. Însă, rămâne un mister. Şi, s-ar putea să nu aflăm niciodată pe cine şi cum a salvat plutonierul-major Ioan-Mihai Boboşa..
15 aprilie 2012, zi fierbinte în Afganistan
În data de 15 aprilie 2012, talibanii din Afganistan au revendicat o serie de atacuri coordonate asupra clădirii parlamentului şi a reşedinţei preşedintelui Hamid Karzai, din capitala Kabul. Mai multe ambasade, printre care cele ale Rusiei şi Statelor Unite, au fost la rândul lor atacate, în timp ce aeroportul din Jalalabad, o importantă bază NATO, a fost luat cu asalt de insurgenţi. Talibanii au precizat că au lansat mai multe atacuri, inclusiv în zona în provinciile Paktia şi Logar, din estul ţării, la sud şi sud-est de Kabul.
Mai mulţi kamikaze au atacat clădiri guvernamentale situate în apropiere de o bază americană din provincia Logar, iar între atacatori şi forţele de securitate avea loc un schimb de focuri, în ceea ce talibanii au descris ca “începutul ofensivei de primăvară”.
În 15 aprilie, ISAF a explicat că, pentru a opri ofensiva talibană, în teatrul de operaţiuni au fost trimise Unitatea de Răspuns pentru Criză din Afganistan, efective ale poliţiei afgane şi ale forţelor armate care, în numai câteva ore, au ucis sau capturat mai mulţi atacatori sinucigaşi. Atacurile au început în jurul prânzului (7:30 GMT) şi, pentru a-şi pune planurile în practică, insurgenţii au folosit lansatoare de grenade şi arme uşoare. Poliţia afgană a capturat trei insurgenţi care au participat la atacuri, iar Direcţia Naţională de Securitate a informat că doi dintre ei aveau asupra lor dispozitive explozive pe care intenţionau să le detoneze. Dintre insurgenţii ucişi, patru au murit la Kabul, alţi patru la Jalalabad, trei în Paktia şi trei în provincia Logar. Comunicatul citat mai menţionează că s-au înregistrat 28 de răniţi, 14 civili şi 14 poliţişti.
Principalele atacuri au avut loc în capitala afgană, unde insurgenţii au provocat explozii şi au luat cu asalt mai multe clădiri. Grupuri de talibani au atacat zonele aflate în proximitatea parlamentului afgan şi ambasadei britanice, iar un comando a pătruns în Kabul Star Hotel, situat în cartierul central Wazir Akbar Khan, de unde au deschis focul împotriva ambasadelor şi a edificiilor oficiale aflate în apropiere.
Aceastea au fost doar informaţiile oficiale. Neoficial, lupte s-au dus în mai multe provincii. Cel puţin, forţele americane recunosc că au avut mai mulţi morţi, în aceeaşi zi, din cauza unor misiuni în Helmand şi Kunar. Atfel, au fost înregistraţi K.I.A. (Killed In Action): Cpl. Aaron M. Faust, – 22 Louisville, KY – 2nd Battalion, 9th Marine Regiment, 2nd Marine Division, II Marine Expeditionary Force. Aceştia au murit la datorie în Helmand. De asemenea, în Kunar, au murit Staff Sgt. David P. Nowaczyk, 32 – Dyer, ID – 2nd Battalion, 12th Infantry Regiment, 4th Brigade Combat Team, 4th Infantry Division.
Câteva informaţii despre plutonier-major Ioan-Mihai Boboşa

Citiţi continuarea pe:
http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/afganistan-misterul-plutonierului-major-bobosa-de-ce-l-a-decorat-presedintia-123057.html