joi, 27 septembrie 2012

JUDECATORUL DANILET, IN PUBLIC, LA BURICUL GOL

Lumeajustitiei.ro propune o dezbatere publica legata de demnitatea si onoarea profesiei de magistrat. Poate un magistrat, in public, sa-si innoade tricoul si sa-si arate buricul in fata a zeci de oameni? Codul deontologic prevede ca magistratii „sunt datori sa se abtina de la orice acte sau fapte de natura sa compromita demnitatea lor in functie si in societate”


JUDECATORUL DANILET, IN PUBLIC, LA BURICUL GOL

Lumeajustitiei.ro propune o dezbatere publica legata de demnitatea si onoarea profesiei de magistrat. Poate un magistrat, in public, sa-si innoade tricoul si sa-si arate buricul in fata a zeci de oameni? Codul deontologic prevede ca magistratii „sunt datori sa se abtina de la orice acte sau fapte de natura sa compromita demnitatea lor in functie si in societate”

Scris de Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC

Il stim cu totii pe judecatorul Cristi Vasilica Danilet (foto) membru al CSM. Un personaj caruia ii plac functiile si publicitatea, dar care in acelasi timp face mare caz de viata sa privata, desi pe blogul sau nu se sfieste sa-si expuna zeci de fotografii de familie, inclusiv cu copiii sai. Se poate spune ca Danilet da lectii de protejare a vietii private, desi nu pierde nicio ocazie sa-si etaleze pozele personale in spatiul public, pe blogul sau sau pe pagina de facebook. De data aceasta, Lumeajustitiei.ro a intrat in posesia unei fotografii cu judecatorul Cristi Vasilica Danilet, realizata in toamna lui 2009, la un chef intr-un local public, intesat de lume. In imaginea originala mai exista doi judecatori, pe care nu-i prezentam, intrucat respectivii apar in pozitii decente, chiar daca se distreaza, iar unul din ei are si o sticla in mana.
Redam insa doar partea din fotografie care il vizeaza pe Danilet, pentru un singur considerent: acesta apare, in opinia noastra, intr-o pozitie nedemna pentru un magistrat, mai precis cu tricoul innodat si cu buricul gol. Asta in fata a zeci de oameni, unii care poate chiar il cunosteau pentru ca Danilet este o persoana publica. Cand a fost facuta fotografia, Danilet era vicepresedintele Judecatoriei Oradea si se pregatea sa candideze la CSM. Ceea ce frapeaza din imagine e ca omul (de fapt grupul din care facea parte) nu se sfia sa fie fotografiat, acceptul fiind tacit.
Ce spune Codul deontologic al magistratului
Daca ar fi fost un cetatean obisnuit, aparitia la buricul gol nu ar fi fost ceva nedemn. Insa pentru un magistrat este admisibil asa ceva? Si ca sa intelegem mai bine aceasta intrebare, daca in locul lui Danilet era un judecator femeie? Cum ar fi calificat lumea gestul?
Codul deontologic al magistratului prevede urmatoarele:

Capitolul V: DEMNITATEA SI ONOAREA PROFESIEI DE MAGISTRAT

Art. 21: Atat in exercitarea atributiilor profesionale cat si in afara acestora, magistratii sunt datori sa se abtina de la orice acte sau fapte de natura sa compromita demnitatea lor in functie si in societate.
Magistratii trebuie sa apere prestigiul puterii judecatoresti printr-o comportare adecvata in relatiile cu justitiabilii, cu colegii, cu reprezentantii celorlalte organe ale statului, cu intregul corp social.
Fata de prevederile Codului deontologic al magistratilor, Lumeajustitiei.ro invita cititorii sa comenteze la rubrica de mai jos daca o astfel de manifestare in public apare ca una acceptabila pentru un magistrat obligat fata de un cetatean obisnuit la anumite privatiuni si retineri in viata publica si profesionala!
Precedentul Visan: de la fund pan' la buric nu mai e decat un pic!
Amintim ca in 2004 a existat un caz celebru, care a explodat in intreaga presa, in care un judecator in functie la acea vreme de la Tribunalul Bucuresti, aflat in curtea sa, si-a aratat fundul la vecini, dupa ce le-a spart geamurile cu pietre. A fost un gest obscen pentru care CSM s-a autosesizat imediat, iar judecatorul si-a dat demisia din Magistratura pentru a lasa actiunea disciplinara fara obiect. Povestea integrala o puteti citi aici: Cazuri patologice – Ex-judecatorul Florea Visan de la TMB le-a aratat fundul gol vecinilor, dupa ce le-a spart geamurile cu pietre (Video)”.
Legatura cu acest caz e simpla. Indiferent daca esti in exercitiul profesiei sau nu, ca magistrat nu poti sa ramai in functie daca nu esti un exemplu in societate, buna-reputatie fiind o conditie esentiala. Ceea ce un om obisnuit poate face si sa nu-l dea nimeni afara de la serviciu, nu poate face insa un magistrat, a carui credibilitate daca nu mai exista, actul de justitie nu convinge cetateanul/justitiabilul.
Ce spuneti, analizand fotografia, e normal ca un magistrat sa se expuna cu buricul dezgolit, intr-un local public cu zeci de persoane? Este aceasta viata privata cum sustine Danilet? Va inspira incredere un asemenea magistrat? Daca asemenea imagini erau cunoscute in mediile Justitiei, inaintea alegerilor CSM, mai era Danilet ales membru in Consiliu?
PS - Suntem convinsi ca va urma o cerere de aparare a reputatiei, iar colegii lui Danilet din CSM vor spala "buricul" Justitiei cat se poate de repede.



Sursa: