duminică, 23 septembrie 2012

Baconschi, chiriaş de lux pe banii statului

Ajuns ministru de Externe, el şi-a aprobat să păstreze apartamentul din Paris pe care l-a ocupat ca ambasador

Foto: Christian Silva / Intact Images
 Ajuns celebru cu ocazia alegerilor prezidenţiale din 2009 când, ambasador la Paris fiind, a fost acuzat că a patentat votul la secundă şi a răsturnat scorul în favoarea lui Traian Băsescu, lui Teodor Baconschi, fost ministru de Externe între timp, pare să i se fi urcat celebritatea la cap. Ceea ar fi o posibilă explicaţie pentru cheltuielile nejustificate din banii statului la care s-a dedulcit chiar dacă nu mai reprezenta pe nimeni. La începutul acestei luni, liberalii l-au acuzat pe Baconschi că în ultima parte a misiunii sale ca ambasador la Paris a locuit într- un apartament de lux pe care l-a păstrat şi după ce a părăsit postul. "După ce Teodor Baconschi şi-a încheiat misiunea de ambasador al României la Paris şi s-a întors la Bucureşti, timp de încă 10 luni, statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe (MAE), a plătit în continuare chirie pentru apartamentul de lux în care a locuit în ultima parte a misiunii în Franţa. Evident, faţă de jaful din perioada guvernării Boc, suma nu este mare. Este vorba de 78.000 de euro. Dar pentru ce s-au aruncat punctual aceşti bani, pentru un apartament care a stat gol timp de 10 luni, suma este imensă şi total nejustificată. Probabil MAE a plătit această sumă pentru unul sau eventual două weekend-uri petrecute de Baconschi la Paris după ce nu a mai fost ambasador", a declarat fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, la Şcoala de vară a Organizaţiei Femeilor Liberale. Prezent la aceeaşi reuniune, şi ministrul Culturii, Puiu Haşotti, a spus că Guvernul Boc a ţinut apartamentul de la Paris timp de zece luni, apartament pentru care a plătit chiria şi în care nu a locuit nimeni. "Apartamentul a fost ţinut pentru Baconschi, îşi imaginau că o să se ducă şi o să stea şi dânsul în acest apartament o zi-două într-un an", a spus ministrul Culturii.

"Locuinţa a fost ocupată." MAE: Ba nu!
În urma acestor dezvăluiri, Baconschi a emis şi semnat un comunicat de presă în care încearcă să-şi spele, pe puncte, onoarea de "brand", după cum se autointitulează. "1. Contractul s-a prelungit pentru următorul ambasador, care locuieşte în prezent acolo. 2. Contractul conţinea o clauză de reziliere oneroasă în caz de notificare din scurt. Continuarea contractului, în perspectiva sosirii la post a noului ambasador, era mai puţin costisitoare decât lichidarea acestuia şi apoi plătirea taxelor de agenţie imobiliară pentru încheierea unui nou contract. 3. Până la venirea noului ambasador, locuinţa a fost ocupată de şeful interimar al Misiunii, Însărcinat cu Afaceri. 4. Nu am mai călcat în acel apartament nicio secundă după ce am preluat mandatul de ministru al Afacerilor Externe", a explicat Baconschi pe 17 septembrie.

La solicitarea colegilor de la Antena 3, Ministerul Afacerilor Externe precizează ceea ce liberalii au spus de la început, contrazicându-l pe Baconschi: apartamentul a stat gol timp de 10 luni, respectiv din ianuarie 2010 până în septembrie 2010, când a sosit la post noul ambasador al României la Paris, Bogdan Mazuru. În toată această perioadă, la cârma MAE s-a aflat Teodor Baconschi, numit ministru de Externe în decembrie 2009, după ce a fost rechemat de la Paris. "În decembrie 2009, domnul Teodor Baconschi a fost rechemat în ţară. Având în vedere că procedura de numire a noului ambasador fusese demarată, chiria diminuată prin contractul precedent (nr. de la 8.500 de euro la 6.025 de euro), iar costurile generate de rezilierea anticipată a contractului şi eventuala închiriere a unei noi locuinţe ar fi fost mai costisitoare, conducerea MAE a aprobat în martie 2010 menţinerea contractului de închiriere fără ca apartamentul să fie locuit până la data sosirii succesorului", se arată în precizarea MAE din 18 septembrie 2012. Cu alte cuvinte, ministrul de Externe Teodor Baconschi a aprobat ca apartamentul din Paris în care a locuit fostul ambasador Teodor Baconschi să fie păstrat gol, chiria fiind plătită de la bugetul de stat, deci din bani publici.

Apartamentul din Paris, lăsat Roxanei Iftimie
În comunicatul transmis presei, Baconschi precizează la un moment dat că, până la venirea noului ambasador, locuinţa a fost ocupată de şeful interimar al Misiunii, Însărcinat cu Afaceri. Baconschi nu-i dă numele, dar potrivit unor precizări ale MAE remise la solicitarea Jurnalului Naţional, este vorba despre Roxana Iftimie, în prezent ambasador al României în Luxemburg. "Însărcinatul cu afaceri de la Ambasada României la Paris a fost doamna Roxana Daniela Iftimie, în perioada 17 ianuarie – 10 septembrie 2010, ulterior încheierii misiunii, în calitate de ambasador, a domnului Teodor Baconschi", a precizat MAE. Considerată o apropiată a fostului ministru de Externe, Roxana Iftimie a fost  în perioada 2004-2009 Prim Colaborator, Ministru-Consilier la Ambasada României la Paris, iar în 2007 şi 2010, Însărcinat cu Afaceri a.i. al României în Franţa. Am încercat să o contactăm pe Roxana Iftimie pentru lămuriri, dar de la Ambasada României din Luxemburg ni s-a transmis că este în concediu până la 26 septembrie.

"Un branding, demis prin SMS
Teodor Beodor Baconschi a fost demis din funcţia de ministru de Externe la începutul acestui an, pe 23 ianuarie, după ce într-o postare pe blogul său, i-a comparat pe protestatarii din Piaţa Universităţii cu o "mahala violentă şi ineptăg. În momentul în care a fost demis, Baconschi se afla la Bruxelles, iar premierul de atunci, Emil Boc, l-a anunţat de demitere printr-un sms. "Regret derapajele şi stângăciile verbale ale unor colegi referitoare la protestatari. Am luat decizia revocării ministrului de Externe, Teodor Baconschig, a declarat Boc. Şase luni mai târziu, într-o şedinţă a  Colegiului Director al PDL, când s-a pus în discuţie demisia lui Boc din fruntea partidului, iar întreaga conducere a partidului să-şi depună mandatul, Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, i s-a adresat lui Teodor Baconschi, pe atunci prim-vicepreşedinte al PDL: "Ce te ţii, bă, de scaun?g. Potrivit Mediafax, Baconschi a replicat că nu se ţine de scaun şi că, indiferent dacă este sau nu în conducerea PDL, "numele Baconschi este un brandg.

Nu s-a lăsat dus din vila de ministru
Încă o dovadă că lui Baconschi îi place să aibă, fără să i se cuvină, spaţiu locativ pe bani de la stat, este semnalul tras de Jurnalul Naţional la începutul lunii iulie. Deşi nu mai era ministru încă din  ianuarie, Baconschi continua să ocupe, fără să mai exercite vreo altă demnitate publică, un apartament de la RAAPPS. Situată în Bulevardul Kiseleff nr. 24, locuinţa de 240 de mp i-a fost repartizată în calitate de ministru al Afacerilor Externe. După ce a fost demis de la şefia MAE, el şi soţia sa nu s-au îndurat să părăsească locuinţa de protocol. Aşa că a făcut o cerere către RAAPPS pentru a fi tolerat în continuare în spaţiu. Baconschi mai avea însă şi o casă, proprietate personală, pe care a  închiriat-o, după cum a închiriat un imobil, tot de la RAAPPS, pentru Fundaţia Creştin Democrată cu 820 euro lunar pe Amiral Bălescu nr.19 (222 mp de casă şi 366 mp de curte).


Sursa:
http://www.jurnalul.ro/anchete/baconschi-chirias-de-lux-pe-banii-statului-624412.htm